Lordul Sebastian Coe, fostul sef al comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice 2012 de la Londra si candidat la presedintia Federatiei internationale de atletism (IAAF), consideră că sportul pe care doreste să-l conducă “nu trebuie arătat cu degetul” din cauza problemelor legate de dopaj, deoarece “face mai mult decât orice altă disciplină” pentru combaterea acestui flagel.
IAAF efectuează mai multe teste decât celelalte federaţii sportive mondiale şi suntem foarte transparenţi în privinţa modului în care efectuăm aceste controale. Am introdus, astfel, paşaportul sanguin, care va avea un efect major în această luptă şi suntem activi în timp. Dar nu trebuie să fim niciodată complezenţi, ci trebuie să facem mereu mai mult. Nu cred că sportul nostru, atletismul, merită să fie arătat cu degetul în acest domeniu. Cheltuim două milioane de lire sterline pe an pentru grupul atleţilor de top şi nu cunosc vreun alt sport în care testele sunt atât de extinse pentru elită. Usain Bolt este sportivul cel mai controlat de pe planetă, atât la masculin cât şi la feminin, în toate sporturile.
A declarat lordul Coe într-un interviu acordat Agenţiei France Presse
Fostul campion olimpic la 1.500 m recunoaşte, însă, că sunt unele “provocări” legate de dopaj în anumite ţări, pe care IAAF încearcă să le rezolve “în strânsă colaborare cu Agenţia Mondială Antidoping”.
Majoritatea federaţiilor au programe antidoping de bună calitate. Însă ne-am confruntat cu anumite provocări legate de anumite federaţii naţionale. Este o problemă de încredere şi de credibilitate. Motivul pentru care noi trebuie să fim vigilenţi nu este doar pentru a-i prinde pe trişori, ci şi pentru a proteja majoritatea atleţilor care sunt corecţi.
A adăugat Sebastian Coe
Referindu-se la obiectivele viitoarei conduceri a IAAF, care va fi aleasă în vara acestui an, fostul atlet britanic a precizat:
Atletismul trebuie să se adapteze. Cea mai mare provocare pentru noi este să atragem oamenii, să-i facem să participe. Vârsta medie a persoanelor care se interesează de atletism este în creştere. Trebuie să înţelegem mai bine mediul în care trăiesc tinerii, pentru a putea vedea cum vom putea să adaptăm sportul nostru.