Consiliul Judeţean Gorj a obţinut, prin Programul Operaţional Regional 2012-2014, 370 milioane de lei. Banii vor fi folosiţi pentru modernizarea a şapte drumuri judeţene.
Preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, a declarat, potrivit AGERPRES, că cele şapte drumuri judeţene care trebuie modernizate se întind pe aproximativ două sute de kilometri, prioritare fiind 675B şi 675C, ambele străbătând zone care au fost puternic afectate de alunecările de teren din ultima perioadă.
În judeţul Gorj avem două drumuri judeţene – 675B şi 675C – ca priorităţi. În cea ce priveşte 675C Logreşti – Bustuchin – Roşia de Amaradia – Alimpeşti, acest drum va face legătura cu judeţul Vâlcea, iar 675B străbate Câmpu Mare – Albeni – Prigoria – Alimpeşti. Lungimea însumată a celor două drumuri reprezintă modernizarea a 61 de kilometri. Al doilea traseu regional este Gorj şi Mehedinţi. Drumul 674 Picu – Vlăduleni – Fărcăşeşti – Urdari – Turceni – Ioneşti limită judeţul Mehedinţi şi 674B Fărcăşeşti – Negomir – Menţii de Dos până la limita cu judeţul Mehedinţi. Cele două drumuri însumează 70 de kilometri. Acestea sunt drumurile judeţene cele mai importante supuse modernizării prin obţinerea finanţării prin Programul Operaţional Regional.
A spus Ion Călinoiu
Zonele cu alunecări de teren, monitorizate
El a precizat că zonele din judeţ afectate de alunecările de teren în cursul săptămânii trecute sunt monitorizate şi se va interveni pentru lucrări provizorii.
Avem mai multe alunecări de teren care s-au reactivat. Avem însă două importante, este vorba de Roşia de Amaradia alunecarea ce a afectat drumul 675C la kilometrul 19. Acest drum mereu a fost afectat de alunecări de teren şi trebuie să intervenim cu măsuri provizorii deoarece zona este cu risc maxim la stabilitatea perimetrului. (…) La ora actuală se circulă cu restricţii pe varianta existentă. În situaţia în care alunecarea de teren avansează şi dispare întreaga cale rutieră avem posibilitatea de a ne duce în zona limitrofă să realizăm variante. (…) La Motru a avut loc o altă alunecare de teren în satul Dealu Pomilor, o casă a fost afectată. Am luat legătura cu administraţia Complexului Energetic Oltenia să asigure utilajele pentru evitarea eventualelor distrugeri şi să ia măsuri de a elimina prin soluţii tehnice activarea alunecării de teren.
A conchis Ion Călinoiu
Despre situaţia gorjenilor afectaţi de alunecările de teren a vorbit şi prefectul judeţului, Alin Văcaru. Acesta a declarat, luni, pentru AGERPRES, că vor fi alocate sume de bani familiilor ale căror locuinţe au fost afectate de alunecarea de teren din comuna Bumbeşti Piţic, pentru ca oamenii să îşi poată construi alte case.
Prefectul Alin Văcaru, împreună cu subprefectul Sorin Arjoca şi cu şeful ISU Gorj, Liviu Dumitraşcu, s-au deplasat, luni, în satul Cârligei din comuna Bumbeşti Piţic pentru a evalua situaţia în urma alunecării de teren de săptămână trecută, autorităţile constatând faptul că zona afectată nu va mai putea fi locuită, scrie sursa citată.
Am stat de vorbă cu toţi locatarii celor patru case care au fost afectate, trei familii au găsit soluţii să poată să stea la rude, iar una dintre familii nu are unde să stea. Mâine dimineaţă (marţi dimineaţa – n.r.), la prima oră, o să ducem un modul acolo pentru a se muta în el. Se va muta în modul o familie compusă din părinţi şi doi copii, o a cincea persoană care locuieşte în această casă nu vrea să se mute deocamdată, dar este supravegheată de autorităţi. Din păcate, în acea zonă nu cred că se mai poate locui, din primele concluzii pe care le-am tras la faţa locului, nici măcar oamenii nu mai vor să stea acolo, ţinând cont de amploarea alunecării de teren. Alunecarea s-a produs pe o lungime de 300 de metri şi are o adâncime de 15-20 de metri. O casă a fost distrusă complet, iar alte trei au fost afectate parţial.
A afirmat Alin Văcaru
Prefectul a menţionat că oamenii vor primi bani pentru a-şi construi alte case pe amplasamentele pe care le deţin în comună, nefiind nevoie strămutarea lor în altă localitate, potrivit AGERPRES.
Dumnealor ne-au cerut sume de bani pentru a-şi putea construi alte case în alte locuri pe care le deţin în localitate. Domnul primar va avea o şedinţă de consiliu unde va încerca să vadă cât poate să îi ajute. Sunt convins că vom mai primi ajutoare şi de la alte prefecturi, la fel cum am primit şi când au fost inundaţiile. Vom face o analiză şi până în toamnă oamenii vor putea să locuiască în case noi. Vom solicita bani la Guvern, dar după ce Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din localitate se va întruni în şedinţă şi se va face o evaluare. Mâine (marţi – n.r.), vom trimite acolo şi o comisie formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, ai Prefecturii, ai ISU şi de la Inspecţia în Construcţii, pentru a face o evaluare, să vedem ce sume sunt necesare.
A mai spus el
Alunecarea de teren s-a produs săptămâna trecută, în noaptea de miercuri spre joi, o casă nelocuită fiind distrusă în totalitate, iar alte trei au fost afectate parţial, însă nu mai pot fi locuite.