Consiliul Judeţean Dolj investeşte pentru comunitate

Redactia
9 Min Read
Peste 600.000 de euro a investit Consiliul Judeţean (CJ) Dolj în reabilitarea clădirii de pe strada Jieţului, fosta clădire a Comisariatului Militar. În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată ieri, s-a anunţat faptul că aceasta va fi dată în folosinţă “Centrului Zonal de Pregătire de Protecţie Civilă” (CZPPC) Acolo se vor desfăşura cursuri de pregătire a reprezentanţilor instituţiilor prefectului şi a personalului cu funcţii de conducere din administraţia publică locală din judeţele arondate. 
Cursurile vor avea ca temă principală managementul situaţiilor de urgenţă, punându-se accentul pe prevenire şi nu pe reabilitare în urma dezatrelor. 
Investiţia a vizat reabilitarea unei suprafeţe construite existente de 650 metri pătraţi, extinderea pe o suprafaţă construită de aproximativ 600 metri pătraţi şi amenajarea unei parcări acoperite cu o suprafaţă de 186 metri pătraţi. 
Policlinica Buna Vestire Craiova
 
Nu ne mai este ruşine cu CZPPC
 
În acest loc era o clădire foarte veche de circa 550 metri pătraţi. În prezent, am mansardat această clădire, am reabilitat-o şi am mai construit un corp de clădire alături de ea, ajungând undeva la 1.200 metri pătraţi. Dacă punem la socoteală şi aleile, garajele şi tot ce am realizat aici, ajungem la o investiţie destul de importantă, peste 600.000 euro. Dotarea este nouă şi, în primul rând, am făcut această clădire pentru o instituţie a statului, instituţie care pregăteşte oamenii din administraţia publică de la Caraş-Severin şi tot sudul României până la Ialomiţa şi Călăraşi. Toţi preşedinţii de consilii judeţene, toţi vicepreşedinţii, toţi primarii, toţi viceprimarii, toţi lucrătorii de la asoiaţiile bazinare de apă, foarte multă lume, care înainte se pregătea prin bunăvoinţa domnului prefect ,se va pregăti aici. Noi primeam toţi aceşti oameni din toate judeţele ţării şi nu puteam să îi ducem undeva unde să nu ne fie ruşine că ne critică după ce pleacă. Suntem aici tocmai pentru a da acest semnal, că acest centru zonal de pregătire a cadrelor în situaţii de urgenţă, în acest moment, este sub supravegherea noastră directă şi vom încerca să facem de aşa manieră încât să nu îi lipsească nimic.
A declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj
 
Spaţiile libere vor fi ocupate de organisme ale CJ Dolj
 
În cadrul conferinţei, Prioteasa a mai spus că spaţiile care vor rămâne libere din clădirea proaspăt modernizată vor fi atribuite câtorva organisme ale Consiliului Judeţean.
 
Pentru spaţiile care rămân libere avem o anumită strategie prin care câteva organisme din CJ se vor muta în aceste spaţii. Dintre instituţiile mai mari discuţiile foarte avansate sunt despre Camera Agricolă şi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică.
 
CZPPC, o mândrie pentru noi
 
Sunt onorat să particip, astăzi, la acest eveniment. Este o zi importantă pentru judeţul Dolj. Faptul că s-a reuşit reabilitarea acestei clădiri, şi aducerea ei la un standard foarte înalt, este un success. Faptul că noi, Doljul, putem să arătăm tuturor judeţelor din Sud, participanţilor la aceste cursuri că avem o astfel de clădire este o mândrie pentru noi. Îl felicit şi pe domnul colonel Apostol pentru eforturile pe care le-a depus. Dânsul, de-a lungul vremii ,a venit  tot timpul cu solicitări pentru săli. S-a plâns că nu are posibilitatea să facă cursurile respective. Am tot încercat, împreună cu CJ Dolj să le punem la dispoziţie sălile din cadrul Prefecturii, atunci când nu erau ocupate. Aici se vor pregăti, aşa cum a spus şi domnul preşedinte Prioteasa, preşedinţi de consiliu, vicepreşedinţi, toţi primarii şi viceprimarii. Faptul că vom putea să colaborăm cu nişte oameni bine pregătiţi va duce la rezolvarea situaţiilor de urgenţă care vor apărea.
Nicolae Sorin Răducan, prefectul judeţului Dolj 
 
Se merge pe prevenire şi pregătire
 
Şeful CZPPC a anunţat faptul că vrea să schimbe abordarea de până acum. 
El doreşte să investească în întregul proces al managementului situaţiilor de urgenţă, acordând o mai mare importanţă pregătirii şi prevenirii înainte de producerea dezatrelor şi nu doar să răspundă şi să se refacă după dezastre.
 
