luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Observatorul astronomic de la Grădina Botanică, în fază birocratică

Departamentul de Fizică din cadrul Facultăţii de Matematică şi ?tiinţe Exacte şi Centrul ASTROED au organizat, vineri, pe 20 martie, observarea eclipsei solare. Prin intermediul telescoapelor Centrului de Cercetare şi Educaţie în Astronomie, amplasate pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, zeci de craioveni au privit eclipsa parţială de Soare.

Este un fenomen destul de rar cu vizibilitate destul de rară la noi în ţară, sunt în jur de două-trei eclipse solare pe an, dar nu prea au vizibilitate în Europa. Următoarea eclipsă parţială va fi peste cinci ani, la noi.
A declarat Marian Predatu”, doctorand în cadrul Departamentului de Fizică al Universităţii din Craiova

Centrul ASTROED deţine şase telescoape achiziţionate pentru a putea fi folosite la diverse observări astronomice. Telescoapele sunt performante cu filtre profesionale. Radu Constantinescu, prof.univ.dr., directorul centrului ASTROED, împreună cu Marian Predatu, au înfiinţat acest centru în urmă cu doi ani, iar acum sunt preocupaţi de realizarea unui observator astronomic la Grădina Botanică.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Centrul ASTROED este înfiinţat cu sprijinul OMV Petrom, are doi ani vechime. Am achiziţionat şase telescoape, ca echipament suntem pe locul doi în ţară. Acestea sunt doar pentru folosul comunităţii, nu luăm taxă pe ele. Urmează să creăm un miniobservator la Grădina Botanică, am construit un dom astronomic, în care vom pune cel mai mare telescop astronomic pe care îl avem, va fi complet automatizat cu acces în toată lumea. Orice astronom se poate cupla la telescoapele noastre şi noi ne vom putea cupla să vedem evenimente, când la ei e zi şi la noi e noapte şi invers. Conexiunea se face prin internet, comanda instrumentelor şi achiziţia de date tot prin internet. Se vor vedea toate fenomenele cereşti, se vor putea face studii despre obiecte îndepărtate, galaxii, nebuloase planetare, evoluţie stelară, căutare de meteoriţi şi asteroizi, comete. Efectiv, orice, dar nu la nivel ştiinţific ci pentru a iniţia copii în tainele astronomiei. Observatorul astronomic va cuprinde toate telescoapele centrului ASTROED, vor fi observaţii în fiecare seară când va fi senin, va fi deschis publicului larg, vor fi cursuri, să sperăm că vom continua dotarea şi vom găsi fonduri pentru a ne dezvolta şi a începe să construim cu sprijinul autorităţilor locale, într-adevăr un observator astronomic în Oltenia. În toată regiunea Oltenia, nu există observator astronomic. Cel de la Grădina Botanică este un început pentru a aduce oamenii cât mai aproape de ştiinţele exacte. Este unul mai mic şi vrem să construim unul dedicat pentru astronomie.
Marian Predatu

Radiotelescop conectat într-o reţea de cinci telescoape, singurul din România, la Craiova

O să avem şi un radiotelescop conectat într-o reţea de cinci telescoape în toată Europa. Este singura reţea de radiotelescoape didactice, unul este la Craiova, altul la Madrid, Paris, Cracovia şi am înţeles că unul ar fi în Portugalia. Observatorul de la Grădina Botanică este în construcţii, este început, momentan suntem în faza birocratică, îl facem cu bani de la Universitate şi din sponsorizări. Sperăm să găsim cât mai mulţi sponsori să ne ajute să terminăm un obiectiv foarte important pentru oraş, chiar singurul din regiune. Va fi o taxă modică pentru automenţinere, undeva 2-3 lei accesul. Nu ne gândim să facem bani din acest lucru.
A mai adăugat Marian Predatu

Telescoapele ASTROED vor mai fi folosite de Ora Pământului-Earth Hour care va avea loc pe 28 martie, între 20.30-21.30.
Curioşii care au privit prin telescoape, eclipsa, au fost încântaţi de ce au observat dar au fost şi persoane care nu au fost mulţumite în totalitate. O craioveancă spunea că se vede artificial şi că se aştepta să vadă ceva mai spectaculos.

Mulţi oameni nu ştiu ce să privească prin telescop, trebuie să le explicăm cum se vede, nu o să vedem niciodată prin telescop cum se văd pozele, fotografiile, ele sunt luate prin telescoape specializate şi mult mai mari, unde atmosfera e mult mai rarefiată decât aici la noi, la câmpie. Aici, la câmpie, ca lumina să ajungă la noi trebuie să străbată toată atmosfera şi toate distorsiunile pe care noi le înregistrăm. Prin telescoape s-a văzut discul solar şi discul Lunii care acoperă Soarele.
Marian Predatu

Următoarea eclipsă parţială va putea fi urmărită în cinci ani. Tot vineri a putut fi observată şi super Luna.

Super Luna este o denumire populară, se produce pentru că se află la distanţa cea mai mică de Pământ. Super Luna înseamnă să apară două luni pline în 30 de zile.Super Luna se vede foarte mare la orizont când răsare şi apune deoarece atmosfera acţionează ca o lentilă, de aceea vedem şi Soarele, la răsărit mare şi Luna, în general.
A declarat Marian Predatu, doctorand în cadrul Departamentului de Fizică al Universităţii din Craiova

Politica