O companie multinaţională din industria accesoriilor auto ar urma să construiască, în 2015, o fabrică în Parcul Industrial Ostroveni. Astfel ar urma să fie create circa 1.500 locuri de muncă. Anunţul a fost făcut, ieri, de prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu.
Fabrica ar urma să se construiască în anul 2015, iar în toamnă, din câte am înţeles din discuţiile cu conducerea acesteia, ar putea fi inaugurată. Suprafaţa pe care o va pune la dispoziţie municipalitatea în acest sens este de trei hectare în zona parcului industrial Ostroveni. Însă, ce este mai important de menţionat este faptul că numărul locurilor de muncă ar fi de 1.500, o bulă de oxigen pe piaţa muncii din judeţ, după ce mai mulţi agenţi economici au trecut prin declin. Mai trebuie spus că această companie este deja prezentă pe piaţa vâlceană, având o hală unde lucrează 300 de angajaţi.
A precizat Cornoiu, pentru AGERPRES
Prefectul a mai afirmat, pentru sursa citată, că exemplul companiei multinaţionale ar putea fi urmat şi de altele, autorităţile vâlcene fiind deschise pentru orice investiţie care ar genera locuri de muncă.
O astfel de investiţie ar fi binevenită, mai ales în contextul în care rata şomajului în judeţ a crescut din nou, ajungând la 5,14%.
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vâlcea, Gabriel Albinaru, a afirmat că una dintre cauzele creşterii numărului şomerilor este începerea sezonului rece, care a dus la o restructurare în domeniul construcţiilor.
Sezonul rece a dus cu sine la o restructurare în domeniul construcţiilor, însă spre deosebire de alţi ani, această reducere a forţei de muncă a fost ceva mai redusă. Astfel, au fost înregistraţi doar 122 de şomeri în plus faţă de luna trecută. Este posibil ca luna următoare această rată să mai crească. La finele lunii octombrie rata şomajului era de 5,07%, în luna noiembrie, aceasta a crescut cu 0,07%, ajungând la 5,14%. În evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea sunt înregistraţi 9.157 de şomeri, din care 4.095 de femei, ponderea lor fiind de 44,7% din numărul total de şomeri, rata şomajului feminin cifrându-se la 5,11%
A precizat Albinaru
58,74% dintre şomerii aflaţi în evidenţe nu primesc indemnizaţie.
Potrivit AGERPRES, pe medii de rezistenţă, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii noiembrie este următorul: 3.312 persoane ce provin din mediul urban şi 5.845 persoane din mediul rural.
Pe nivelul de pregătire, categoria cea mai afectată de şomaj, este cea a persoanelor cu studii medii sau incomplete – 58,70%, respectiv 5.375 persoane; la persoanele cu nivel de instruire liceală şi postliceală – 32,67%,respectiv 2.992 de persoane, iar procentul celor cu instruire universitară este de 8,63% şi anume 790 de persoane.
1.906 şomeri au sub 25 ani, iar 2.637 între 40 şi 49 ani.