Începând cu această săptămână, studenţii interesaţi să aplice pentru bursele Erasmus+ au putut afla mai multe de la membrii asociaţiei Erasmus Student Network (ESN) Craiova. Aceştia au început campaniile de promovare în rândul studenţilor, în parteneriat cu Departamentul de Relaţii Internaţionale al Universităţii din Craiova. Acestora le- au fost prezentate ofertele de studiu într-o altă ţară şi li s-au dat detalii utile despre ce înseamnă să fii un student care beneficiază de o bursă de mobilitate. În cadrul sesiunilor de informare Erasmus+, studenţii au şansa să afle cât mai multe informaţii despre mobilităţile Erasmus +. De asemenea, în cadrul sesiunilor de informare, studenţii pot afla şi despre oportunităţile oferite de Universitatea din Craiova pentru anul academic 2015-2016.
Potrivit reprezentanţilor ESN până acum au fost vizitate câteva facultăţii, printre care Facultatea de Litere, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Aministrative şi Facultatea de Inginerie Electrică. Promovarea stagiilor Erasmus+ va dura până pe 11 martie, timp în care studenţii interesaţi pot cere detalii voluntarilor ESN Craiova.
Prin intermediul acestor sesiuni, ESN Craiova, în colaborare cu Departamentul de Relaţii Internaţionale al Univesităţii din Craiova, urmăreşte să informeze cât mai mulţi studenţi despre bursele Erasmus+. Grupul ţintă îl reprezintă cei care doresc să participe, în viitorul apropiat, în acest program european. Au venit destul de mulţi curioşi până acum la sesiunile de informare. Unii sunt hotărâţi să plece, alţii se mai gândesc. Am desfăşurat mai multe astfel de sesiuni de informare, la mai multe facultăţi, din dorinţa de a-i motiva pe tineri să plece, să studieze, în afara graniţelor. De aceste informări s-au ocupat membri ESN Craiova, foşti studenţi Erasmus, la rândul lor.
A declarat Irina Busuioc, purtătoare de cuvânt ESN Craiova
Toate aceste activităţi de informare cu privire la proiectul Erasmus+ se vor încheia pe 11 martie, când va fi vizitată Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.
Pe lângă informarea studenţilor craioveni cu privire la bursele Erasmus+, organizaţia non-guvernamentală ESN Craiova îşi propune să îi ajute pe studenţii Erasmus sosiţi în oraşul nostru să se integreze în societate. Aceştia sunt ghidaţi pe parcursul şederii acestora în Craiova şi îi ajută să depăşească diferenţele culturale. Nu în ultimul rând, ESN Craiova se mai ocup şi cu organizarea de activităţi şi evenimente dedicate studenţilor străini Erasmus, care vin să studieze în Bănie.
A mai spus Irina Busuioc
Pentru a putea aplica la o astfel de oportunitate oferită de programul Erasmus+, studenţii trebuie să aibă rezultate academice bune în anul universitar/semestrul anterior şi să prezinte un dosar de candidatură. Dosarul de candidatură trebuie să cuprindă un CV şi o scrisoare de motivaţie,( ambele în limba în care aplicantul va studia la universitatea pentru care aplică) şi să ataşeze la dosar foaia matricolă a ultimului an/semestru de studiu.
Pentru studenţii ce vor să aibă o experienţă internaţională există două tipuri de mobilităţi: mobilităţi de studiu şi mobilităţi de plasament. Mobilităţile de studiu sunt cele în care studenţii pleacă ,primind un grant Erasmus din partea Comisiei Europene, să studieze la o universitate din strainătate. Pe de altă parte, mobilităţile de plasament sunt cele în care studenţii merg să facă practică la o instituţie sau companie din străinătate, primind de asemenea, un grant din partea Comisiei Europene. Alte diferenţe între cele două tipuri de mobilităţi ar mai fi in ceea ce priveşte perioada minimă pentru care studentul merge în străinătate. Pentru mobilitatea de studiu studentul poate aplica pentru minim 3 luni, iar pentru cea de plasament studentul poate aplica pentru minim 2 luni. Deasemenea, există o diferenţă şi în ceea ce priveşte grantul oferit. Cel pentru mobilităţile de plasament este cu 200 euro mai mare decât cel pentru studiu, adică 700 euro.
Irina Busuioc
Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educaţie, formare profesională, tineret şi sport care se desfăşoară în perioada 2014-2020. Erasmus+ înseamnă învăţare, colaborare, soluţii creative, inovare şi conectare cu piaţa muncii. Totodată, acest program încurajează colaborarea instituţiilor din sectoare diferite, cu scopul dezvoltării de instrumente şi produse inovatoare. Erasmus+ le oferă studenţilor oportunitatea de a studia în universităţi din alte ţări şi de a derula perioade de stagiu / plasament în instituţii publice şi private de pe piaţa muncii. Personalul din învăţământul superior şi personalul invitat din întreprinderi beneficiază de oportunităţi de predare, iar personalul didactic şi nedidactic are acces la formare.
–––––
Calendarul selecţiei burselor Erasmus+
-Depunerea dosarelor de candidatură: 16 – 20 martie
-Desfăurarea selecţiei: 23 – 25 martie
-Afişarea rezultatelor la nivel de facultate: 25 – 27 martie
-Repartizarea pe locurile disponibile: 30 – 31 martie