duminică, ianuarie 5, 2025

Ultima ora

Sport

„Zilele carierei” pentru studenţii de la mecanică

Aproximativ 60 de studenţi ai Facultăţii de Mecanică din Craiova au participat, ieri, la un eveniment intitulat „Zilele carierei”. Acest eveniment a fost primul, dintr-o serie de patru şi face parte din proiectul POSDRU „Acces la o pregătire de calitate în inginerie” şi a fost organizat de Asociaţia Profesioniştilor în Termotehnică Energie Mediu şi Acustică (APTEMA), în parteneriat cu Universitatea din Craiova. Obiectivele generale ale acestui proiect sunt îmbunătăţirea calităţii şi relevanţei ofertelor educaţionale în învăţământul superior. Se doreşte dezvoltarea şi actualizarea curriculei, dezvoltarea de activităţi inovatoare şi crearea de interacţiuni între toate părţile implicate, atât a studenţilor, cât şi a angajatorilor. Mai mult decât atât, cei 345 de studenţi implicaţi în proiect vor beneficia de o platformă online unde pot găsi o serie de materiale relevante în vederea construirii unei cariere de succes. Totodată, în cadrul evenimentul s-a discutat şi cum pot fi studenţii integraţi pe piaţa muncii după terminarea studiilor de licenţă.

Astăzi, discutăm cu studenţii din grupul ţintă despre posibilitatea de a se angaja în mediul economic şi anume, care sunt disciplinele care le crează avantajul pentru angajare. Toate curriculele universitare, pe lângă specialitatea pe care ei şi-o aleg la concursul de admitere, introduc şi discipline, aşa zise complementare, care le măresc oarecum orizontul de competenţe în care se califică. Noi, astăzi, asta discutăm cu ei să înţeleagă de ce disciplinele cu caracter tehnic, de bază, sunt prinse în curriculă şi de ce acele discipline complementare sunt prinse în curriculă. Din experienţa anilor precedenţi s-a constata că nu toţi cei care termină o anumită specializare lucrează strict în domeniul respectiv şi au nevoie să fie instruiţi şi în alte domenii colaterale. Astăzi se organizează acest eveniment cu studenţii care sunt prinşi în grupul ţintă. Vin cadre didactice de la Bucureşti şi de la Craiova, reprezentanţi ai mediului economic, care vor vorbi studenţilor despre perspective pe care  le au în anii următori, după terminarea studiilor de licenţă.
A declarat prof. univ. dr. Ing. Marin Bică, coordonator local din cadrul Universităţii din Craiova

Studenţii au venit de bună voie

Policlinica Buna Vestire Craiova

Profesorul universitar Marin Bică, a mai spus că studenţii nu au fost sub nicio formă constrânşi să participe la acest proiect şi că au venit din proprie iniţiativă. Promovarea pentru acest eveniment s-a făcut prin bannere şi prin prezentările profesorilor după prezentarea orelor de curs.

Studenţii sunt din anul al doilea, al treilea şi al patrulea, iar înscrierea a fost benevolă. Nu avem niciun mod de a-i obliga sau constrânge de a se înscrie în asemnea proiecte. Ei s-au înscris, le-am prezentat proiectul, care sunt perspectivele lor şi ce vrem a face cu acest proiect. Promovarea pentru acest eveniment s-a făcut prin bannere, dar mai mult, în sălile de curs, după curs, profesorii care sunt implicaţi ca membri ai grupului ţintă au promovat proiectul. De fapt, noi ce facem ca profesori din acet grup ţintă, le prezentăm cursurile pentru specializările autovehiculelor rutiere şi tehnologia construcţiilor de maşini (TCM) sub formă modulară. Ei primesc aceste cursuri pe suport electronic. Studenţii sunt încântaţi de ideea aceasta pentru că, acum la curs unii dintre colegi folosesc metode moderne de predare şi asta înseamnă că studenţii nu mai pot să urmărească şi să îşi noteze tot ce se vorbeşte la curs. Primind sub forma modulară sau pe hârtie cursurile este foarte bine pentru studenţi.
A mai spus Marin Bică

Potrivit organizatorilor, vor beneficia de acest proiect circa 170 de studenţi ai Facultăţii de Mecanică. Pentru prima prezentare au venit 60 dintre aceştia, care ieri nu au avut activitate curriculară.

