Potrivit consilierului superior din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, Elena Mărculescu, reprezentanţii instituţiei au înregistrat, de la începutul anului şi până în prezent, un număr de şapte solicitări de adopţie, familiile respective fiind evaluate în vederea obţinerii atestatului de familie adoptatoare.
Aceeaşi sursă a mai menţionat şi faptul că evaluarea unei astfel de familii se desfăşoară pe o perioadă de 120 de zile. În această perioadă se analizează aspectele psihologice ale familiei, dar şi cele materiale.
În anul 2015 avem şapte solicitări din partea familiilor pentru a fi evaluate în vederea eliberării atestatului de familie aptă să adopte care în prezent se află în lucru. Este vorba despre evaluarea familiei care se desfăşoară pe o perioadă de 120 de zile. Această evaluare se face atât din punct de vedere material, cât şi din punct de vedere psihologic. La terminarea acestei evaluări, familia poate sau nu poate să primească acest atestat care îi dă dreptul să adopte. Atestatul este valabil un an de zile în toată ţara, asta înseamnă că familia poate să adopte orice copil din ţară.
A spus Elena Mărculescu pentru AGERPRES
Elena Mărculescu a mai comunicat şi faptul că, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi, cuplurile dornice să adopte copii îi preferă, în general, pe cei de vârste mici.
Noi sperăm să avem şi mai multe cereri de adopţie, sperăm ca procedura care urmează să fie aprobată, să fie mai simplă şi familiile să prindă curaj. Majoritatea se sperie de această procedură greoaie şi de vârsta copiilor, care sunt mai mari. Totuşi, faţă de alţi ani pot să spun că au devenit mai înţelegătoare şi au luat şi copii mai mari în adopţie. Mulţi se tem că aceştia nu se vor ataşa de ei şi se îndreaptă către copii de vârste mici.
A mai declarat Elena Mărculescu
Pe parcursul anului trecut, la nivel judeţean, 28 de familii au primit atestatul de familii adoptatoare, 19 copii au fost declaraţi adoptabili, iar 23 au fost adoptaţi. Aşa cum spune legea, de la încheierea întregului proces de adopţie, DGASPC are obligaţia să monitorizeze familiile. Astfel că, instituţia gorjeană monitorizează în prezent 34 de copii aflaţi la familiile care i-au adoptat.