joi, octombrie 3, 2024

Ultima ora

Sport

Copii de 12 ani, consumatori de droguri

Numărul minorilor care devin consumatori de droguri creşte îngrijorător. Mai grav este că a scăzut vârsta debutului consumului de droguri, la 12 ani.
Datele au fost reliefate de Centrul de Prevenire Evealuare şi Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A) Vâlcea. În încercarea de a ţine în frâu consumul de droguri, specialiştii centrului au în plan ca în acest an să implementeze Strategia Judeţeană Antidrog 2014 – 2020, precum şi  Planul de acţiune 2014 -2016. Acestea sunt doar două dintre priorităţile C.P.E.C.A. Vâlcea, pentru 2015.
Tot în acest an vor fi continuate şi dezvoltate proiectele deja iniţiate, vor fi organizate sesiuni de formare cu diverse categorii socio-profesionale, se va continua colaborarea cu instituţiile şi autorităţile publice locale şi cu societatea civilă, conform prevederilor documentelor programatice în cadrul programelor, proiectelor, campaniilor şi activităţilor de prevenire a consumului de droguri şi substanţe cu efect psihoactiv.

Bineînţeles, pe lista de priorităţi se află asigurarea şi dezvoltarea serviciilor de  asistenţă de specialitate pentru consumatorii de droguri şi aparţinători.
Toate acestea au fost prezentate de reprezentanţii C.P.E.C.A. Vâlcea la ultima şedinţă a Colegiului Prefectural Judeţean. În aceeaşi şedinţă a fost prezentat şi bilanţul activităţilor derulate în anul 2014.
Activitatea desfăşurată de C.P.E.C.A. Vâlcea în anul 2014 s-a concentrat pe prevenirea consumului de droguri, pe asistenţă medicală, psihologică şi socială, reducerea riscurilor şi reinserţie socială, dar şi în ceea ce priveşte cooperarea cu autorităţile locale şi societatea civilă.

În ceea ce priveşte  prevenirea consumului de droguri în şcoli, specialiştii C.P.E.C.A. Vâlcea, au implementat la nivelul judeţului Vâlcea un număr de 5 proiecte naţionale şi 5 proiecte locale.
De asemenea s-a acţionat şi pe linia prevenirii în familie a consumului de droguri. Astfel, în cursul anului 2014 membrii C.P.E.C.A.Vâlcea au fost prezenţi la 9 şedinţe cu părinţii la care au participat 121 de părinţi ai elevilor.
S-a acordat o atenţie deosebită editării, tipăririi şi distribuirii de pliante şi alte materiale informative destinate părinţilor, prin intermediul elevilor şi cadrelor didactice, au transmis reprezentanţii C.P.E.C.A. Vâlcea.
Pentru îndeplinirea obiectivelor în ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri în comunicate, C.P.E.C.A. Vâlcea a implementat o campanie naţională şi alte activităţi punctuale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

C.P.E.C.A. Vâlcea a desfăşurat sesiunea de formare cu tema „Formare de bază în domeniul dependenţei de droguri”, în perioada 14 – 15 mai 2014, la sediul C.P.E.C.A. Vâlcea. Activităţile au fost programate în cadrul protocolului de colaborare încheiat între Agenţia Naţională Antidrog şi Direcţia Poliţie Transporturi din IGPR. Au participat 4 agenţi de poliţie din cadrul Biroului Poliţie Transporturi Râmnicu Vâlcea, iar sesiunea a fost susţinută de către p.c. Traian Hoidrag, din cadrul C.P.E.C.A. Vâlcea, care deţine certificat de formator recunoscut de Autoritatea Naţională pentru Calificări: F 0104619. La finalul sesiunii de formare a fost aplicat un chestionar de satisfacţie pentru a evalua feed-back-ul participanţilor şi a îmbunătăţi calitatea şi eficienţa viitoarelor sesiuni de formare.  Chestionarul a fost anonim, sugerându-se completarea acestuia în mod sincer, obiectiv şi fără reţineri.  În data de 28.02.2014, participarea medicului şi a asistentului social la o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Serviciului de Probaţiune Vâlcea în scopul sensibilizării profesioniştilor din cadrul instituţiilor de aplicare a legii în legătură cu prevederile normative în vigoare, privind accesul consumatorilor de droguri care au comis fapte penale cu pericol social redus şi al consumatorilor de droguri aflaţi în evidenţa Serviciilor de Probaţiune la circuitul integrat de asistenţă în vederea reabilitării sociale. În data de 23.05.2014, medicul şi cu ofiţerul de prevenire din cadrul C.P.E.C.A. Vâlcea au participat la Bursa ofertelor şcolare, organizată de Inspectoratul Şcolar Vâlcea şi C.J.R.A.E. Valcea. La eveniment au participat 15 unităţi şcolare şi 400 elevi ai claselor a VIII-a din şcolile vâlcene. În data de 20.05.2014, medicul şi psihologul Centrului au participat la manifestarea cultural artistică „Drogurile: închisori ale sufletului”, ce a avut loc în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” Vâlcea, şi a fost organizată de către Biblioteca Judeţeană şi Liceul de Arte „Victor Giuleanu” din Rm. Vâlcea. La eveniment au participat 100 de elevi cu vârstele cuprinse între 14 – 16 ani, de la Liceul de Arte „Victor Giuleanu”, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” şi  Şcoala Gimnazială „Take Ionescu”, alături de cadre didactice din cele 3 unităţi şcolare, reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene, precum şi invitaţi de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vâlcea, de la Episcopia Râmnicului şi coordonatorul Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Vâlcea.  Cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun, din 20 noiembrie 2014, personalul C.P.E.C.A. Vâlcea a desfăşurat o serie de activităţi în comunitate şi mediul şcolar pentru marcarea acestei zile.
C.P.E.C.A. Vâlcea

