Seda Bağcan, femeia care a împrumutat vocea îngerilor, cântă în noiembrie la București

Redactia
13 Min Read
Seda Bağcan, artista turcoaică despre a cărei voce se spune că a fost ruptă din rai, a inclus România în turneul sau World Peace Tour, turneu ce promoveaza  cel mai recent album, “I AM THAT I AM”, alături de Macedonia, Bulgaria, Belgia, Japonia, India sau Statele Unite. Vocea ei vindecă, curăță, transformă, iar muzica ei este folosită terapeutic, chiar și în sălile de nașteri din anumite spitale din Turcia și Germania. Este muzica îngerilor – spun cei care i-au cercetat tehnica, dar și cei care au avut privilegiul să o asculte în spectacole-eveniment organizate până acum în întreaga lume. Turneul a debutat pe 20 septembrie, la Sky Fest, în Africa de Sud, în cadrul unui festival care se desfășoară, în fiecare an, pe o platformă amenajată pe versanții sălbatici ai munților, la 60 de kilometri de orașul Joburg. După ce își va întâlni publicul din Johannesbourg și Cape Town, Seda Bağcan revine în Europa, pentru o serie de concerte atât în vestul, cât și în estul continentului.
 
Spectacolul din România va avea loc pe data de 15 noiembrie 2014, de la ora 19.00, la Auditorium Pallady Hall din București. Cântăreața va fi acompaniată la pian de faimosul artist turc Dr. Õmer Ōnder, absolvent al Conservatorului de Stat din Turcia, dar și al Facultății de Medicină, domeniu în care s-a specializat și în cadrul unei rezidențe la Viena. Õmer Ōnder este o stea a televiziunii turce, cu peste 15 premii naționale și internaționale câștigate pentru excelență în media. Alături de acesta, la nai va cânta artistul turc Bilgin Canaz. Sunetul, care trebuie să fie la o calitate de excelență pentru acest gen de spectacol, va fi asigurat de tehnicieni turci care și-au testat măiestria atât în spectacole și festivaluri internaționale, cât și în ritualuri tradiționale, cu misterioșii derviși sau alți inițiați sufi contemporani.
 
Biletele se gasesc prin reteaua de vanzare : www.bilet.ro
 
LA AL DOILEA CONCERT ÎN ROMÂNIA.
 
Seda Bağcan a cântat pentru prima oară în România în septembrie 2013, în deschiderea conferinței pe care autorul american Gregg Braden a susținut-o la București. Cercetător și speaker cu faimă internațională, Gregg Braden este, la rândul său, pionier într-un domeniu ce unește știința cu spiritualitatea. De peste douazeci de ani, Gregg cercetează sate aflate pe culmi de munte, mânăstiri îndepărtate și texte uitate, pentru a le descoperi secretele eterne, care ar putea demonstra că avem noi înșine puterea de a preveni bolile și îmbătrânirea. La rândul ei cercetător pasionat al culturilor și al tradițiilor, Seda Bağcan a uimit, cu o primă demonstrație de virtuozitate, publicul strâns anul trecut la această conferință, sugerând că putem schimba realitatea însăși și că puterea credinței reprezintă limbajul cuantic al schimbării.
 
 
CERUTĂ DE FAIMOSUL KITARO.
 
Faimosul compozitor și pianist japonez Kitaro, recunoscut ca pionier în muzica New Age, câștigător al premiilor Grammy și Golden Globe, a solicitat recent o colaborare cu Seda Bağcan, parteneriat ai cărui termeni sunt încă în negociere. Kitaro a câștigat prestigiosul Golden Globe din colaborarea cu Oliver Stone pentru “Heaven & Earth”, un film cu Tommy Lee Jones, lansat în 1993. Artistul japonez are nu mai puțin de 15 nominalizări la premiile Grammy, dar a câștigat trofeul în anul 2000, cu albumul “Thinking Of You”, care a urcat, de altfel, pe locul 23 în Top Billboard New Age. Muzica lui Kitaro este recunoscută pentru mesajele de pace și spiritualitate, iar de la tragedia 9/11 a lansat o serie de albume având această temă. În continuarea acestor proiecte, Kitaro va colabora cu Seda Bağcan, iar un prim pas în acest sens a fost făcut în momentul în care artista din Turcia a semnat un contract cu Casa de discuri care-l reprezintă pe Kitaro internațional, Domo Records.
 