Astăzi vom fi în jur de 60. Pentru că evenimentul este pus chiar în mijlocul săptămânii am luat doar studenţii care nu au activităţi didactice. Acesta este primul eveniment dintr-o serie de patru. Vor mai fi evenimente, iar toţi studenţii vor participa. Noi am mai avut întruniri în cadrul acestui proiect cu reprezentanţii mediului economic, dar întruniri mai restrânse, pe grupe mai mici de studenţi, unde au discutat cam ce ar putea ei să facă în întreprinderi din zona Oltenia.
A adăugat Marin Bică

Evenimentul de ieri a cuprins şi un workshop cu tema “Interviu de angajare, primul pas spre o carieră de succes”. În acest fel studenţii au avut posibilitatea să interacţioneze cu reprezentanţii unor companii mari de profil. Totodată, studenţii au putut să-şi testeze şi abilităţile lor care corespund nevoilor de forţa de muncă al companiilor.

Pentru ei este foarte important acest lucru, pentru că noi, la şcoală, îi învăţăm ceea ce se învăţa din toate timpurile. Parte teoretică şi mai puţin parte experimentală. Ei acum fug foarte mult de examenele orale unde puteai să îţi prezinţi subiectul, vor numai scris, ceea ce pentru ei este un mare handicap pe care nu ştiu dacă ei îl realizează. Faptul că la un examen oral îţi prezinţi subiectul este foarte bine. Exact asta se întâmplă la un interviu. Atunci când ai angajatorul în faţă trebuie să stai de vorbă cu el, pentru că nu îţi dă lucrare de control acolo.
Marian Bică

Studenţii au fost încântaţi

Am venit cu interes la acest proiect şi consider că voi afla mai multe despre cum îmi pot găsi un loc de muncă după ce voi termina facultatea. Bineînţeles că vreau să lucrez în domeniul în care am studiat şi cred că această iniţiativă a domnilor profesori este una benefică pentru noi. Mai mult decât atât, cred eu că este important şi prezenţa reprezentanţilor diferitelor companii din Oltenia, companii în care noi am putea să ne găsim de lucru.
A declarat un student prezent la eveniment

Mă bucur că cineva îşi mai apleacă urechea şi către noi. Este foarte bine că putem să discutăm direct cu şefii companiilor şi să îi întrebăm de ce au nevoie, dacă noi suntem potriviţi pentru posturile pe care dumnealor ni le oferă. Acest eveniment ar trebui să ne facă puţin mai conştienţi de faptul că imediat după ce terminăm studiile va trebui să ne angajăm. Cred că ne va pregăti pentru ceea ce va urma.
A spus alt student

Pe toată durata evenimentului s-a derulat şi un târg de cariere în cadrul căruia companiile relevante din domeniu şi-au prezentat oferta de locuri de muncă.

Proiectul din care  face parte evenimentul de ieri a luat startul în mai 2014 şi va avea finalitate în data de 11 noiembrie, anul acesta. Acest proiect este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial de Devoltarea Resurselor Umane şi este desfăşurat în parteneriat cu Universitatea Politehnică Bucureşti – Facultate de Inginerie Mecanică şi Mecatronică şi Universitatea din Craiova.

Scopul APTEMA constă în dezvoltarea durabilă a societăţii româneşti prin implementarea cunoştinţelor şi rezultatelor dobândite în activitatea didactică şi de cercetare din domeniile termotehnicii, energeticii, acusticii şi vibraţiilor. Totodată, APTEMA urmăeşte îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător prin aplicarea practică a unor soluţii tehnice generate de specificul acestor domenii.

Politica