Bilanţ pe 8 luni al Poliţiei, pe evaziune

Redactia
3 Min Read

În primele 8 luni ale a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au cercetat 161 de persoane, suspecte de evaziune fiscală. Infracţionalitatea din domeniul evaziunii fiscale şi contrabandei înregistrează cea mai mare pondere în criminalitatea economico-financiară. De la punerea în aplicare a Planului Naţional de acţiune pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, poliţiştii Servicului de investigare a fraudelor au acţionat preponderent sub directa coordonare a comenzii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, pentru depistarea şi tragerea la răspundere a persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat, prin faptele lor ilicite, cu aproximativ 11.620.000 lei.  

În primele 8 luni a.c., la nivelul judeţului Mehedinţi, echipe comune formate din poliţişti de investigare a fraudelor, specialişti A.N.A.F. – comisari ai Gărzii Financiare şi inspectori ai D.J.A.O.V. Mehedinţi au acţionat pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domeniile în care aceasta se manifestă pregnant.
Domeniile de activitate în care evaziunea fiscală se manifestă cu predilecţie sunt reprezentate de operaţiunile cu produse supuse accizării (tutun, alcool, produse energetice) şi tranzacţiile intracomunitare prin interpunerea mai multor firme, obligaţiile fiscale fiind preluate de o firmă de tip fantomă. De asemenea, fraudele vamale şi piaţa produselor contrafăcute se află într-o strânsă legătură cu evaziunea fiscală constituind în continuare o sursa principală de finanţare a economiei subterane.

Oamenii legii au vizat cu precădere, ca şi domenii de  activitate: importul, producţia, achiziţionarea, depozitarea şi comercializarea produselor din tutun, a celor din alcool, a cerealelor, legumelor şi fructelor, industria alimentară, legalitatea folosirii forţei de muncă, operaţiunile cu materiale reciclabile, jocurile de noroc şi tranzacţiile intracomunitare, obiectivul primordial fiind asigurarea unui mediu de afaceri curat.Astfel, în perioada de referinţă, au fost desfăşurate activităţi de prevenire, descoperire şi cercetare specifice, efectuându-se 58 de acţiuni în cadrul cărora au fost verificaţi peste 300 de agenţi economici.Poliţiştii au constatat, în urma acestor controale, 820 de infracţiuni în cele 220 de dosare penale instrumentate, pentru săvârşirea cărora au fost cercetate 161 persoane. Au fost dispuse măsuri asigurătorii, pentru recuperarea prejudiciului cauzat, în cuantum de 11.620.000 lei, până în prezent fiind recuperaţi aproximativ 6.120.000 lei.

De asemenea, 15 dosare penale au fost înaintate parchetelor competente cu propunerea de declinare a competenţei şi de efectuare a cercetărilor către D.N.A. şi D.I.I.C.O.T., datorită valorii prejudiciului constatat sau a complexităţii activităţilor infracţionale.Totodată, au fost aplicate 629 sancţiuni contravenţionale, în sumă totală de 309.000 lei.

Valoarea totală a bunurilor confiscate este de 52.100 lei, fiind de asemenea indisponibilizate în vederea confiscării 5 autovehicule. Cu ocazia acţiunilor întreprinse pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale oamenii legii au reţinut 3 persoane, toate cercetate sub masura controlului judiciar.
A declarat comisarul-şef Ion Ianoşi şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Mehedinţi

Distribuie acest articol