SEDA BAĞCAN CÂNTĂ PE FRECVENȚA FERICIRII.
 
La vârsta de șase ani susținea primul concert de prestigiu, acompaniată de Orchestra Radiodifuziunii din Ankara, este invitat special la conferințele TEDx din Istanbul și a reprezentat Turcia la ediția din 1990 a concursului Eurovision. Între timp, talentul ei a căpătat dimensiuni adânci și un sens profund. „Vocea ei vine din rai”, spun cei care i-au ascultat vreodată prelegerile și concertele, atât cunoscătorii care-i pot aprecia critic incredibile calități vocale și performanțele tehnice, cât și publicul, fascinat de această artistă din noua generație de cântăreți de mantre. Se spune că există o frecvență anume pentru fiecare element din Univers, una anume pentru tristețe și alta pentru fericire, una pentru veselie și alta pentru regrete. În dialog cu fiecare dintre acestea, mantra este glasul sacru, un sunet, o silabă sau o serie de cuvinte investite cu putere psihologică și spirituală. În această lume totul vibrează, până la nivel subatomic, iar mantrele pot interfera cu aceste vibrații, pentru a influența conștiința.
 
Seda Bağcan cântă, avand credință într-o trinitate: muzică, știință, vindecare. A studiat ingineria electrică și electronică, iar sănătatea umană a fost întotdeauna una dintre principalele ei teme de cercetare. A fondat o companie de distribuție de aparatură biomedicală pentru diagnoză (specializată electronică medicală) cu filiale în Turcia și în Germania, iar în practică, îmbină terapiile ultra-performante contemporane cu tehnici străvechi sufi. Terapia cu sunete îi este la îndemână, mai ales că a compus, încă din copilarie, muzică clasică, pop sau jazz. La cursurile de yoga s-a deprins cu sunetele mantrelor, pe care le-a experimentat inițial în propria viață înainte de a primi solicitări din întreaga lume pentru astfel de curățări. Inginerie, muzică și medicină, mixate cu tehnici tradiționale și propria experiență de viață, acest dar miraculos a fost recunoscut de toți cei care i-au testat puterea.
 
“Primesc acum nenumărate scrisori de mulțumire de la oameni care se vindecă prin muzica mea, care își schimbă viața, care reușesc să atragă pacea și iubirea divină în sufletele lor. Mulți s-au vindecat de boli, mulți mi-au scris să fii lor, până acum agitați, reușesc să doarmă cu ușurință sau să mânce, mulți alții povestesc că au scăpat de frici și angoase”, spune Seda Bağcan.
 
NEPOATA CEI SUPRANUMITE JOAN BAEZ A TURCIEI.
 
Seda Bağcan este la treia generație într-o prestigioasă familie de importanți muzicieni. Mătușa ei, Selda Bağcan, un super-star folk al anilor 70, supranumită cândva Joan Baez a Turciei, s-a consacrat ca o voce contestatară, revoluționară, care a schimbat conștiințe și mentalități. Tatăl Sedei, mama, unchii, frații și chiar și verii ei sunt muzicieni consacrați. Se înțelege, deci, că muzica îi este a doua natură și că în copilărie cântecele i-au fost cele mai dragi jucării. La vârsta de șapte ani a început să ia lecții de pian si armonie și, în paralel, a devenit membră a corului de copii al prestigioasei Ankara Music Association. A cântat în diverse spectacole de operă și operetă găzduite de Opera și Baletul din Ankara, dar și cu diferite orchestre de jazz și pop. În perioada studenției a adunat în palmares și câteva trofee, printre care marile premii ale festivalurilor Kusadasi sau Golden Antenna.
 
TRADIȚIE SUFI, YOGA, MANTRE.
 
