Dărnicia guvernamentală, pe a cui cheltuială?

Redactia
7 Min Read

În anul 2015, atât salariul minim, pensiile cât şi indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap, o să crească. Este un nou model pe care premierul Victor Ponta, de când conduce Guvernul, l-a impus şi anume pe de-o parte să avem creştere economică şi pe de altă parte solidaritatea socială. Lucrurile acestea presupun că banii pe care îi colectăm în plus ca urmare a creşterii economice, ca urmare a creşterii colectării, ca urmare a atragerii de resurse către economia românească, să fie distribuite, în primul rând, persoanelor care au cea mai mare nevoie de ele. Au fost mărite salariile cele mai mici din învăţământ, au fost mărite salariile cele mai mici din sănătate. Pentru anul 2015, aşa cum este construit proiectul de buget, vorbim de posibilitatea de a creşte pensiile cu până la 5 procente, vorbim de creşterea salariului minim şi vorbim despre creşterea indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap.
Claudiu Manda, preşedinte PSD Dolj

O săptămână mai târziu, Ion Călin, preşedintele executiv al PSD Dolj anunţa alte măsuri din “dărnicia” guvernului. Şi anume, creşterea sumelor alocate copiilor aflaţi în plasament la familii, de la 97 de lei la 440 de lei.

Guvernul Ponta a avut grijă să se aplice tratament egal pentru copiii din sistemul de protecţie socială. Acest guvern social-democrat a aprobat aplicarea unui tratament egal pentru toţi copiii aflaţi în sistem social de protecţie. Toţi copiii care se află în plasament la familii şi care primesc în prezent doar 97 de lei, de la 1 noiembrie vor primi 440 de lei, atât cât primesc copiii aflaţi în grija asistenţilor maternali. Este vorba de aproximativ 20.000 de copii. Acestor familii le ofereau 97 de lei pentru copil, iar cei care erau în plasament maternal le ofereau 440 de lei. Sigur şi aici era o nedreptate pe care o sesizează tot Guvernul social-democrat Victor Ponta. Începând cu 1 noiembrie şi copiii aflaţi în plasament la familii ca şi copiii aflaţi în plasament la asistenţii maternali vor primi 440 de lei. În Dolj, în plasament la familii sunt 500 de copii şi în plasament la asistenţi maternali sunt 400 de copii.
A precizat Ion Călin

Preşedintele executiv al PSD Dolj a mai declarat că Guvernul a aprobat şi dublarea alocaţiilor pentru 500.000 de copii din familiile sărace care au un venit pe membru de familie sub 530 de lei, precum şi dublarea alocaţiei zilnice de hrană pentru copiii din sistemul de protecţie pentru 60.000 de copii, iar o altă măsură se referă la dublarea alocaţiei zilnice de hrană pentru copiii din sistemul de protecţie.
O analiză capital.ro arată că ajutoarele şi pensiile majorate vor costa statul în jur de un miliard de euro. Promisiunile în cascadă pentru circa 10 milioane de persoane sunt în contul viitorului buget şi a următorului guvern, scrie sursa citată.

În total, potrivit calculelor executivului şi estimărilor Capital, efortul pentru buget va fi în jur de un miliard de euro. Creşterea pensiilor cu 5%, peste nivelul legal, după cum a afirmat prim ministrul, va însemna o suplimentare a bugetului de pensii de 2-2,5 miliarde  de lei. În primăvara acestui an, ministrul Muncii, Rovana Plumb, arăta că majorarea nu poate depăşi 4%-4,4%, în cel mai bun caz. Acum, argumentul care stă la baza deciziei este creşterea economică, deşi Institutul Naţional de Statistică a publicat date conform cărora România este în recesiune.  Presiunea asupra bugetului de anul viitor creşte din cauza promisiunilor generoase de aproximativ un miliard de euro, care se adaugă angajamentelor de cel puţin 3 miliarde de euro rezultate din: reducerea CAS (peste un miliard euro), tăierea deficitului cu 0,8% din PIB, conform Compactului fiscal (peste un miliard euro), creşterea cheltuielilor de apărare şi a cofinanţării fondurilor UE (mai mult de un miliard euro).
Relatează jurnaliştii Capital

Preşedintele Consiliului Fiscal a declarat că, după alegeri, se aşteaptă „creşteri majore de taxe sau reduceri masive de cheltuieli, în funcţie de viziunea noului executiv“.
Potrivit capital.ro, toţi analiştii economici prevăd schimbări majore, iar situaţia fiscal-bugetară actuală arată că nu există posibilitatea ca toate promisiunile şi angajamentele să fie respectate.
O altă problemă semnalată este aceea că deşi proiectul de buget trebuia, conform legii finanţelor publice, finalizat până pe 15 octombrie şi trimis la Parlament, documentul nu va fi finalizat înainte de alegeri.
De altfel, chiar premierul Victor Ponta a declarat că bugetul va fi în sarcina noului cabinet. Astfel că, din nou, nesiguranţa pentru mediul de afaceri atinge cote alarmante.

Creşterea salariului minim de la 900 la 975 lei este o nouă povară pentru mediul privat. Asta înseamnă costuri mai mari cu 91 lei pentru un angajat cu salariul minim. În acest context, reducerea CAS cu 5% este nesemnificativă.
Capital.ro mai scrie că “scenariul de acum seamănă îngrijorător de mult cu cel din 2008. Guvernul de la acea dată, condus de Călin Popescu Tăriceanu, candidat şi el la prezidenţiale, a majorat cheltuielile până la un nivel de alarmă, care a trimis deficitul la peste 5% din PIB, într-un an cu creştere economică record. Începutul anului următor, a prins România fără buget aprobat. CAS au crescut imediat cu 3,3 puncte procentuale, după ce fuseseră micşorate în toamnă. Au urmat tăieri masive de cheltuieli, creşterea TVA la 24% şi acordul de finanţare cu FMI impus ca „centură de siguranţă“.”

Sursa citată mai arată că negocierile de anul viitor cu FMI, chiar şi în cadrul actualului acord, vor fi foarte complicate pentru că România s-a îndepărtat vertiginos de principiile agreate cu forurile internaţionale şi a făcut paşi înapoi.
Victor Ponta spune că nu e corect să facă angajamente în numele următorului cabinet, însă “darurile” sociale anunţate în ultima vreme, demonstrează contrariul.

Distribuie acest articol