Protocol între Universitatea din Craiova şi patru inspectorate şcolare din Oltenia – SEMNAT

Redactia
10 Min Read
Universitatea din Craiova menţine protocoalele de colaborare cu inspectoratele şcolare din regiunea Oltenia (Dolj, Vâlcea, Mehedinţi şi Olt), în ideea de a promova cât mai mult şcolarizarea în cadrul unităţii de învăţământ universitar din Bănie. 
Prin intermediul acestui protocol se oferă suport elevilor, în vederea pregătirii la disciplinele din programa de bacalaureat, dar şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar care vor susţine examenele de titularizare, definitivat şi gradul didatic II, în anul 2015.
 
Semnăm oficial protocoalele de colaborare între Universitatea din Craiova şi Inspectoratele Şcolare din regiunea Oltenia. Este o acţiune pe care am gândit-o de doi ani de zile, anul trecut am semnat prima dată într-un cadru festiv aceste protocoale. Universitatea din Craiova încearcă să deschidă porţile, atât către partenerii noştri din învăţământul preuniversitar, cât şi către partenerii din mediul socio-economic. Împreună cu inspectorii generali am gândit acest protocol, astfel încât în cadrul lui să derulăm acţiuni care să ajute atât elevii cât şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar. Protocolul este mai amplu, are o anexă cu activităţi specifice, pornind de la activităţi de pregătire a elevilor pentru examenul de bacalaureat, continuând cu pregătirea cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar pentru examenele de titularizare, definitivat şi gradul al II-lea, continuând cu activităţi de promovare reciprocă a instituţiilor noastre, cu faimoasa caravană a învăţământului oltean, care de doi ani de zile se desfăşoară, sub alte auspicii.
Policlinica Buna Vestire Craiova
A declarat prof. univ. dr. Cezar Spînu, prorector Programe de Studii şi Asigurarea Calităţii
 
Universitatea din Craiova încearcă să atragă cât mai mulţi elevi care să studieze la facultate în Bănie, oferindu-le şansa să fie pregătiţi chiar în instituţia şcolară pentru care optează. În cadrul parteneriatului vor fi implementate cinci proiecte ,dintre care enumerăm: “Şcoala Altfel”, „Caravana Învăţământului Oltean”, „Cupa Universităţii din Craiova pentru liceele Olteniei”, „Studenţii noştri pot mai mult”, „Zilele Porţilor Deschise”. Elevii din cele patru regiuni ale Olteniei vor vizita campusurile universitare. 
De săptămâna viitoare vor fi organizate grupurile de elevi care aspiră către Universitatea din Craiova, iar vizitele propriu zise urmând să aibă loc în luna martie. Vor participa la cursuri, la lucrări practice, li se vor prezenta căminele, condiţii de cazare, masă. Elevii vor fi meditaţi la toate disciplinele din programa de bacalaureat.
 
Sperăm să avem cât mai mulţi candidaţi la admiterea din vară. În sesiunea de admitere din vara anului trecut s-au ocupat toate locurile bugetare. În toamnă au mai fost scoase la concurs 10 sau 15 locuri bugetate. Pe lângă vizitele pe care Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională împreună cu cadrele didactice din Universitate le facem diferitelor licee, pe baza acestor protocoale, am încercat şi am reuşit să aducem anul trecut cât mai mulţi elevi în Universitatea din Craiova, să vadă condiţiile de studiu, de cazare, faptul că baza materială a Universităţii este una de excepţie, aparatura din laboratoarele Universităţii cu siguranţă nu o să o găsiţi în multe universităţi din România şi chiar din Occident. Am făcut eforturi mari, am investit în baza materială, în săli de curs, de laborator, am construit un mare institut de cercetări, cu o infrastructură de cercetare pe ştiinţe aplicate ce va fi inaugurat undeva în luna martie, unde există cinci mari centre de cercetare cu aparatură în valoare de 12 milioane de euro. Încercăm să arătăm partenerilor din învăţământul preuniversitar că suntem deschişi colaborărilor de orice fel. Avem acţiuni în acest protocol şi în ceea ce priveşte excelenţa în învăţământul preuniversitar, sunt loturile olimpice ale judeţelor care vin să facă pregătire în laboratorarele Universităţii din Craiova atât la chimie, fizică, biologie. Avem şi acţiuni sportive, anul trecut am avut şi Cupa Universităţii din Craiova pentru liceele Olteniei, ediţia I, peste 60 echipe s-au înscris în această competiţie.
Prof. univ. dr. Cezar Spînu, prorector Programe de Studii şi Asigurarea Calităţii
 
Peste 5.000 elevi au fost pregătiţi în urma protocolului pentru examenele de bacalaureat. Peste 750 cadre didactice s-au înscris la examenul de gradul II cu 20% mai mulţi decât în 2013. 
 
