Ca niciodată, românii din afara graniţelor ţării s-au înghesuit la puţinele secţii de votare deschise în ţările în care se află pentru a-şi exercita un drept constituţional.
Dreptul de a vota. Democratic. Democraţie pentru care au murit mii de oameni.
Ore în şir, cu copiii în braţe, în frig. Aşa au aşteptat. Şi nici măcar nu au reuşit toţi să voteze.
Au scandat, au intrat forţat în secţiile de votare din ambasade, au cântat în cor „Deşteaptă-te române!” Degeaba. La 21 punct secţiile de votare s-au închis. Mii de români nu au mai putut vota. O lume întreagă a aflat cum democraţia a fost călcată în picioare.
Care a fost reacţia organizatorilor?
Liviu Dragnea, vicepremier, vicepreşedinte PSD: „Nu PSD a organizat alegerile, ci Guvernul”. De parcă Guvernul nu e format din membri şi şefii PSD.
Victor Ponta:
Dacă nu se mai fură, se face coadă”. “S-au organizat, deja aveau pancartele pregătite de dimineaţa ca să o blocheze, au venit seara, domnul Diaconescu ştie că în diaspora au trimis la 7-8 seara autobuze cu oameni, au blocat secţia şi v-au trimis poze.”
Adică nu ne impresionează circul băsiştilor, aceştia fiind toţi cei care nu îl pupă pe el. Exact asta a fost reacţia Olguţei Vasilescu, primar al Craiovei, vicepreşedinte la nivel naţional, în 2012, la Chioşcariada. Cu nervii întinşi pentru că urmau să rămână fără slujbe în plină iarnă, proprietarii de chioşcuri, angajaţii acestora, protestau în Primărie pentru a nu fi lăsaţi pe drumuri. Pe fond de stres, unii au leşinat. Medicii de la Ambulanţă le puneau perfuzii. În Primărie. Olguţa Vasilescu ieşea în conferinţă şi spunea că nu o impresionează circul şi nici când unii îşi dau ochii peste cap.
Acum, când buba e mai mare, când mii de oameni au fost împiedicaţi să voteze, PSD-ul lui Ponta se şterge la fund cu democraţia, cu Constituţia, ca şi cum ar fi o bucată de hârtie igienică.
Duminică seara, Ponta, care este Premier în funcţie, a spus că românii care au protestat la ambasadele din afara graniţelor ţării sunt băsişti şi erau pregătiţi de proteste.
Luni, probabil după ce a tras un pui de somn şi l-a mai apostrofat cineva din partid, s-a repoziţionat: “Este inadmisibil ca românii să nu poată să voteze! Trebuie să arătăm respect tuturor cetăţenilor care vor să voteze. Îi asigur pe români că, pe 16 noiembrie, şi vor putea exercita dreptul la vot”.
Pentru românii care au protestat duminică seara, domnule Ponta, rămâne aceeaşi scârbă. Ai spus exact ce gândeai în seara cu pricina. Degeaba vii apoi şi încerci să dregi oarecum busuiocul fără a-ţi cere măcar scuze.
Duminică seara a fost protest la Ministerul Afacerilor Externe. Pe acelaşi motiv. Că românii din diaspora nu au putut vota. Ministrul Titus Corlăţean, în tot acest timp, a tăcut mâlc. MAE a avut o singură reacţie oficială, printr-un comunicat de presă: Votul se desfăşoară normal. După normalitatea cui?
S-a cerut demisia, demiterea lui Corlăţean şi a ministrului Românilor de Pretutindeni. Rămân însă pe poziţii. Ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Ponta îl ţine în braţe pe Corlăţean. Omul şi-a făcut datoria… A împiedicat românii să voteze. Asta pentru că se ştie că cei din afară nu votează cu „stânga”.
Cât despre a cui e vina, să spui că nu tu ai organizat alegerile, când tu ai dat Lege nouă pentru Prezidenţiale, mi se pare o insultă. Nu suntem proşti!
„Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Am fost în mijlocul românilor din Moldova. Am adus oamenii la vot. Mi-am făcut datoria.” Aceasta a fost reacţia lui Bogdan-Dragoş-Aureliu Marian-Stanoevici , ministrul Românilor de Pretutindeni. În Moldova Ponta a ieşit învingător. Înţelegem ce datorie şi-a făcut ministrul.
E pentru prima dată când un premier, în funcţie, candidează la preşedinţia ţării. Dacă propriile alegeri nu le poate organiza bine, fără greşeli, fără incidente, cum putem spera că va fi în stare să conducă o ţară?
Românii din afară, domnule Ponta, sunt plătitori de taxe ai ţării pe care tu vrei să o conduci. Sunt oameni care trimit bani în ţara pe care o vrei a ta. Iar dacă ei nu sunt buni, dacă toţi cei care nu te vor nu sunt buni, fă-ţi ţara ta, domnule Ponta! În altă parte.
P.S. În diaspora au votat 161.054 români. Potrivit pesurse.ro, românii din afara graniţelor au votat diferit de cei din ţară. Klaus Iohannis, candidatul ACL, a obţinut o victorie clară, la o diferenţă de 30% de următorul clasat, Victor Ponta.
Rezultate Diaspora: Klaus Iohannis – 46,1%, Victor Ponta – 16%.
––––––
Domnule Corlăţean, mi-e jenă de vară-mea de la Londra. Dumneavoastră? Nu vă e?
de Moise GURAN
La această oră vara-mea e la Londra, la coadă. Stă de trei ore şi jumătate si probabil va mai sta o oră. Este inacceptabil ceea ce s-a întâmplat, azi, la secţiile de votare din străinătate şi este admirabil modul în care românii au folosit, totuşi, reţelele de socializare pentru a se organiza, pentru a rezista şi pentru a învinge, în final, un tip de fraudă electorală pentru care cineva trebuie, totuşi, să răspundă.
Am stat toată ziua pe facebook şi am corespondat cu mii de oameni care făceau cozi literalmente kilometrice la consulatele şi ambasadele României din marile oraşe ale Europei. Stând de vorbă cu ei, mi-a fost foarte clar ceea ce s-a întâmplat. Să vă spun cum s-au desfăşurat lucrurile… Primele semne au venit de la Munchen, acolo unde, pe la prânz, coada la secţia de votare se întindea deja pe trei străzi. Pozele împrăştiate pe facebook de oamenii aflaţi acolo au trezit, pe de o parte, reacţia românilor aflaţi, tot în Germania, dar la Bonn, care au spus că la ei personalul secţiei a împărţit formulare celor aflaţi la coadă, pentru a nu mai pierde timpul înăuntru şi pentru a nu mai bloca secţia de votare.
Fiind vorba mai ales de români aflaţi temporar la muncă sau la studii, aceştia nu sunt toţi înregistraţi ca rezidenţi, trebuie să completeze o declaraţie tipizată prin care declară pe proprie răspundere că nu au mai votat în altă parte şi gata. Atâta doar că în loc de cinci minute, cât durează în mod normal votul, prin completarea declaraţiei, timpul de votare se dublează sau chiar se triplează.
De la Londra cineva răspunde la mesajele de la Bonn şi spune că la ei nu se permite completarea în afara secţiei. Vin alte poze pe reţele cu cozi la votare de la Paris, de la Haga, ba chiar şi de la Stockolm. În Spania şi Italia aceleaşi probleme. La un moment dat, cineva spune că nici la Bonn nu se mai permite completarea declaraţiei în afară şi că deja e coadă. Asta pentru că ar fi venit un ordin de la MAE. Nu pot verifica dacă chiar a venit un astfel de ordin, dar între timp pe facebook răspund şi studenţii din Grozăveşti şi vreo câţiva din Gara de Nord, că şi acolo sunt cozi. Totul din pricina unui afurisit de formular.
