Problemele cetăţenilor craioveni, puse în prim plan

Redactia
6 Min Read
Asociaţia Pro Civica Oltenia a organizat, ieri, prima Cafenea Publică din cadrul proiectului «Împreună pentru o Craiova mai sigură».
La aceasta au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ai poliţiei şi ai  Inspectoratului Şcolar, dar şi reprezentanţi ale celor mai importante categorii de participanţi la trafic.  
Proiectul ”Împreună pentru o Craiova mai sigură” este câştigătorul programului de responsabilitate socială ”HEINEKEN pentru Comunităţi, ediţia 2014, lansat de HEINEKEN şi Asociaţia CSR Nest în oraşul Craiova. Programul face parte din agenda de sustenabilitate a HEINEKEN şi este dedicat susţinerii şi dezvoltării comunităţii locale, adresându-se organizaţiilor non-guvernamentale din oraşul Craiova. Pentru acest proiect PCO a primit un grant în valoare de 80.000 lei.
Policlinica Buna Vestire Craiova
Proiectul este implementat  în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie al judeţului Dolj, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti“, Colegiul Naţional “Nicolae Titulescu“, Liceul Teoretic “Traian Vuia“, Şcoala Specială “Sf. Mina“ şi Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman“. 
 
Obiectivul general al proiectului  ”Împreună pentru o Craiova mai sigură” îl reprezintă creşterea gradului de implicare a comunităţii în procesul de identificare al soluţiilor pentru reducerea numărului de accidente rutiere în Craiova pe durata a şase luni, dar şi obiective specifice cum ar fi: promovarea educaţiei rutiere cu ajutorul unor materiale educative în rândurile craiovenilor, încurajarea cetăţeniei active şi a implicării directe a cetăţenilor, prin interemediul consultărilor publice, platformei cetăţeneşti şi a corturilor stradale, atragerea atenţiei autorităţilor locale în legătură cu infrastructura precară din oraş, care nu le permite unor categorii de participanţi la trafic să se deplaseze în condiţii de siguranţă,  facilitarea dialogului între factorii de decizie locali si cetăţeni.
 
În cadrul proiectului, am început cu nişte activităţi de educaţie rutieră la şcolile partenere, după care am avut nişte consultări cetăţeneşti la care au participat o sută de cetăţeni, în care am identificat problemele de ordin rutier existente în Craiova. Acum avem cafenelele publice la care am invitat factori de decizie să încercăm efectiv să găsim soluţii la acele probleme identificate, vom realiza o broşură şi o platformă de implicare cetăţenească. 
A declarat Gabriela Sanda Cora, preşedintele Asociaţiei Pro Civica Oltenia
 
Platforma de implicare  constă în amplasarea unor corturi speciale, unde orice cetăţean, care identifică o problemă la nivelul comunităţii sale sau cartierului, o poate prezenta, împreună cu fotografii sugestive.  Organizaţia nonguvernamentală Pro Civica Oltenia va adresa apoi sesizarea în mod oficial instituţiei care o poate soluţiona.
 
«Este ireal şi nerealist să cred că se vor rezolva absolut toate problemele»
 
Evenimentul de ieri s-a  desfăşurat  sub forma unor discuţii libere. 
 
Am discutat fiecare problemă identificată la întâlnirile anterioare şi împreună cu autorităţile care sunt competente să rezolve problema respectivă vom căuta  să găsim soluţii. Este ireal şi nerealist să cred că se vor rezolva absolut toate problemele. Eu consider că dacă o singură problemă se rezolvă sau două probleme se vor rezolva este ideal, este perfect pentru că înseamnă că noi învăţăm cetăţenii cum să facă lucrurile acestea si pe viitor ei stiu la cine să vină dacă mai au nevoie de ajutor sau de susţinere. Se  creează efectiv premizele unei colaborări. 
A spus Gabriela Sanda Cora , preşedintele Asociaţiei Pro Civica Oltenia
 
Pentru ca oraşul Craiova să fie mai sigur, atât cetăţenii, dar şi autorităţile locale s-au implicat în acest proiect. Surprinzător, proiectul a început să aibă un impact foarte mare. Dacă la început a fost puţin mai greu, prin faptul că am avut, într-adevăr, o susţinere foarte puternică din partea Inspectoratului de Poliţie cred că şi celelalte autorităţi au început să fie puţin mai deschise şi am reuşit să atragem şi Consiliul Judeţean, Consiliul Local, Inspectoratul Şcolar, dar şi Primăria Craiova. Pe lângă acestea am reuşit, la următoarele întâlniri, să chemăm şi nişte deputaţi care să vină să vorbească cu cetăţenii. Uşor, uşor oamenii încep să fie mai deschişi şi să vrea să se implice. Cumulul de cauze, care au implicat autorităţile în acest proiect, este unul complex, şi cred că datorită mişcărilor sociale pe care le-am văzut, cetăţenii parcă au început puţin să fie mai activi şi poate şi de cealaltă parte autorităţile şi-au dat seama că trebuie să vină cumva spre cetăţeni şi să se apropie de ei, şi cred că toate acestea au contribuit într-un fel la creşterea gradului de implicare a autorităţilor locale.
 A mai spus Gabriela Sanda Cora 
 
Proiectul are un număr total de beneficiari direcţi de 1766 de craioveni, dintre care 100 de elevi de la şcolile partenere, 12 stakeholderi locali, 10 reprezentanţi ai ONG-urilor locale, 10 reprezentanţi ai mass-media, 10 voluntari ai Asociaţiei Pro Civica Oltenia şi 1626 de cetăţeni participanţi, dar şi 10.000 de beneficiari indirecţi.
Distribuie acest articol