Am avut solicitări pentru pregătirea psihopedagogică şi metodică, am fost nevoiţi ca înainte cu două săptămâni de derularea efectivă a examenului de gradul II să mai facem o tură de cursuri pentru cadrele didactice care nu au putut să participe la pregătirea care s-a făcut în timpul anului.
Prof.univ.dr. Cezar Spînu
 
Ieri, la semnarea protocolului de colaborare între reprezentanţii celor patru inspectorate şcolare din regiunea Oltenia şi Universitatea din Craiova repezentată de prof. univ. dr. Cezar Spînu, inspectorii şcolari au precizat că speră să devină o tradiţie şi să se menţină şi pe viitor aceste parteneriate.
 
Mulţumesc Universităţii din Craiova pentru oportunitatea oferită pentru încheierea acestui protocol de colaborare care s-a desfăşurat exemplar pe parcursul anului anterior. Lucrurile au mers foarte bine, mulţumesc şi în numele elevilor care au participat la lucrările de pregătire pentru examenele de bacalaureat, dar şi în numele cadrelor didactice care au participat la lucrările de pregătire pentru examenul de definitivat, titularizare şi gradul II. La cursurile de pregătire au participat 326 elevi, nu sunt mulţi, dar au plecat încântaţi pentru că ne-au spus că metodele utilizate de profesorii Universităţii din Craiova au fost deosebite, speciale, au înţeles ce li s-a predat. Procentul la examenul de bacalaureat a crescut cu 10% faţă de anul anterior şi datorită muncii noastre dar şi a parteneriatului cu Universitatea din Craiova. La examenul de definitivat au participat la cursurile de pregătire 133 profesori, aici, a crescut cu 12 procente, promovarea la examenul de definitivat, ştiut fiind că media minimă de admitere fiind 8, o medie foarte mare. Pentru gradul al II-lea, au participat 57 cadre didactice şi la titularizare 169. La examenul de maturitate al dascălului procentele au crescut aproape de 20%. La Cupa Universităţii am ocupat un loc II, cu opt echipe de fotbal. Sunt convinsă că şi anul acesta toate activităţile pe care le vom desfăşura vor avea un grad de calitate ridicat.
Felicia Man, inspector şcolar general ISJ Olt
 
La nivelul judeţului Mehedinţi, colaborarea a fost destul de fructuoasă. Dau ca exemplu, examenul de definitivat, în anul şcolar 2013, din 90 candidaţi au promovat cu notă peste 7, 25 candidaţi. În 2014, media pentru promovarea examenului de definitivat a crescut la 8, o promovare de 67%. În acest an, aveam înscrişi în decembrie pentru sesiunea din iulie 2015, 147 candidaţi. La examenul de bacalaureat şi evaluarea naţională la clasa a VIII-a, procentele din anul şcolar anterior sunt la 50 % pentru ambele examene. Sperăm ca şi procolul de colaborare pentru 2015 să aibă rezultate deosebite.
Florin Ghiocel, inspector şcolar ISJ Mehedinţi
 
Nicuşor Cotescu, inspector şcolar adjunct ISJ Dolj, a spus că Universitatea din Craiova prezintă mult mai bine, acum ,oportunităţile pe care le pot întâlni elevii care doresc să urmeze studiile la Universitatea din Craiova.
 
Până în anul trecut, accesul universităţii în şcolile din învăţământul preuniversitar se făcea doar prin intermediul unor prezentări în Power Point, care venea la finalul ciclului liceal, acest protocol tinde să devină tradiţie.Universitatea din Craiova a înţeles că trebuie să creeze o punte de legătură şi nu o ruptură între Universitate şi învăţământul preuniversitar. Copii care vor să meargă către o meserie au o mână întinsă din partea agenţilor economici, copii care vor să urmeze învăţământul superior, iată că li se crează condiţii mai bune de acces. Universitatea din Craiova vine să sprijine copii şi cadre didactice pentru creşterea calităţii în educaţie şi a performanţei.
Nicuşor Cotescu, inspector şcolar adjunct ISJ Dolj
 
Liviu Vlădescu, inspector şcolar adjunct, ISJ Vâlcea, a mulţumit profesorilor universitari că au dat dovadă de profesionalism în pregătirea elevilor pentru susţinea examenului de bacalaureat.
 
Universitatea din Craiova a dat dovadă de seriozitate, având profesori foarte bine pregătiţi. Şi anul acesta, mai mulţi elevi vor participa pentru pregătirea la bacalaureat. Mulţumim, domnule prorector, pentru felul în care ne-aţi coordonat anul trecut în activităţile desfăşurate.
Liviu Vlădescu, inspector şcolar adjunct, ISJ Vâlcea
 
Acţiunea de pregătire a elevilor va începe de săptămâna viitoare, în paralel cu cea a cadrele didactice pentru examenele de definitivat, titularizare şi gradul II.
Distribuie acest articol