Aşa cum vă spuneam şi vineri, odată cu începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale am relansat campania Ediţie Specială „Nu-i mai lăsa să fure! Votează!”. Începem prezentarea candidaţilor cu Klaus Iohannis, candidatul ACL, pentru că este primul dintre aspiranţii la fotoliul de preşedinte care a organizat un miting regional, la Craiova.
Klaus Werner Iohannis, primarul municipiului Sibiu şi preşedinte al PNL, s-a născut la 13 iunie 1959, la Sibiu. Părinţii săi sunt saşi transilvăneni care au emigrat în 1992, ca pensionari, din Sibiu în Germania, unde s-au stabilit la Würzburg, în Bavaria. Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu, că familia Iohannis este atestată în Cisnădie din secolul al XVI-lea. Este căsătorit din 1989 cu Carmen Iohannis, profesoară de limba engleză la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Sibiu. Cei doi nu au copii, acesta fiind şi un motiv de atac din partea contracandidaţilor.
Candidatul ACL la preşedinţia României a absolvit în anul 1983 Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.
După terminarea studiilor a lucrat mai întâi ca profesor de fizică la unele şcoli din Sibiu, iar din 1989 la Liceul Samuel von Brukenthal. În anul 1997 a devenit inspector şcolar general adjunct, iar între 1999 şi 2000 a fost inspector şcolar general al judeţului Sibiu.
Din 1990 este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), al cărui preşedinte a fost în perioada 2002-2013.
De altfel, din partea FDGR a candidat la primăria Sibiului în 2000, când a obţinut mandatul de primar cu 69,18% dintre sufragii. De atunci, Klaus Iohannis a fost reales la fiecare scrutin în funcţia de primar al Sibiului. Din această funcţie se poate lăuda cu iniţierea a numeroase contracte cu investitori străini. Iohannis a primit multiple sponsorizări pentru proiectele sale de la Uniunea Europeană, iar în timpul celui de-al doilea mandat de primar, în anul 2007, Sibiul a fost Capitală Europeană a Culturii.
La 28 decembrie 2007 preşedintele Traian Băsescu i-a conferit lui Iohannis Ordinul naţional „Steaua României” în grad de cavaler, cea mai înaltă distincţie oferită de statul român.
Pe 13 octombrie 2009 Klaus Iohannis a fost propus de PNL pentru funcţia de prim-ministru al României, după ce guvernul Boc a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură în ziua precedentă. Această propunere a fost susţinută şi de PSD, PC şi UDMR, dar nu şi de PDL. Pe data de 14 octombrie, Iohannis a acceptat candidatura, dar a doua zi, preşedintele Traian Băsescu nu a acceptat. Şeful statului a afirmat atunci că nu a refuzat candidatura lui Iohannis, dar este nevoit să numească un prim-ministru din cel mai mare partid din Parlament-PDL.
La data de 20 februarie 2013 Klaus Iohannis s-a înscris în PNL la invitaţia lui Crin Antonescu. O zi mai târziu, noii colegi de partid au votat în unaminate o derogare de vechime, care să-i permită să candideze la o funcţie în conducerea partidului. La congresul extraordinar al PNL din data de 23 februarie 2013, Iohannis a candidat pe lista lui Crin Antonescu şi a fost ales prim-vicepreşedinte al PNL.
Klaus Iohannis este unul dintre motivele ruperii alianţei USL, alianţă ce în 2012 a câştigat alegerile locale şi parlamentare. Premierul Victor Ponta a refuzat să îl numească pe Iohannis vicepremier al Guvernului. Pe 25 februarie 2014 USL s-a rupt oficial, iar Delegaţia Permanentă a PNL a votat cu o majoritate covârşitoare retragerea de la guvernare şi a cerut demisia premierului Ponta.
Pe data de 4 martie 2014 liderul PNL, Crin Antonescu, şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Senatului.
După eşecul în alegerile din 26 mai 2014 pentru Parlamentul European în care PNL a obţinut doar 6 mandate de europarlamentar, Crin Antonescu, Klaus Iohannis şi restul conducerii PNL şi-au anunţat demisia din fruntea partidului. S-a hotărât ca Iohannis să fie preşedinte interimar pănă la alegerea unui nou preşedinte.
Pe data de 28 iunie 2014 Iohannis a fost ales preşedinte al PNL. Iohannis a obţinut 95% din voturile delegaţilor la congres. Tot atunci s-a aprobat fuziunea cu PDL, care se unise cu Forţa Civică.