După ce a absolvit studiile tehnice la METU, Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu, secția inginerie electrică și electronică, Seda Bağcan și-a început activitatea în  inginerie biomedicală în Turcia și Germania, specializându-se în domeniul producției de aparatură de diagnoză. Într-o perioadă în care căuta remediul pentru o boală gravă de care suferea o rudă apropiată, Seda s-a inițiat în medicina complementară. A început cu Reiki și Reconnection și a adevenit profesor în Signature Cell Healing, Acutonics Healing sau Deeksha. Din 1990 practică Hatha Yoga, Ashtanga și Juvamukti Yoga. Mai târziu a început să predea Kundalini Yoga și Naam Yoga. De atunci conduce workshopuri și seminarii în Turcia și peste tot în lume, îmbinând muzica și știința pentru vindecare. Seda Bağcan este specialist în dezvoltare personală, are nenumărați pacienți pe care i-a ajutat să se însănătoșească, i-a ajutat să scape de obiceiuri periculoase și i-a ajutat să conștientizeze cauzele diferitelor tipuri de disfuncții.
 
ÎN ECHIPA FAIMOASEI SNATAM KAUR.
 
În timpul cursurilor de yoga, Seda Bağcan a descoperit mantrele. Pentru primul ei album, pus la punct cu multă dăruire și iubire, a integrat muzica și sunetele turcești în mantre. A rezultat o delicată compilație, numită “Sunrise”. După “Remember”, un album primit cu căldură de fanii Sedei din întreaga lume, a fost lansat, în 2012, cel de-al treilea album, “Sufi Soul Neym”, un material care integrează în muzica contemporană psihologia profundă a sufismului. Textele pentru aceste albume au fost compuse de artistul turc Emrehan Halici, iar muzica este compusă în întregime de ea. Seda și-a continuat înregistrăriele în Turcia chiar și în cei 11 ani în care a trăit în Germania. Cel mai recent album, lansat în decembrie 2013, se numește “I IM THAT AM”.
 
Seda Bağcan a avut, până de curând, contract cu Casa de Discuri Spirit Voyage, obținut în urma colaborării cu faimoasa artistă de origine indiană Snatam Kaur, un artist cu un uriaș prestigiu în mediile inițiate, dar recunoscut și de Billboard, unde una dintre piesele ei a urcat pe locul al nouălea în topul New Age. În prezent, discurile sale sunt vândute internațional prin Domo Records, iar în România sunt distribuite de Niche Records.
 
DR. ÕMER ŌNDER, O STEA A TELEVIZIUNII DIN TURCIA.
 
Õmer Ōnder s-a născut în 1961, la Ankara. A absolvit Conservatorul de Stat din Ankara, secțiunea pian, apoi a absolvit și Facultatea de Medicină. A obținut o rezidență la Universitatea din Viena și și-a continuat pregătirea la Spitalul Universitar, unde s-a specializat în terapie fizică și reabilitare. În paralel, în 1993 a debutat în mass-media, carieră strălucită pentru care a primit peste 15 premii naționale și internaționale de excelență, de la „Golden Butterfly”, până la trofeul „Universitatea Comunicatorilor al anului”, acordat în Istanbul. Și-a continuat cariera și în medicină, la câteva dintre Spitalele de top din Ankara, printre care și Spitalul Clinic de Recuperare, unde a activat ca specialist în fizioterapie și kinetoterapie. Apoi a absolvit programul „Simens Management și Investiții”, care i-a permis să ocupe și poziții de conducere în instituțiile medicale din Istanbul. În cadrul rezidenței de la Viena a studiat și simptome de proiecție sau terapii neuronale, ceea ce avea să-i servească în momentul în care a decis să se specializeze și în terapii complementare. S-a specializat, printre altele, în terapie Meridian Cheung (CMT), Kinetologie Holistică, dezvoltare personalaă, pulsații Breath, Brain Gym și Energie Universală. La Chopra Center, practică terapii tradiționale, cum ar fi Primordial Sound Meditation.
Share This Article