S-au deschis porțile pentru viitorii studenți

Redactia
10 Min Read

Elevii au avut, posibilitatea, astăzi și vor avea și mâine, să se informeze despre drumul pe care îl vor alege în viață. Universitatea din Craiova a organizat pentru ei “Ziua porților deschise”, eveniment care le-a adus în atenția curioșilor informații despre studiile care pot fi făcute în Craiova. Cei ce vor să se înscrie pentru a obține o diplomă de studii superioare vor mai putea și mâine să afle informații despre organizarea concursului de admitere, locurile de la buget și cele la taxă, informații despre campusurile universitare. Pentru acestea, atât studenții cât și cadrele didactice ale Universității din Craiova au stat la dispoziția publicului azi, începând cu ora 9.00 până la ora 17.00, iar același program va fi respectat și mâine. Totodată, cei ce doresc mai multe informații pot solicita materiale informative în care este cuprinsă oferta educațională pentru anul de studiu 2015-2016.

 

Facultatea de Litere, „o poartă deschisă către un viitor împlinit”

Una dintre facultățile care și-a prezentat,azi, oferta educațională a fost Facultatea de Litere. Potrivit lui Alis Ionescu, lector la departamentul de limbi romanice clasice, Facultatea de Litere are o ofertă variată, iar competențele dobândite în cadrul acestei facultăți sunt unele temeinice.

„Facultatea de Litere îi invită pe potențialii candidați să ia cunoștință de oferta educațională, care este foarte variată și care este o oază de spiritualitate și de cultură în cadrul Universității din Craiova. Domeniile pe care le promovăm sunt limbă și literatură cu română principal, engleză principal și franceză prinipal, limbi moderne aplicate, specializarea traducere interpretariat, comuniare și relații ăublice, jurnalism, pedagogia învățământului primar și preșcolar, pedagogie muzicală și arta actorului. Pentru toate aceste programe de licență exită locuri la buget și anume: 165 locuri pentru limbă și literatură, 20 de locuri pentru limbi moderne și interpretare, 50 de locuri pentru omuniare și relații publice, 30 de locuri pentru jurnalism. Celelalte domenii beneficiază de locuri mai limitate, în funcție de specialitate. Pedagogia învățământului primar și preșcolar 40 de locuri la buget și teatrul și artele spectacolului, 9 locuri la buget și unul la taxă. Pedagogie și interpretare muzicală, 17 locuri la buget și 14 la taxă. Importante pentru admitere sunt, în funcție de domeniu, interviul sau proba orală, proba de creativitate pentru domeniile vocaționale, apoi media examenului de bacalaureat și, bineînțeles, în funcție de specializare pot să intervină și alte criterii. Ce trebuie să știe candidații este că în această facultate cunoștințele și competențele dobândite sunt unele temeinice, transferabile la foarte multe domenii profesionale și că, alegând literele, aleg o poartă deschisă către un viitor împlinit”. Alis Ionescu, lector la departamentul de limbi romanice clasice

Și facultatea de Agricultură și Horticultură și-a prezentat oferta, una foarte flexibilă și dinamică, după cum afirmă Daniela Cichi, conferențiar dr., prodecan al Facultății de Agricultură și Horticultură .

„Facultatea noastră oferă 10 programe de specializare în domenii extrem de diverse. În domeniul științe agricole și silvice avem programele de studiu agronomie, horticultură, montanologie, silvicultură. În domeniul științei inginerești avem specializarea ingineria și protecția mediului în agricultură, specializarea de cadastru. În domeniul ingineriei produselor alimentare avem două programe de studiu și anume controlul și expertiza produselor alimentare, tehnologia prelucrării produselor agricole. În domeniul bilogie avem programul de studiu bilogie. Cum spuneam, o ofertă educațională extrem de diversificată care se adresează unui număr cât mai mare de elevi cu care noi, în decursul timpului am avut o serie de interacțiuni prin intermediul parteneriatelor decolaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și cu Inspectoratele Școlare din alte județe Craiovei și nu numai”.

 

Criteriile de selcție pentru Agricultură și Horticultură: Potrivit Danielei Cichi, criteriile de admitere pentru anul universitar 2015-2016 sunt reprezentate în exclusivitate de media de la bacalaureat, iar ca și criterii de departajare, se numără nota la bacalaureal la limba și literatura română, proba scrisă și nota la bacalaureat la al proba profilului, asta doar în cazul în care doi candicați vor avea aceeași medie.