În ceea ce priveşte acordarea de asistenţă medicală, psihologică şi socială, reducerea riscurilor şi reinserţie socială,  în luna ianuarie, anul 2014, existau în evidenţa C.P.E.C.A. Vâlcea 9 beneficiari în management de caz. În prezent sunt 14 beneficiari ai serviciilor de asistenţă medicală şi psihologică, dintre care 5 sunt în faza de preacord (nu au început tratamentul), iar unu este minor şi management de caz.  Evaluările au fost realizate pe cele 3 arii (medical, psihologic şi social).
Au fost realizate 15 consilieri familiale, 136 consilieri şi informări individuale, 55 evaluări individuale medicale, sociale şi psihologice, 130 şedinţe management de caz.

C.P.E.C.A. Vâlcea oferă gratuit, din luna mai 2013, tratament medicamentos cu Naltrexonă şi asistenţă specializată, persoanelor dependente de alcool aflate în managementul de caz. La începutul anului 2014, se aflau în tratament medicamentos cu Naltrexonă un numar de 7 dependenţi de alcool, iar pe parcursul anului 2014 au fost introduse în tratament alte 7 persoane. Pe parcursul anului  au ieşit din Managementul de caz un număr de 13 persoane. Au fost consiliate şi informate 136 de persoane în anul 2014, cu vârsta pornind de la 12 ani. Se constată creşterea îngrijorătoare a numărului minorilor consumatori de droguri, precum şi scăderea vârstei debutului consumului (12 ani).  Din luna februarie 2014, la sediul C.P.E.C.A. Vâlcea, medicul a efectuat beneficiarilor Centrului un număr de 44 testări ale prezenţei drogurilor în urină, cu rezultate pozitive la 25 dintre teste.  În cadrul procesului de monitorizare a urgenţelor nonfatale datorate consumului de droguri, prin transmiterea de către Unităţile de Primiri Urgenţe a Fişei standard de înregistrare a urgenţelor medicale datorate consumului de droguri, în cursul anului 2014 au fost comunicate de către U.P.U. Vâlcea 7 fişe. Au fost primite de la D.I.I.C.O.T. – B.T. Vâlcea 14 ordonanţe privind evaluarea a 16 consumatori de droguri, au fost evaluate 12 persoane consumatoare pentru care s-au realizat 36 evaluări, au fost întocmite 12 Rapoarte de evaluare cu P.I.A.(Plan integrat de asistentă), doua Rapoarte de evaluare cu neincludere şi 4 Notificare către D.I.I.C.O.T. – B.T. Vâlcea privitoare la neprezentarea a 4 consumatori.
C.P.E.C.A.

Mai trebuie spus că, lunar, C.P.E.C.A. Vâlcea monitorizează fenomenul şi evidenţa infracţionalităţii la regimul drogurilor, prin colectarea lunară a informaţiilor de la D.I.I.C.O.T. Biroul Teritorial Vâlcea. Astfel, în cursul anului 2014 au fost înregistrate 15 cauze penale soluţionate, în cadrul cărora au fost cercetate 21 persoane.
De asemenea, lunar, în cadrul procesului de monitorizare a urgenţelor nonfatale datorate consumului de droguri, prin transmiterea de către Unităţile de Primiri Urgenţe a Fişei standard de înregistrare a urgenţelor medicale datorate consumului de droguri, în cursul anului 2014 au fost comunicate de către U.P.U. Vâlcea 7 fişe.
În urma desfiinţării „Magazinelor de vise”, consumatorii şi-au schimbat comportamentul de consum,  revenind la consumul de canabis.

Politica