Chiar dacă în ţara noastră există un val masiv al emigrărilor, iar tinerii îşi doresc să studieze peste hotare, există, însă, şi studenţi din alte ţări care vor să se formeze profesional în România. Universitatea din Craiova îşi deschide porţile, an de an, pentru studenţii de alte naţionalităţi şi le ofera posibilitatea de a studia alături de români. Fie că vin din ţările învecinate precum Serbia, Moldova sau Bulgaria ori de pe alt continent, cum ar fi Africa, studenţii străini se integrează şi se adaptează în cele din urmă la societatea românească şi mediul de învăţământ.
Despre cum s-a integrat în România, cum i se pare sistemul de învăţământ şi care a fost prima lui impresie despre români ne-a vorbit Martin Aguiyi, un tânăr veni din Nigeria pentru a studia în Craiova la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor (FEAA), secţia engleză, în anul al doilea. El spune că a venit aici pentru a se autocunoaşte şi consideră că va avea o şansă mai mare de a-şi găsi un loc de muncă faţă de conaţionalii săi, iar părerea sa despre români este, în general, una bună, chiar dacă prima impresie nu a fost cea aşteptată.
Am ales România datorită beneficiilor din ţara aceasta. România fiind o ţară europeană, îmi va da un avantaj faţă de colegii mei din Nigeria, atât social cât şi intelectual. La nivel personal cred că educaţia ar trebui să fie mai practică şi cred că românii se îndreaptă spre acest lucru. De asemenea, am ales România pentru a învăţa lucruri noi, o altă cultură. Faptul că am venit aici este o parte din programul meu de autodescoperire. Primele mele impresii despre această ţară nu au fost la fel de bune pe cum mi-am imaginat că vor fi. România fiind o ţară europeană, trebuia să fie ţara cu oportunităţi în care visurile devin realitate nu în care ele mor. Despre români pot să spun că sunt buni şi primitori, în general, chiar şi dacă ar fi să vorbim despre romi. Îmi amintesc de taximetristul care mi-a adus înapoi telefonul care îmi căzuse în taxiul lui. De obicei mă ia un val de depresie, din cauza naţionalismului şi neîmplinirii de la unele persoane, însă nu pot vorbi în numele tuturor. Integrarea mea în cadrul Universităţii din Craiova a fost un progres pentru mine şi îmi place asta. Aştept cu nerăbdare să am un final cu brio aici. Colegii mei cred că au fost minunaţi până acum. Cu unii nu au putut comunica foarte bine, dar mi-au fost de ajutor.
A spus Martin Aguiyi
Diferenţele sistemelor de învăţământ
Totodată, Martin a mai vorbit şi despre diferenţele dintre sistemul de învăţământ românesc şi cel nigerian. El spune că, în mare parte, ele sunt asemănătoare, iar ceea ce diferă este modul de predare. Martin consideră că ţara noastră are un nivel ridicat de educaţie şi îi place faptul că în România se pune accentul pe practică. Tânărul nigerian spune că este încrezător că îşi va găsi un loc de muncă dacă va învăţa şi că s-ar întoarce acasă dacă îşi va găsi un loc de muncă bine plătit.
Învăţământul, în general, este acelaşi, dar ceea ce diferă este situaţia şi modul în care este predat. Comparând calităţea educaţiei din România şi Nigeria pot spune că nu este atât de echilibrat. Din punctul meu de vedere învăţământul românesc se bazează în cea mai mare parte pe practica care îmi place atât de mult, dar unele zone au nevoie de îmbunătăţiri. În domeniul infrastructurilor România stă mai bine la fel şi cu bursele. Referitor la un loc de muncă nu contează dacă este în România sau orice alt loc. Eu ştiu că dacă am notele mele bune şi educaţia, nimic nu mă va opri de la obţinerea unui loc de muncă dorit. Nigeria este ţara mea, fie că e bine sau rău. Dacă voi putea obţine un loc de muncă profitabil, cu siguranţă mă voi întoarce acasă.
A mai spus Martin
Şi moldovenii aleg România
O altă tânără care a ales România pentru studiu este Rima Jalbă. Ea vine din Republica Moldova, din oraşul Cantemir şi consideră că exprienţa de a studia în Craiova o va ajuta să se maturizeze şi să-şi formeze caracterul şi, totodată, să capete independenţă. Rima este studentă în anul I la Facultatea de Litere, secţia Comunicare şi Relaţii Publice şi a ales România ca ţară de studiu pentru că ţara noastră este, deja, membră a Uniunii Europene şi consideră ea că, datorită acestui fapt, s-au făcut mai multe modificări în sistemul de învăţământ.
