luni, decembrie 30, 2024

Ultima ora

Sport

„Picătura miraculoasă” donată de jandarmii doljeni

Jandarmii celor două unităţi din Craiova, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova s-au mobilizat  ieri dimineaţă şi au organizat o acţiune de donare de sânge pentru a mai acoperi deficitul de sânge ce există la ora actuală în ţară.
Jandarmeria nu se află la prima acţiune de acest gen, iar conducerea speră ca astfel de acţiuni să fie permanente şi să se desfăşoare o dată la patru luni.În sala de sport a celor două unităţi a fost amenajat de către reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Craiova un centru mobil de recoltare a sângelui, unde peste o sută de jandarmi au participat la activitate.

Ştim cu toţii că rezervele de sânge sunt extrem de reduse şi  încercăm prin această activitate pe care am organizat-o să îmbunătăţim foarte puţin acest stoc de sânge. Încercăm datorită lipsei foarte mare de sânge  să ciclicizăm această activitate, cel puţin noi de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Craiova ne-am propus ca această activitate să o desfăşurăm din patru în patru luni. Azi aproximativ 130 de colegi şi-au manifestat dorinţa de a participa la activitate şi a dona sânge.Este una dintre activităţile cuprinse în planul dedicat sărbătoririi a 165 de ani de la înfiinţarea jandarmeriei române. Am organizat această activitate de trei ani înainte de ziua jandarmeriei şi încercăm să permanentizăm activitatea, să donăm din patru în patru luni sânge în funcţie de misiunile pe care le avem şi de dorinţa colegilor.
A declarat maior Cosmin Mirea, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Craiova

Această activitate se derulează la nivelul celor două unităţi şi participă peste 100 de jandarmi. Nu este prima activitate de acest gen, în urmă cu o lună de zile am mai desfăşurat o activitate de acest gen în parteneriat cu Mitropolia Olteniei. Am iniţiat această acţiune cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, şi mai ales că ne aflăm în ajunul uneia dintre cele mai mari sărbători ale lumii creştine, Paştele.
A declarat căpitan Ion Ţapu, ofiţer relaţii publice IJJ Dolj

Policlinica Buna Vestire Craiova

Jandarmii ştiu despre lipsa de sânge din sistemul medical şi deja a devenit o tradiţie.

Noi jandarmii ştim şi suntem informaţi că la nivel naţional există un deficit de sânge în bănci şi încercăm şi noi să acoperim cumva acest deficit, să venim în sprijinul celorlalţi cetăţeni.Pentru noi este o tradiţie,  se tot desfăşoară astfel de acţiuni de-a lungul anilor şi credem că este un lucru bun.
A afirmat plutonier adjutant, Marius Ivan

Medicii de la Centrul de Transfuzie Sanguină spun că o astfel de acţiune ajută mult la îmbunătăţirea rezervelor de sânge, şi că ajută foarte mulţi bolnavi.

Este foarte importantă pentru toată comunitatea, şi în primul rând pentru bolnavi. Pentru beneficiari este extrem de importantă şi pentru noi pentru că avem posibilitatea să oferim şi să acoperim cât de cât cererile de sânge şi produse de sânge. Jandarmeria nu este la prima acţiune de acest gen, şi nu nu- mai jandarmeria, şi poliţia, şi armata, şi cultele religioase, şi nu în ultimul rând cei care se prezintă zi de zi la centrul de sânge din propria iniţiativă şi donează această picătură miraculoasă. Importanţa este deosebită şi pentru cei care recoltează, dar şi pentru cei care beneficiază.
A spus Sevastiana Bran, medic director la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Craiova

 Conform legislaţiei române donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă tichete de masă. Reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Craiova au spus că aceste tichete reprezintă valoarea unei mese pe care centrul trebuie să o dea donatorului, dar fiindcă nu există suficient spaţiu pentru depozitarea alimentelor se dau aceste tichete, pe care toţi jandarmi le primesc.

Toată lumea primeşte aceste tichete de masă. Acestea se dau la cerere, contravaloarea lor reprezintă un sandwich care se acordă în toată Europa, nu mai că noi nu avem condiţiile de a asigura o masă, pentru că nu avem spaţiile necesare, dar altfel sunt aceleaşi condiţii.
A mai spus medicul Sevastiana  Bran

Politica