Apoi a venit votul, în Biroul Politic Naţional comasat PNL-PDL, pentru candidatul la preşedinţie. Klaus Iohannis a fost ales în detrimentul lui Crin Antonescu.
Multe voci din PNL au criticat înlăturarea lui Antonescu din cursa pentru prezidenţiale susţinând că era cel mai bun candidat. Şi astăzi mulţi liberali sunt împotriva candidaturii lui Iohannis, pe care îl consideră mult mai puţin pregătit pentru preşedinţia României decât Antonescu.
La 20 septembrie 2014, candidatul ACL la preşedinţia României, Klaus Iohannis, şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Central.
Pe 27 septembrie, în Piaţa Victoriei, a fost organizat un miting de susţinere a lui Iohannis, la care au participat peste 40.000 de oameni. O săptămână mai târziu, adică pe 3 octombrie, Iohannis a venit la Craiova, unde a fost organizat primul miting electoral din campania candidatului ACL.
Miting la Craiova, mai reuşit decât în Bucureşti
Circa 20.000 de oameni, din Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi, Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa şi Argeş, au venit la mitingul de pe esplanada Sălii Polivalente din Craiova, înarmaţi cu steaguri tricolore şi cu pancarte pro-Iohannis şi anti-Ponta.
Evenimentul a început, la fel ca la Bucureşti, la ora stabilită: 11 fix. Klaus Iohannis a mers printre oameni, s-a oprit să vorbească cu ei, să facă poze, şi înainte de a urca pe scenă şi după ce a coborât.
Simpatizanţii lui Iohannis sunt cei care au făcut ca evenimentul să fie o reuşită. Dacă în Bucureşti publicul nu a fost mereu vioi, la Craiova oamenii au fost înflăcăraţi, au scandat şi aplaudat aproape în permanenţă.
Mesajele politicienilor au fost similare cu cele de la Bucureşti, însă pliate pe zonele din care proveneau oamenii prezenţi la miting.
Seria discursurilor a fost începută de preşedintele PNL Dolj, Mihai Voicu:
Astăzi, din Mehedinţi, de la vărsarea Cernei în Dunăre, până la Giurgiu, din Muscel până la Zimnicea, din ţara Loviştei până la Dăbuleni, am venit aici să spunem un lucru, că vrem o Românie a lucrului bine făcut. Avem în faţa noastră o alegere extrem de importantă. Avem de ales între o Românie a hoţiei, a corupţilor şi a baronilor şi o Românie a ordinii, a prosperităţii şi a statului de drept. Suntem aici pentru a spune un singur lucru: îl vrem pe Klaus Iohannis preşedinte, un om ce a demonstrat în 14 ani de carieră politică că ştie să facă România lucrului bine făcut. Şi de aceea spune astăzi spunem cu toţii doar două cuvinte: Iohannis, victorie!”
Marian Jean Marinescu, preşedintele PDL Dolj, şi-a început discursul cu critici la adresa premierului Victor Ponta, pentru faptul că a promis autostradă între Craiova şi Piteşti, autostradă ce nu s-a mai făcut.
Piteşti-Argeş, aţi călătorit bine? Aţi venit pe autostradă? Nu! În sala asta (n.r. Sala Polivalentă) în ultima vineri din campania din 2012, un individ care vrea să fie preşedintele României a spus: luni începe construcţia autostrăzii Craiova-Piteşti. N-a specificat care luni, un lucru obişnuit la el. În această sală, acum câtăva vreme, pe ploaie, pentru că vremea e după sufletul omului, acelaşi individ a spus că porneşte drumul spre victorie. Eu spun că a pornit un drum spre înfrângere, pentru că Oltenia, anul acesta, votează Iohannis. Oltenia, o zonă bogată, cu oameni săraci, pentru că aşa vrea administraţia PSD de 20 şi ceva de ani, să ne ţină în sărărcie ca să poată să ia voturi. Oltenia, în care sunt cele mai mari presiuni care au fost vreodată în politică. E o glumă veche care spune că oltenii se uită peste Carpaţi să vadă postul de şef. Anul acesta, Oltenia se uită peste Carpaţi ca să îl vadă pe preşedintele României, Klaus Iohannis.
A declarat europarlamentarul Marian Jean Marinescu
Senatorul Sorin Roşca Stănescu a spus simpatizanţilor prezenţi la miting că Iohannis nu vine „Cu mâna goală”, ci cu „experienţa excepţională a succesului pe care l-a avut ca primar al Sibiului ales în mod repetat acolo, într-un loc în care şi-a câştigat cinstea întregii ţări şi întregii Europe.”
