Mihaela Geoană: «Stop HEPATITEI!»

Redactia
5 Min Read
Sute de craioveni au venit ieri la cortul amenajat în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova să se testeze gratuit împotriva hepatitei. Această ocazie li s-a oferit în cadrul Campaniei „Stop hepatita”, organizată de Fundaţia “Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură”, cu scopul de a conştientiza populaţia despre gravitatea acestei boli, care este similară cu virusul HIV/SIDA. 
De cele mai multe ori, această boală nu prezintă semne vizibile, iar atunci când apar, nu sunt considerate importante, se regăsesc în stări de oboseală,  senzaţia de greaţă, lipsa poftei de mâncare, durerea de burtă, febra uşoară sau culoarea galbenă a ochilor şi pielii. 
 
În faza cronică, virusurile hepatitice B şi C pot avea simptome care să nu se manifeste, însă, când apar, ficatul este deja puternic afectat.
 Hepatita A apare cel mai frecvent în rândul copiilor, şi este cunoscută ca boala mâinilor murdare fiindcă nu se urmează o igienă adecvată. 
 
Campania se numeşte Stop Hepatită, vreau să vă atrag atenţia că suntem pe locul I în Europa la incidenţa acestei boli. Contextul în care a început această campanie sunt datele la nivel european şi estimări care arată incidenţa acestei boli. De aceea distribuim săpunuri, persoanele care se testează, este un fel de a aminti faptul că pentru copii este foarte important să ţină o igienă corectă. Toate cele trei tipuri de hepatită sunt subdiagnosticate, pentru că oamenii nu merg la medic şi nu se testează, de aceea şi noi am inclus în această campanie testarea gratuită. Este foarte important să avem o colaborare strânsă cu societatea civilă şi cu comunitatea medicală şi mass-media pentru a creşte nivelul de informare. Am semnat un protocol de colaborare între Fundaţia “Renaşterea” şi Societatea Română de Gastroenteorologie şi Patologie şi Societatea de Boli Infecţioase şi HIV/SIDA. Avem în plan un parteneriat care a fost discutat cu SMURD, pentru a testa persoanele care lucrează în echipele de intervenţie.
Mihaela Geoană, preşedinte Fundaţia Renaşterea
 
România, locul I, la cazurile de hepatită
 
La eveniment a fost prezentă şi conferenţiar doctor Liana Gheorghe, de la Clinica de Gastroenteorologie şi Patologie, din cadrul Insitutului Fundeni Bucureşti. Aceasta a vorbit despre hepatitele virale A, B, C , despre accesul la tratament, terapiile moderne şi impactul pe care acestea îl au în populaţie.
 
Hepatitele virale nu sunt o problemă de modă, sunt realmente o problemă globală de sănătate publică, în întreaga lume şi în România, mai mult decât oriunde, frecvenţa acstei boli şi consecinţa acestei boli. Se estimează că în lume sunt 180 milioane de persoane infectate cu virus hepatitic C, aproximativ 3% din populaţia globului şi 300-400 milioane infectate cu virus hepatic B, adică 5% din populaţia globului. Dintre aceştia, aproximativ jumătate sunt la risc de a dezvolta ciroză hepatică, insuficienţă hepatică, cancer hepato-celular, afecţiuni devastatoare pentru populaţie. În România, în 2014, la infecţiile cronice virale este o frecvenţă de 3, 2 % pentru hepatita C şi 4, 4 % în hepatita B. Noile terapii, care reuşesc să vindece hepatita C în proporţie de 90 %, sunt mult prea scumpe, iar România nu şi le poate permite. Este o investiţie morală, până la urmă nu numai cost-eficienţă, la care societatea are dreptul. Testarea pentru virusul B şi C hepatitic niciodată nu a fost rambursată şi promovată la nivel decizional, nu a intrat până de curând în pachetul de bază, nici programe sistematice de detecţie a acestor pacienţi nu au fost. Hepatita C este o boală vindecabilă, care poate fi eliminată complet de la nivelul individului şi din societate. Pentru hepatita B avem numai un control profund şi susţinut al bolii.
A declarat  conf.univ.dr. Liana Gheorghe
 
În Bucureşti, la spitalul Fundeni este singurul centru din ţară unde se poate face transplant hepatic.
Oamenii care s-au putut testa gratuit împotriva hepatitei au fost pe deplin încântaţi că li s-a oferit această şansă.
 
Mă bucur că se organizează astfel de testări şi în Craiova, este bine de prevenit orice boală până la urmă, aşa că este foarte important că se implică şi societatea şi ne ajută în acest sens. Dacă nu erau campanii de testare gratuită poate că nu ajungeam niciodată să îmi fac acest test.
Spune Irina C., 40 ani
 
Campania de informare şi prevenire împotriva hepatitei durează un an de zile şi se desfăşoară în mai multe oraşe din ţară.
Share This Article