Au trecut şi Sărbătorile Pascale. Craiovenii au făcut cumpărături care mai de care pentru a îmbelşuga mesele, însă nu costul acestora a fost cel care i-a îngreunat şi nici măcar autobuzele vechi care încă mai circulă pe şoselele municipiului. Drumul până la supermarket a fost cel care le-a dat bătăi de cap multor locuitori ai Băniei. În perioada Paştelui traficul a fost încărcat, iar autobuzele supraaglomerate. Totuşi, nu lipsa locurilor din autobuz a făcut călătoria o aventură, mai ales în preajma sărbătorilor atunci când toţi pleacă de acasă pentru a cumpăra câte ceva, ci faptul că oamenii nu vor să ia loc pe scaune. Mulţi abonaţi ai RAT Craiova, dar şi călătorii ocazionali, se plâng cum că locurile din spatele autobuzului sunt goale, însă oamenii aleg să stea lângă uşă, chiar dacă merg mai mult de o staţie. Se ajunge, astfel, ca atunci când vrei să urci sau să cobori din autobuz să îţi fie foarte greu pentru că persoanele nu vor să se mişte din locul lor bine poziţionat lângă uşă.
Nu pot să înţeleg de ce oamenii nu se aşază pe scaune. A trebuit să merg de mai multe ori la supermarket pentru a-mi face cumpărăturile şi de fiecare dată am observat acelaşi lucru. Oamenii stau buluc lângă uşă, iar în spatele autobuzului mereu erau câteva locuri goale. Să nu mai vorbesc de faptul că şi dacă încercai să mergi să te aşezi nu aveai pe unde, pentru că oamenii efectiv nu se dau la o parte. Nu ştiu ce ar fi de făcut, nu ai cum să schimbi oamenii, mai ales pe cei mai în vârstă.
A mărturisit doamna Dana, o femeie de 46 de ani
Şi studenţii se lovesc de aceeaşi problemă atunci când merg, zilnic, la facultate cu autobuzul.
De fiecare dată întâmpin aceeaşi problemă, nu doar acum că este aglomerat de sărbători. Când merg la facultate cu autobuzul şi se întâmplă să fie autobuz cu doar două uşi este foarte greu şi de urcat, dar şi de coborât. Oamenii se urcă şi rămân lângă uşa din mijlocul autobuzului, fără să se uite că în spate sunt locuri libere care ar putea fi ocupate. Le este frică să nu rămână în autobuz, altfel nu îmi dau seama de ce aleg să stea minute bune în picioare şi mai mult decât atât să încurce şi lumea. Pe traseul 100 se eliberează autobuzul abia la piaţă.
A spus Alin, un student de 22 ani
“Pensionarii sunt de vină”
Un tânăr de 26 de ani care călătoreşte cu autobuzul în fiecare zi spune că pensionarii sunt cei care nu vor să se aşeze şi stau lângă uşa autobuzului, blocând circulaţia călătorilor.
În mare parte pensionarii sunt de vină pentru aglomeraţia asta. Au gratuitate mulţi dintre ei şi fac abuz de asta. Merg zilnic la piaţă, nu doar acum de Paşti. Majoritatea dintre ei stau lipiţi de uşă, de parcă altfel nu ar mai putea coborî. Mai mult decât atât mai fac şi gălăgie dacă le spui să meargă să se aşeze sau să se dea la o parte ca să avem şi noi loc. Îmi este ruşine să le spun ceva pentru că sunt bătrâni, dar nu procedează corect. Călătoresc zilnic cu autobuzul şi am început să mă obişnuiesc, dar nu este nici pe departe normal. Ca la noi, la nimeni!
A declarat un tânăr de 24 ani
O altă tânără de 24 de ani mărturiseşte că nu merge foarte des cu autobuzul, însă consideră că unii oamenii nu au descoperit bunul simţ şi nu se comportă civilizat atunci când circulă cu mijloacele de transport în comun.
Nu merg în fiecare zi cu autobuzul, dar de fiecare dată când acest lucru se întâmplă observ comportamente noi la persoanele prezente. Mi se pare că există oameni care nu au descoperit încă bunul simţ, care vorbesc mult prea tare, deranjeaza mult, se împing, uneori şi cei în vârstă făcând acest lucru. Apreciez faptul că sunt copii care ţin la bunele maniere şi vorbesc respectuos, însă cele mai multe incidente se întâmplă cu persoanele care au trecut de şcoala primară, de la care, în mod paradoxal, avem aşteptări mai mari. În Craiova, mersul cu autobuzul este o adevărată aventură.
A spus tânăra
Pe de altă parte, unii dintre bătrâni se plâng că tinerii nu le acordă locul pe scaun, fiind obligaţi să rămână în picioare.
Sunt puţini copii care mai respectă vârsta. Şi nu e vorba numai de respect. Ei nu se gândesc că noi avem probleme de sănătate. Dacă stăm în picioare în autobuz ne doare spatele, ne ia cu ameţeală. Noi nu mai suntem aşa sănătoşi şi vânjoşi cum sunt ei. Când eram ca ei, mergeam şi noi kilometri întregi. Pe jos. Acum însă nu mai putem, dar ei nu se gândesc la noi.
A mărturisit un vârstnic
Unora li se pare însă normal să nu se aşeze, ba chiar sunt recalcitranţi atunci când sunt întrebaţi de ce nu iau loc pentru a mai elibera autobuzul.
Dar stau unde vreau. Ce te deranjează dacă stau eu lângă uşă. Cobor repede, unde să mă duc. Dacă nu ai loc de mine stai acasă. Poţi să mă ocoleşti, că, uite, este loc. Aşa sunteţi voi, tinerii, nu aveţi respect. Lasă că acum 20 de ani stătea lumea înghesuită şi nu mai zicea nimic. Mă duc la piaţă să cumpăr pentru Paşti, ce să fac, să o iau pe jos?.
A spus o femeie mai în vârstă
Aşadar, pentru a merge cu autobuzul în Craiova trebuie să te înarmezi, pe lângă abonament, bilet sau legitimaţie şi cu răbdare pentru a putea circula fără probleme.