Pe de altă parte, Roşca Stănescu a reamintit faptul că Iohannis i-a cerut în mai multe rânduri lui Victor Ponta o dezbatere pe temele de interes naţional, pe temele proiectelor prezidenţiale. Solicitarea nu a fost încă acceptată de candidatul PSD.
Domnul Ponta fuge, a pus coada între picioare. Domnul Ponta se teme de o confruntare în direct cu Klaus Iohannis. Domnul Victor Ponta clamează peste tot că domnul Klaus Iohannis nu este un orator la fel de bun cum este el, Victor Ponta. Domnul Victor Ponta spune peste tot că domnul Klaus Iohannis nu are replici la fel de caustice, că nu este la fel de spontan, că nu este la fel de vorbăreţ, cum este el. Dar într-o confruntare în direct cu domnul Klaus Iohannis, domnul Victor Ponta a băgat coada între picioare.
Sorin Roşca Stănescu
«Ardealul vă aşteaptă, România speranţei pleacă din Oltenia»
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a avut din nou un discurs înflăcărat în care a vorbit de credinţă şi speranţă:
Dragi prieteni, vin din Ardeal. Acolo am câştigat toate bătăliile cu stânga. Acolo în ’90 n-a câştigat basca, ci a câştigat papionul. E momentul ca dumneavoastră să daţi speranţă. Ardealul vă aşteaptă, vă aşteaptă şi vă spune: România speranţei, pleacă din Oltenia. România speranţei pleacă cu votul dumneavoastră. Ardealul vă aşteaptă! Valorile creştine, valorile liberale din Ardeal sunt aici, în ţara dumneavoastră. V-aţi apărat pământul cu sabia, cu lancea, acum vă apăraţi ţara cu votul. Dumnezeu să vă ocrotească! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe dumneavoastră şi pe Klaus Iohannis! Victorie de la Craiova!
Deputatul de Olt, Gigel Ştirbu, într-un discurs plastic, a ştiut să pună punctul pe rana provocată de sărărcia din zonă:
Dumnezeu mi-e martor aici, în patru ale lunii octombrie, în această frumoasă toamnă oltenească, că niciodată eu, şi noi toţi cei câteva zeci de mii de oameni care ne-am adunat aici nu am fost mai hotărâţi ca acum. Suntem mai puţini harnici decât alţii, suntem mai puţin inteligenţi decât alţii, suntem mai puţin talentaţii decât alţii?”- i-a întrebat Ştirbu pe oamenii veniţi la miting, care au răspuns la unison „nu”.
Gigel Ştirbu a continuat:
Atunci, oltenii mei, de ce suntem aşa săraci? Vă spun eu. De 25 de ani Oltenia este sub cizma pesedistă. De 25 de ani ciuma roşie ne fură viitorul, ne fură prezentul şi ne-a batjocorit trecutul. Lupta asta este lupta unei naţiuni. Bătălia toamnei va fi câştigată de români împotriva imposturii. Acum un sfert de secol, cei din generaţia mea, generaţia de 40 de ani, au murit în marile oraşe ale ţării să scăpăm de basca comunistă. Un om care aparţine acestei generaţii şi-a trădat generaţia şi îi spun, aici, acum: Victor Ponta eşti un trădător, eşti un laş!
Reacţia publicului nu a întârziat să apară. Oamenii l-au huiduit pe Ponta.
Cezar Preda s-a legat din nou de faptul că Victor Ponta, candidatul PSD la prezidenţiale, a fugit de armată:
Românii vor un patriot. Am auzit la Victor Ponta că este unificator. El nu poate să unească decât mafioţii şi puşcăriabilii. De unit va uni neamţul din Sibiu. Victor Ponta n-a făcut armata, 11 ani a fugit de ea. Klaus Iohannis, românul din Sibiu, s-a dus şi a făcut armata. A făcut gardă, a făcut planton şi a jurat pe Drapelul României. Care-i mai patriot dintre ei?
Preda a criticat şi faptul că anul şcolar a început fără manuale pentru elevii de clasa I: «Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată!»
