Săptămâna Europeană a Vaccinării

Redactia
4 Min Read

Săptămâna aceasta, Direcţia de Sănătate Publică(DSP) a judeţului Dolj, în colaborare cu Autoritaţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, Asistenţii comunitari, Mediatorii sanitari, Cabinetele de Medicină de familie, Inspectoratul Şcolar Dolj, Asociatia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie, filiala Craiova, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova, Crucea Roşie Dolj, sărbătoresc Săptămâna Europeană a Vaccinării.
Toată săptămâna, ţara noastră este sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Imunizare.” Şi se se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc, identificate. Anul acesta reprezintă a 10-a aniversare a Săptămânii Europene a Vaccinării. Aceasta oferă o oportunitate de a creşte gradul de conştientizare cu privire la progresele care au fost realizate de programele de imunizare, precum şi necesitatea de a creşte angajamentul pentru imunizare.

În anul 2014, în judeţul Dolj, în cadrul Programului Naţional de Imunizare s-au realizat 12 campanii lunare de vaccinare, la nivelul cabinetelor medicilor de familie şi în cele 7 maternităţi din judeţ  iar luna noiembrie s-a organizat  Campania de vaccinare şcolara antipoliomielitică, la clasa pregătitoare şi clasa a II- a.
Anul acesta s-au administrat 67.206 doze de vaccin. 20.522 de persoane  din grupele de risc au fost  vaccinate,    antihepatitic A-64 de persoane, antitifoidic, antitetanic -12 persoane (Serviciului de Salubritate),antihepatitic B = 19 persoane.
Tema campaniei de anul acesta este “Angajament pentru imunizare – cum poate Europa să elimine bolile care pot fi prevenite prin vaccinare”, şi are ca scop creşterea acoperirii vaccinale prin vaccinarea unui număr cât mai mare de copii rămaşi nevaccinaţi / vaccinaţi incomplet (restanţieri) cu vaccinuri ROR şi polio, în principal.

Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de imunizare în ultimii 30 de ani a condus la realizări remarcabile, iar Regiunea europeană a OMS a fost certificată ca fiind „fără poliomielită” în anul 2002, iar în ultimele decenii numărul de cazuri de rujeolă din regiune a fost redus cu mai mult de 90%.
 În timp ce, succesul programelor de imunizare în controlul bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare a condus la faptul ca mulţi părinţi şi profesionişti din domeniul sănătăţii să nu se mai teamă de aceste boli, încrederea publicului în vaccinuri a fost afectată de diverse grupuri, site-uri web sau de către presă, care au pus sub semnul întrebării necesitatea şi siguranţa vaccinării.

De asemenea, în procesul de stabilire a priorităţilor pentru sănătate, angajamentul politic faţă de imunizare a scăzut. Este necesar ca sprijinul politic puternic pentru imunizare să fie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care vor cauza îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese şi, vor plasa o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate.
Epidemiile recente de rujeolă şi rubeolă accentuează responsabilitatea regională pe care toţi trebuie să ne-o asumăm, pentru a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinarea salvează milioane de vieţi în fiecare an şi, acest succes al sănătăţii publice, trebuie susţinut.
Cu toate acestea, unul din cinci copii şi mulţi adulţi, nu sunt vaccinaţi corespunzător.

Lipsa cunoştinţelor privind vaccinarea este un motiv cheie pentru care mulţi adulţi decid, în mod conştient, să nu se vaccineze sau să nu-şi vaccineze copiii.
Este imperativ necesar ca toate ţările din Europa să furnizeze informaţii clare, corecte şi echilibrate despre riscurile bolilor şi beneficiile vaccinurilor.
Bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare în Europa sunt: tuberculoza, patologia invazivă determinată de Haemophilus influenzae, patologia invazivă meningococică, patologia invazivă determinată de Streptococcus pneumoniae, rujeola, rubeola, parotidita epidemic, difteria, tetanos, tusea convulsivă, poliomielita, hepatita virală, rabia, infecţiile cu rotavirus, varicela.

Distribuie acest articol