Aceste evenimente se întâmplă datorită unui mod de abordare responsabil, corect şi integrat al situaţiilor de urgenţă, care, în afară de intervenţie şi reabilitare, mai cuprinde şi o etapă la fel de importantă şi anume pregătirea. Este importantă o astfel de abordare în contextual actual în care societatea românească şi comunităţile nu-şi mai pot permite doar să răspundă şi să se refacă după dezastre. Abordarea de până acum, de a se interveni şi acorda ajutor pentru refacere şi reabilitare trebuie schimbată. Trebuie să investim cât mai mult în întregul proces al managementului situaţiilor de urgenţă, pentru a investi mai mult în prevenire şi pregătire, înainte de producerea dezastrelor. CJ Dolj a înţeles şi a acţionat în acest sens. A investit în intervenţie, achiziţia unor echipamente performante, peste 45 de autospeciale. A investit din plin pentru reabilitare şi refacere după toate situaţiile care s-au produs în judeţul Dolj, Acum investeşte şi în pregătire şi o va face în continuare pentru că este nevoie.
Col. Marian Apostol, şef CZPPC
 
Potrivit lui Apostol, cursurile de perfecţionare şi iniţiere durează 5 zile şi au ca scop formarea competenţelor necesare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă la nivelul comunităţilor locale. 
Apostol dă asigurări că de acum înainte se va face un salt calitativ în activitatea CZPPC, astfel încât, toate persoanele care vor participa la cursurile de pregătire la centrul zonal de pregătire, vor fi în măsură să ia decizii corecte şi oportune.
 
Cel mai modern centru de pregătire, la Craiova
 
Dintre cele trei centre de pregătire la nivel naţional acesta este cel mai modern şi mai bine dotat pentru asemenea cursuri de pregătire. Vrem să putem să pregătim cetăţenii şi să le facem instruirea de aşa natură încât să intervină înainte să se producă un dezastru. Condiţiile de aici ne oferă posibilitatea să facem acest lucru, instructorii pe care îi avem sunt puţini, dar sunt bine pregătiţi. Noi încercăm să ajungem la performanţe şi standarde care să respecte toate condiţiile de pregătire.
Constantin Florea, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia”
 
Şcoala Populară de Arte “Cornetti” va fi modernizată
 
În cadrul evenimentul de prezentare a construcţiei de pe Jieţului, Prioteasa a mai spus că Şcoala Populară de Arte “Cornetti” va beneficia de o modernizare exterioară în cursul acestui an. 
Cei 25 de profesori care activează la “Cornetti” pregătesc circa. 400 de elevi, elevi care, după cum spune preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, au obţinut până acum 31 de premii. 
 
Investiţie şi pentru Biblioteca Aman
 
Ion Prioteasa a mai spus faptul că, o altă clădire din curtea “Centrului Zonal de Pregătire de Protecţie Civilă” va fi reabilitată. Aceasta va fi dată în folosinţă Biliotecii Aman. Investiţia va fi de aproximativ 3 milioane de euro, banii provenind dintr-un proiect european.
 
La intrare este o clădire foarte veche, emblematică a Craiovei. Aceasta era adevărata clădire a Comisariatului Militar. În acest moment avem un Proiect European împreună cu prietenii noştri bulgari, de la Vraţa, de aproape 3 milioane de euro. În decursul acestui an se vor desfăşura lucrări şi vom crea, aici, o zonă pentru Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, unde se vor regăsi cărţile foarte vechi. Cu un jet de aer cald se vor da filele cărţilor pentru ca  să nu se deterioreze.
Distribuie acest articol