Mihai Răzvan Ungureanu a venit şi el la Craiova. Ungureanu a făcut o paralelă între Mihai Viteazul şi Klaus Iohannis:
În urmă cu câteva sute de ani, de aici a pornit omul care a adus laolaltă şi Muntenia şi Ardealul şi Moldova. Îl veţi ţine pe Mihai Viteazul în memoria voastră şi a naţiei române în momentul în care un alt unificator, Klaus Iohannis, ne va fi preşedinte.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a vorbit şi el de pe scena situată pe esplanada Sălii Polivalente din Craiova:
Când am propus, şi domnul Iohannis a fost de acord, ca primul miting din campanie să aibă loc în Craiova ştiam cât de hotărâţi sunt oamenii din partea asta a ţării, dar nu mă aşteptam totuşi, să fim peste 25 de mii astăzi în Craiova. Şi pentru asta vă mulţumesc şi eu şi Klaus Iohannis şi vă aplaudă toţi cei de pe scenă. Faptul că suntem atât de mulţi demonstrează că şi românii din partea asta a ţării vor schimbare, iar schimbarea înseamnă România lucrului bine făcut de Klaus Iohannis. De prea multă vreme partea asta a ţării este condusă de PSD, de pesediştii lui Ponta şi a celor dinaintea lui. Şi cu ce rezultate: pol al sărăciei, fără locuri de muncă, fără perspective. Fără Ponta!
«Afară, afară Ponta cu roşii din ţară», a fost reacţia simpatizanţilor lui Iohannis, prezenţi la miting.
«Să arătăm că Oltenia s-a săturat de culoarea roşie – care înseamnă sărăcie, corupţie, minciună»
La final, a venit rândul lui Klaus Iohannis să le vorbească celor care au venit la Craiova să îl susţină. Neaşteptat, Iohannis a avut un discurs mai acid decât de obicei şi l-a atacat pe contracandidatul său, Victor Ponta.
Cunosc în Oltenia oameni deosebiţi, cu aspiraţii, cu aşteptări. Am vorbit cu ei şi ştiu că mulţi sunt dezamăgiţi şi chiar resemnaţi pentru că nu mai văd un viitor pentru ei, pentru copiii lor în România, pentru că nu găsesc un loc de muncă decent plătit, pentru că banii abia le ajung pentru traiul de pe o zi pe alta, deşi muncesc de dimineaţa până seara. Pentru că bunăstarea promisă de fiecare dată înainte de alegeri e departe. Poate că şi voi, cei de aici, simţiţi la fel. E păcat, e nedrept. Astăzi, Oltenia şi întreg sudul ţării este departe de potenţialul său şi al oamenilor săi din cauza nepăsării, cinismului şi lipsei de respect din partea celor care conduc. Din cauza celor care guvernează azi România, a puterii roşii care stăpâneşte multe din judeţele şi localităţile voastre. Aceşti oameni au promis tot şi n-au făcut nimic. Creşterea economică nu mai e nici măcar în statistici, despre milionul de locuri de muncă promise nici nu se mai pomeneşte, drumurile se tot fac şi nu se mai termină, iar de diguri îşi amintesc doar când inundaţiile provoacă tragedii. Ştiu că atunci când oamenii o duc rău orice leu în plus contează. Dar în România ultimilor ani ne-am obişnuit să ne mulţumim cu orice, să ne bucurăm de puţinul pe care ni-l dă guvernul cu o mână, în timp ce ne ia cu două. Şi să credem că asta este tot ce putem spera. PSD se foloseşte în prag de alegeri de disperarea oamenilor, de necazul lor, ca să mai ia nişte voturi. Dar nu cu puţinul dat de stat vom avea o viaţă mai bună. Românii merită mai mult. România poate mai mult. Am spus că în această campanie vreau să renunţăm la mituri şi prejudecăţi. Haideţi că începând de astăzi, de aici, din inima Olteniei, să mai dărâmăm încă un mit: acela că Oltenia este roşie. Şi la alegerile din noiembrie să arătăm că Oltenia s-a săturat de culoarea roşie — care înseamnă sărăcie, corupţie, minciună. Să arătăm că Oltenia dă semnalul schimbării. O schimbare adevărată, în fapte, nu în vorbe. La aceste alegeri eu nu mă bat cu persoana Victor Ponta, ci cu un fel de a face politică şi cu sistemul pe care el îl reprezintă. Si mă voi bate cu toţi cei care continuă politica scandalului, a vorbelor goale, a promisiunilor false si lipsei de rezultate. Păcat că un om atât de tânăr a dezamăgit şi a ajuns atât de repede şi atât de uşor prizonierul unui sistem. Un sistem care distruge mediul privat pentru a-i ţine pe oameni în sărăcie şi cu mâna întinsă la stat. Un sistem care dispreţuieşte educaţia pentru a-i ţine pe oameni în ignoranţă şi distruge viitorul tinerei generaţii. Un sistem corupt care nu ţine cont de voi, ci doar de găştile de partid, de interese şi clientelă. Victor Ponta a demonstrat că nu este nimic mai mult decât omul acestui sistem, al baronilor care stăpânesc judeţele ca pe nişte feude proprii, în Dolj, în Olt, în Gorj şi în multe alte locuri. Aceşti oameni care conduc azi, cu deplin cinism, vă amăgesc pe voi, cei de bună-credinţă, cu o mică creştere de salariu sau de pensie, în timp ce firmele lor căpuşă iau milioane de euro, de la Rovinari şi Turceni, din construcţii de drumuri şi de pe unde apucă. Cu acest sistem mă bat acum. Iar România lucrului bine făcut este răspunsul meu. Este o atitudine, un fel de a fi şi de a face lucrurile — temeinic, cu seriozitate şi cu grijă pentru oameni. Şi nu mă bat pentru mine, ci pentru voi şi pentru România mea. Vă chem alături de mine în aceste alegeri. Daţi-mi speranţa, încrederea şi forţa voastră. Vă dau hotărârea, determinarea şi forţa mea pentru ca împreună să construim România lucrului bine făcut.