 

Portret de candidat

 

Prodecanul Facultății de Agricultură și Horticultură a mai transmis că în această facultate își găsește locul un elev care este extem de curios să deslușească tainele lumii vii și să își dorească să devină cât mai bine pregătit în domeniul pe care și-l alege.

Facultatea de Automatică Calculatoare și Electronică își caută și ea studenți.

Pentru a-i atrage pe elevi, studenții de la secția robotică au adus câțiva roboți și mașinuțe teleghidate pe care ei i-au construit sau care au fost achiziționați de Universitate. Potrivit lui Sorin Ilie, asistent universitatar la Departamentul de Calculatoare și Tehnologia Informației, un student care aplică pe una dintre secțiile facultății pe care el o reprezintă are ce învăța. Acesta a declarat că la Departamentul de Calculatoare și Tehnologia Informației un student va învăța despre aplicații web, aplicații distribuite, să programeze, în primul rând.

„Studentul va lua contact cu o gamă de matematici folosite explicit în programare. Va învăța și electronică, necesară pentru microcontrolere și siteme în timp real, cum ar fi, de exemplu, un bancomat. Vor înăța cum să testeze software-ul, cum să îl întrețină și toată gama de operații adiacente. O parte din roboții de aici sunt achiziționați de către facultate ca să se poată programa. Evident, dacă se poate programa un umanoid ca robotul prezent aici, se poate programa și un braț robotic care să asambleze o mașină la fel de ușor. Mașinuțele de aici sunt construite de studenți pentru diferite concursuri și sunt de la departamentul de robotică. Anual se câștigă premii fruntașe la concursuri internaționale”, a declarat Sorin Irile, asistent universitatar la Departamentul de Calculatoare și Tehnologia Informației

 

Examen la Calculatoare

 

Potrivit lui Sorin Ilie, anul acesta va fi indrodus un criteriu de selecție și anume examen. Acesta constă într-o probă scrisă la una dintre materiile matematică sau informatică, la libera alegere a elevului aplicant. Motivul pentru care a fost introdusă această metodă de departajare este acela al scăderii interesului studenților pentru aceste secții, iar un examen i-ar putea selecta pe cei mai pasionați de domeniul calculatoarelor.

“Anul acesta, la admitere, la secția de Calculatoare Română și Calculatoare Engleză, se va da examen. Acesta este o alegere între informatică și matematică. Considerăm că astfel vom putea să îndrumăm mai ușr elevii spre o alegere corectă pentru ei. Materia este exact cea de la Bacalaureat, nu este nimic diferit. Sperăm ca, astfel, doar oamenii care ar fi pasionați să lucreze în domeniu vor ajunge să urmeze această facultate. Ideea este că noi generăm un programator la final, fie că vor fie că nu vor. Problema este cât de mult le place să lucreze în domeniu, iar eu am văzut o scădre în entuziasm în ultimii ani, cât timp nu am avut examen. Considerăm că trebuie să îi stimulăm cumva să facă alegerea corectă”, a mai spus Sorin Ilie

 

Elevii sunt interesați

Un număr impresionant de elevi au fost prezenți la deschiderea evenimentului “Porțile deschise”. Circa 100 se elevi se aflau în Holul Central al Universităii din Craiova, astăzi la deschidere. Unul dintre elevi, chiar dacă este în clasa a X-a, dorește să se informeze din timp despre oferta educațională.

„Sunt în clasa a X-a, dar am venit să mă interesez din timp. Ma interesează să aplic pentru Faultatea de Automatică, la una din secții, eu sunt pasionat de calculatoare. Sigur, mai am timp să mă gândesc, dar trebuie să o iau din timp. Vreau să mă hotărăsc dacă merită să rămân în Craiova sau să plec să studiez în alt oraș”, a spus Mihai

O altă tânără spune că își dorește să aplice la Facultate de Litere pentru ca și-a dorit dintotdeauna să fie profesoară.

“La litere aș vrea să dau, mereu mi-am dorit să fiu profesoară. Tind către română, engleză pentru că deja cunoscu bine limba engleză, ar trebui să o aprofundez. Sunt elevă în clasa a XII-a la CN “Ștefan Velovan”. Încă am emoții în privința mediei de la bacalaureat, dar mă pregătesc. Sper să fac alegerea corectă”, a zis Cristina

Evenimentul “Porțile deschise” va mai fi deschis publicului și astăzi pâna la ora 17.00, iar cei interesați pot afla orferta educațională a Universității din Craiova.

 

 

 

Distribuie acest articol