Formularul se transmite pe reţele, se printează şi se multiplică la xerox… degeaba… nu e bun zice, decât ăla pe care îl iei din secţia de votare. Pe buneee? E doar un formular, nici măcar nu e autentic, de ce nu s-ar putea multiplica? După amiază, deja isteria creată a determinat Biroul Electoral Central să transmită decizia tuturor secţiilor din ţară şi străinătate. Prea târziu! La Londra, deja oamenii scandează în faţa secţiei. Cineva spune că la Paris se cântă Deşteaptă-te Române. Se simt furaţi şi s-au oţărât.
Nu vor să plece, vor să voteze! Nu-mi dau seama dacă toată această debandadă a fost pusă la cale de cineva. Nu ştiu dacă, în mod intenţionat, Ministerul de Externe a încercat să împiedice cât mai mulţi dintre cele câteva milioane de români care muncesc afară să îşi exercite dreptul de vot. Şi sincer să vă spun, nici nu prea mă interesează, dacă a fost sau nu un plan diabolic.
Dacă cineva a făcut asta deliberat a plănuit o nătângie. Mai există şi turul doi şi împiedicarea dreptului de vot, acum, mai mult i-a întărâtat pe acei oameni. Vor da un vot şi mai hotărât şi mai împotrivă peste două săptămâni. Pe seară, îmi trimite vară-mea de la Londra un selfie de la coadă.
Nu e veselă ca de obicei. Mă întreabă de ce nu zice nimeni nimic în România. E nervoasă… Ne batem joc de ei? Zice, îi spun, dar are dreptate… cine trebuie să zică nu zice. Da, sunt aceiaşi români care trimit, anual, miliarde de euro în România ca să aibă domnul Titus Corlăţean şi colegii săi de guvern. Să nu vină de Crăciun şi să o spargă! De unde să se laude cu creşterea consumului în România. Mie mi-e ruşine de ei. Domnului Corlăţean, i-o fi ruşine?
www.biziday.ro
––––––
Când eroii stau la coadă
de Lucian Mîndruţă
Dragă domnule premier, domnule ministru de externe, stimaţi membri ai guvernului.
Aş vrea să vă arăt cea mai importantă imagine de la alegerile de azi: coada românilor din străinatate la vot.
Sigur, pentru că n-are mecla voastra nicăieri în cadru, s-ar putea să vi se pară că nu e aşa de importantă. Cu toate astea, daţi-mi voie să vă explic de ce totuşi este:
Nici unul dintre oamenii ăştia nu stă să vă voteze pe voi. Băi, voi înţelegeţi? Absolut nici unul.
Pentru că nici un român în toate minţile nu se aşează la coadă ştiind că are de stat 4 ore, că să vă dea voie să conduceţi în continuare. Voi, care împreună cu restul găştii penale pe care ne-am deprins a o numi “clasa politică” sunteţi, între alele, motivul pentru care oamenii ăştia sunt acolo.
Şi nu acasă.
Mai mult decât atât, nu doar că ăştia nu votează. Vă şi urăsc. Vă urăsc pentru motivul cel mai simplu din lume: pentru că încercaţi acum să le confiscaţi şi ce le-a mai rămas din Românie. Să le luaţi de sub nas nu doar şansa de a îndrepta lucrurile aici, ci şi mica plăcere de Crăciun şi Paşte de a se întoarce într-o ţară totuşi liberă, chiar dacă săracă.
Pentru că, din păcate, a trebuit să-i exportăm pe cei mai buni, pentru ca părinţii şi copiii lor să aibă ce mânca aici. Şi ştiţi de ce?
Exact, e simplu de tot: pentru că sistemul pe care l-aţi creat, capitalismul de cumetrie al finilor şi verilor, al şpăgilor şi sinecurilor, oameni buni, normali, liberi şi decenţi nu mai au ce căuta.
Voi i-aţi gonit. Şi acum vreţi să încuiaţi uşa bine.
Nu merge. Nu vă puneţi cu ei.
www.lucianmindruta.com