Digurile de pe Jiu, reabilitate cu fonduri europene

Redactia
8 Min Read

Digurile de pe râul Jiu vor fi reabilitate cu 5,5 milioane de euro. Banii vin de la Uniunea Europeană.
Administraţia Naţională „Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă(ABA) Jiu, în cadrul  proiectului „Aducerea la clasă de importanţă a digurilor de pe râul Jiu, pe sectorul Rovinari – Văleni, judeţul Gorj”,  a început lucrările de reabilitare a digurilor de pe râul Jiu. Proiectul este co-finanţat din Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu” şi îşi desfăşoară activitatea în spaţiul geografic a două bazine hidrografice,  Jiu şi Dunărea.
Sectorul vizat de investiţii se află  în lunca râului Jiu, pe tronsonul situat între localităţile Rovinari şi Văleni, judeţul Gorj, iar obiectivul general al proiectului constă în contribuirea la un management sustenabil al inundaţiilor în cele mai vulnerabile zone, prin implementarea de măsuri preventive.

Proiectul se află, deja, în derulare şi a demarat în urmă cu un an şi ceva. Proiectul se încadrează în schemele de amenajare şi planurilor de amenajare a bazinului hidrografic Jiu. Este o lucrare destul de importantă pentru noi care are un caracter de apărare împotriva inundaţiilor a localităţilor şi a altor obiective socio-economice. Chiar dacă am avut condiţii destul de grele şi în această iarnă, constructorul a intrat, deja, pe lucrare şi execută lucrări care se pot efectua, adică subtraversări şi protecţii de mal.
A spus directorul ABA Jiu, Marin Tălău

În ultima perioadă de timp, în ultimii ani se înregistrează o creştere a numărului de viituri importante atât la nivel european dar şi în ţara noastră, viituri care generează  de multe ori inundaţii. Având în vedere acest lucru şi ţinând cont şi de faptul că pentru perioada următoare se prognozează o creştere a riscului  la inundaţii din cauza creşterii frecvenţei şi altitudinilor viiturilor datorate schimbărilor climatice, datorită dezvoltării socio-economice a unor zone vulnerabile care  sunt supuse riscului la inundaţii se  desprinde ideea şi necesitatea de a lua cele mai adecvate  măsuri pentru o dezvoltare durabilă.
A zis directorul  tehnic ABA Jiu , Mihai Parascov

Lucrările ce vor fi realizate în cadrul proiectului constau în supraînăl?ări de dig existent  prin realizarea umpluturilor în dig, cu o lungimea totală a digului supraînălţat de de 11.760m, consolidări de mal pe tronsonul Plopşoru – Văleni, pe malul stâng al râului Jiu, subtraversări pentru împiedicarea pătrunderii apelor mari dinspre râul Jiu în incinta apărată şi pentru scurgerea gravitaţională a apelor meteorice şi lucrări anexe în care se vor realiza 22 de borne kilometrice pentru urmărirea comportării digului în timp şi se vor monta 8 bariere pentru a interzice circulaţia pe coronamentul digului.

Aducerea la clasa de importanţă a digurilor pe râul Jiu, pe sectorul Rovinari-Văleni prezintă nişte lucrări de reabilitare a unor lucrări hipotermice existente datorită faptului că de la punerea în funcţiune şi până în prezent aceste lucrări au suferit o serie de degradări datorită presiunilor factorilor externi şi datorită factorului antropic a intervenţiei omului prin circulaţia pe diguri. S-au înregistrat permanent şi denivelări şi  discontinuităţi ale liniei de apărare, aspecte a căror corectare se urmăreşte prin acest proiect. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt locuitorii riverani din localităţile acestui tronson supus lucrării, Rovinari, Vlăduleni, Bâlteni, Plopşoru şi Sărdăneşti.
A mai spus directorul  tehnic ABA Jiu , Mihai Parascov

Valoarea totală a proiectului este de 22.999.473 lei cu TVA(aproximativ 5,5 milioane de euro), din care contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune este de 16.769.532 lei ?i 6.229.941 lei contribuţia de la bugetul de stat, iar durata de implementare a proiectului este de 36 luni, respectiv până la data de 31 decembrie 2015, dar directorul ABA Jiu speră ca lucrările să se finalizeze până cel târziu 15 noiembrie 2015. Până în prezent lucrările au avansat până la aproximativ 40 % şi se lucrează în 2 puncte, respectiv pe tronsonul Roşia–Vlăduleni pe malul drept al râului Jiu şi pe tronsonul Plopşoru–Văleni în zona localităţii Strâmba-Jiu.

Valoarea proiectului este de 22.999.000 lei, însă după procedura de achiziţie valorile sunt mai mici, restul de bani sunt economii la acest proiect. În momentul de faţă avem un stadiu de realizare al lucrărilor de  40 %, iar termenul de finalizare al acestui proiect este 31 decembrie, însă după graficele pe care le-am făcut împreună cu constructorii, noi estimăm ca acest proiect să se realizeze până cel târziu 15 noiembrie, asta şi din cauza condiţiilor meteorologice, pentru că după 15 noiembrie este foarte greu să se mai lucreze, iar aceste lucrări necesită anumite condiţii de execuţie.
A mai spus directorul ABA Jiu, Marin Tălău

Digul de la Craiova trebuie urgent reabilitat

Directorul ABA Jiu a mai spus că, pe viitor, va implementa un nou proiect pentru reabilitarea digului de pe raza municipiului Craiova, deoarece din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile din ultimul timp este nevoie ca digul să fie consolidat urgent.

Toate lucrările hidrotermice pe care le avem acum în administrare trebuie să le analizăm deoarece clasa de importanţă la care au fost ele executate înainte de anii 80, nu mai corespund condiţiilor actuale ale strategiei naţionale de apărare împotriva inundaţilor. Sunt zone unde trebuie să înălţăm digurile şi sunt zone unde trebuie să le consolidăm. Un exemplu poate fi digul de pe raza municipiului Craiova care a fost proiectat la un nivel de 5 %  cu o verificare de 1 %, dar care trebuie înălţat şi consolidat la un nivel de 1 % şi cu o verificare de 0,2 %. Fenomenele care s-au produs mai ales în anul 2014,  şi faptul că am avut cod roşu şi portocaliu pe Jiu, ne-a pus pe gânduri că trebuie în cel mai scurt timp să facem tot posibilul să promovăm acest proiect pentru consolidarea  acestui dig  pentru municipiul Craiova. În municipiul Craiova dacă se va produce o depăşire a acestui dig vom avea zeci de locuitori inundaţi, nu aşa cum se întâmplă în alte localităţi unde se inundă doar câteva case, gospodării. De îndată ce avem bugetul şi lista de investiţii vom  face procedura de achiziţie în ceea ce priveşte aplicaţia pentru această lucrare astfel încât să putem să o demarăm cât mai repede.
A mai explicat directorul ABA Jiu, Marin Tălău

Distribuie acest articol