Klaus Iohannis
«Copy-paste de la Traian Băsescu»
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, sâmbătă, la Sibiu, că declaraţiile făcute de Klaus Iohannis la mitingul ACL de la Craiova sunt ”copy-paste de la Traian Băsescu” şi că nu trebuie să îl audă pe Iohannis, pentru că le vede în fiecare seară, la Cotroceni.
Eu am promis, şi spre deosebire de alţii mă ţin de cuvânt, că vreau să fac o campanie civilizată, şi decentă, şi cu bun-simţ şi să nu vorbim de ce rău e adversarul, ci de ce putem noi să facem pentru România. În rest, declaraţiile de acest gen eu le ştiu de la Traian Băsescu, sunt cu copy-paste de la Traian Băsescu, nu trebuie să-l aud pe domnul Iohannis, pentru că le cunosc, le văd la 18.30 în fiecare seară, la Cotroceni, tot astea cu baronii, cu… Spre deosebire însă de Băsescu, Iohannis, anul ăsta în februarie cred, voia să facă parte, a fost la mine în birou, din guvernul ăsta rău, cu baroni, cu…. În primăvară voia să-l susţină pe Crin Antonescu preşedinte, cred că e bine să nu se răzgândească atât de des, pentru că eu ştiu că ardelenii sunt oameni serioşi şi nu se răzgândesc, la fiecare trei luni spun altceva.
A declarat Victor Ponta
Pe de altă parte, sâmbătă la Craiova, Victor Ponta a fost atacat chiar de oamenii din judeţul care l-a dus în Parlament. Asta după ce, într-o vizită fulger făcută, vineri, la Gorj, Ponta a spus minerilor că el a salvat „şandramaua“, adică CE Oltenia. Liderul PDL Gorj, Dan Vâlceanu, l-a apostrofat pe premier pentru afirmaţiile făcute şi a reiterat faptul că Victor Ponta se laudă că este gorjean deşi nu are nicio legătură cu judeţul.
Vreau să încep prin a demonta cea mai mare minciună spusă de Ponta vreodată, aceea că e gorjean. Să aud gorjenii, Victor Ponta e gorjean?
L-a întrebat, sâmbătă, Vâlceanu pe gorjenii prezenţi la mitingul de la Craiova.
Gorjenii au răspuns în cor că nu.
Este cea mai mare minciună şi trebuie, noi, gorjenii, în primul rând, să venim să o demontăm. Victor Ponta nu e gorjean, Victor Ponta nu e oltean. Ieri Victor Ponta a venit la Gorj şi s-a dus la Complexul Energetic Oltenia, care este inima energetică a României, şi le-a spus oamenilor că el a salvat „şandramaua asta”. Este inadmisibil de la un preşedinte de partid, de la un prim-ministru să spui aşa ceva. Şandrama a ajuns în ultimii doi ani de când Victor Ponta conduce România, şandrama a ajuns Oltchimul, şandrama o să ajungă România dacă îl lăsăm să câştige alegerile.
A continuat Dan Vâlceanu
A urmat o serie de huiduieli, iar gorjenii au strigat „Ruşine, Ponta!”
Despre locul de unde provine, de fapt, Victor Ponta, vom vorbi, miercuri, în cotidianul Ediţie Specială.