Ca şi cultură, România se aseamană foarte mult cu Republica Moldova. Cert este că România este, deja, în Uniunea Europeană (UE), asta însemnând că s-au făcut anumite schimbări în sistemul educaţional şi în materialul de predare, suportul de curs pentru că e un schimb activ de informaţie între ţările UE. O schimbare de mediu şi de cultură , pentru că sigur există diferenţe, m-ar ajuta să mă dezvolt, să socializez, să-mi formez caracterul şi să mă maturizez prin independenţa căpătată odată cu venirea într-o altă societate. Dacă e să vorbesc despre oameni, în mod sigur sunt foarte sociabili, gată să comunice şi să îşi expună deschis opiniile. Mi-au părut liberi, dezinhibaţi şi optimişti. România are locuri pitoreşti, iar pentru că sunt studentă la Craiova, pot spune că e un oraş cu o arhitectură deosebită, câteva parcuri frumoase.
Rima a vorbit şi ea despre diferenţele dintre cele două sisteme de învăţământ, cel moldovenesc şi cel român şi spune că ele nu sunt foarte diferite. Povesteşte totuşi că i-a luat un timp pentru a se adapta, iar despre colegii săi afirmă că sunt prietenoşi şi că i-au întins o mână de ajutor.
La facultate mi-a luat ceva timp până am reuşit să mă integrez, mai degrabă să asimilez anumiţi factori etici specifici Olteniei. Colegii, în mare parte, au fost foarte prietenoşi şi deschişi în a face schimb de păreri, ba chiar m-au ajutat să înţeleg şi să învăţ unele diferenţe culturale sau lingvistice. Sistemul de învăţământ nu diferă prea mult decât faptul că la liceu se învaţă 3 ani şi asta pentru că se face clasa a IX-a în cadrul învăţământului gimnazial. De asemenea, evaluarea notelor de la bacalaureat este diferită, ele nu se rotunjesc până la sutimi, ci doar numere întregi.
A adăugat Rima Jalbă
Rima a mai spus că ea consideră un avantaj faptul că studiază într-o ţară care face parte din UE. În modul acesta crede că va putea găsi mai uşor un loc de muncă, fie că este în Republica Moldova, fie că în străinătate. Dacă se va întoarce în ţara sa natală sau va rămâne în România, studenta spune că acest lucru va depinde, în mare parte şi de oportunităţile de pe piaţa de muncă.
Cred că studiind şi absolvind într-o ţară europeană voi avea mult mai multe şanse să pot lucra atât în ţară cât şi peste hotare. Spuneam mai devreme că pe teritoriul României este un flux informaţional mult mai mare datorita faptului că este membră a Uniunii Europene. Asta ar însemna că aş avea mult mai multe şanse sau schimburi de experienţă datorită parteneriatelor internaţionale dintre organizaţii. Nu sunt sigură dacă aş vrea să plec sau să râmân aici. Atât în Moldova cât şi în România sunt aspecte care îmi plac şi displac. Cred totuşi că această alegere va depinde de oportunităţile de pe piaţa de muncă.
A concluzionat Rima
Chiar şi studenţii sârbi aleg România ca ţară de studiu. Aleksandar Solkotivic este unul dintre tinerii sârbi care au ales Universitatea din Craiova pentru a studia. Aleksandar este student la două facultăţi. Este în anul al doilea la Facultatea de Litere, secţia Comunicare şi Relaţii Publice şi în primul an la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative. El spune că a ales România datorită faptului că o diplomă obţinută aici i-ar da o posibilitate mult mai mare în a-şi găsi mai târziu, un loc de muncă în occident. Studentul spune că a avut un avantaj pentru că deja cunoştea limba română şi nu a mai trebuit să urmeze un an pregătitor. Totodată, colegii l-au întâmpinat în mod deschis, iar lipsa de egoism, spune Aleksandar, l-a impresionat. Tânărul sârb a mai vorbit şi el despre sistemele de învăţământ şi spune că sistemul românesc este mult mai organizat decât cel sârbesc. Potrivit acestuia, în Serbia trebuie să plăteşti taxă pentru a da un examen, chiar dacă eşti admis la buget, iar în fiecare an, trebuie să plăteşti din nou o taxă de reînmatriculare pentru anul viitor.
Am venit în România pentru că o diplomă de aici îmi dă posibilitatea să îmi găsesc, mai târziu, un serviciu în occident. Cunosc România de când eram mic, întrucât locuiesc lângă graniţă şi am fost de multe ori în vacanţe sau la cumpărături în România. La facultate m-am obişnuit uşor, deoarece ştiam deja limba română, nu a trebuit să urmez un an pregătitor. Colegii m-au întâmpinat foarte deschis, lucru care mi-a fost de mare ajutor. M-a impresionat întotdeauna lipsa lor de egoism. Sistemul de învăţământ este foarte diferit de cel din Serbia. În România sistemul e mult mai organizat şi mai simplu. În Serbia, ca să participi la un examen trebuie să scrii cerere şi să plăteşti taxă, indiferent dacă eşti la buget sau nu. Şi, chiar daca ai promovat toate examenele, trebuie să faci cerere pentru a te putea înscrie în anul urmator, şi, bineînţeles, să plăteşti taxă de înscriere, în fiecare an.
A povestit Aleksandar Solkotivic