Eveniment important, la Craiova

Redactia
8 Min Read

Cea de-a doua ediţie a Festivalul Mondial de Poezie ”Mihai Eminescu” a debutat ieri în Cetatea Banilor, la Muzeul de Artă din Craiova. Fundaţia Europeană “Mihai Eminescu” şi Asociaţia Internaţională ”Mihai Eminescu” în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Local Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Institutul Cultural Român, Biblioteca Judeţeană ”Alexandru şi Aristia Aman”, Club Antheres Theatre desfăşoară în perioada 16-18 septembrie Festivalul Mondial de Poezie “Mihai Eminescu”.
Reprezentanţii administraţiei locale au luat parte la festivitatea de deschidere a celui mai mare eveniment mondial la care participă peste 30 de personalităţi de renume ale artei şi culturii. Au adresat alocuţiuni publicului, gazda evenimentului şi preşedintele Academiei Internaţionale ”Mihai Eminescu” prof.univ.dr Ion Deaconescu, edilul-şef al urbei, Lia Olguţa Vasilescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, dar şi secretarul Institutului Cultural Român, Cristinel Iovan.

Avem deosebita onoare şi bucurie de a inaugura astăzi în Craiova (n.r.ieri) cel mai important festival de poezie, fără exagerare i-am spus mondial pentru că adună cei mai importanţi poeţi reprezentativi ai lumii din 30-34 ţări. Se spune că poezia este singura noastră limbă maternă, în acest sens acest festival reprezintă un eveniment de anvergură, parte din ambiţiosul proiect, Craiova Capitală Culturală Europeană în anul 2021, iniţiat şi susţinut cu frenezie şi multă pasiune de către doamna primar Lia Olguţa Vasilescu. Este cunoscut faptul că marile valori spirituale şi morale precum şi reverberaţia cuvântului poetic indiferent căreia limbi îi aparţine se constituie în patrimoniul umanităţii şi în acest sens avem marea datorie de a le ocroti, proteja, cunoaşte şi a le transmite mai departe prin intermediul emoţiei şi frumosului. Sub semnul Eminescu, marele poet şi reformator al limbii şi culturii române se va desfăşura festivalul nostru care-i poartă numele, trebuie să recunoaştem că în aceste împrejurări, Craiova a devenit şi va fi cu siguranţă o metropolă modernă şi frumoasă pentru că s-a schimbat din temelii. Poezia nu salvează lumea, dar îl provoacă pe om să devină mai frumos să viseze la iubire şi în aceste circumstanţe poezia continuă să fie vehiculul cel mai preţios care aduce bucurie în sufletele noastre. Să lăsăm aşadar poezia să ne bucure, pentru că bucuriile sporesc dacă le împărţim. Vă asigur că se află la Craiova cele mai importante voci ale momentului în poezia lumii.
Prof.univ.dr. Ion Deaconescu, preşedintele Academiei Internaţionale ”Mihai Eminescu”

Primarul urbei a ţinut să le descrie invitaţilor clădirea în care a avut loc evenimentul de deschidere a Festivalului de Poezie.

Îmi exprim mulţumirea şi din partea municipalităţii pentru sprijinul pe care ni-l daţi şi anul acesta în organizarea acestui festival, un festival care creşte de la an la an cu multe personalităţi ale umanităţii care se află în această perioadă la Craiova şi cărora vreau să le urez bun-venit, ne pare rău că nu ne ajută vremea, ca să vizităm acest oraş minunat. Am ţinut să facem deschiderea acestui festival mondial de poezie în această locaţie care încă nu este deschisă publicului după ce a fost revoată pentru că este cea mai reprezentativă clădire a oraşului, una dintre cele mai frumoase din România, această clădire a adăpostit Guvernul Poloniei, aflat în exil în cel de-al doilea război mondial. Sperăm să vă simţiti minunat la Craiova şi să susţineţi acest oraş în competiţia în care s-a angrenat pentru capitală culturală europeană.
Lia Olguţa Vasilescu

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa a punctat faptul că Festivalul de Poezie “Mihai Eminescu” aduce numeroase avantaje Băniei în cursa pentru capitală culturală europeană în anul 2021.

Sunt onorat să particip la festivitatea de deschiderea a Festivalului de Poezie “Mihai Eminescu”, o manifestare tânără, puternică, de anvergură, reprezentând unul dintre evenimentele sonore care aşează Cetatea Băniei pe harta mondială a culturii. Drept dovadă a prestigiului şi a recunoaşterii fără graniţe de care se bucură poetul nepereche stă numărul impresionant de invitaţi sosiţi din peste 20 de state cărora le adresez un cordial salut şi o călduroasă urare de bun-venit în judeţul Dolj şi municipiul Craiova. Distinşi oaspeţi vă aflaţi într-o veritabilă citadelă a artelor şi ştiinţelor, o zonă cu o istorie bogată şi cu o tradiţie strălucită în educaţie şi cultură. Prezenţa domniilor dumneavoastră atestă că oraşul nostru este în fapt o capitală culturală europeană şi reprezintă un argument în plus pentru legitimitatea demersului iniţiat de Primăria Municipiului Craiova care vizează obţinerea acestui meritat titlu de capitală culturală europeană în anul 2021.
Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj

Au fost acordate premiile Academiei Internaţionale ”Mihai Eminescu”

A urmat ceremonia de acordare a premiilor Academiei Internaţionale ”Mihai Eminescu”. Premiile Academiei Internaţionale ”Mihai Eminescu” au fost acordate mai multor personalităţi pentru meritele obţinute în diferite domenii de activitate. Totodată au fost înmânate trei premii ale Festivalului Mondial de Poezie ”Mihai Eminescu”.
Marele premiu pentru poezie a fost acordat lui Mend-Ooyo Gombojav, preşedinte al Academiei Mondiale de Arte şi Cultură din Mongolia, cele două premii speciale pentru poezie au fost acordate lui Amadou Lamine Sall şi Nicole Brossard. Aceştia au primit câte o statuetă de argint realizată de sculptorul Vicenzo Vianghi, în valoare de 3000 euro şi un tablou oferit şi realizat de pictorul Constantin Mihalache. În plus, poetul din Mongolia a primit din partea Institutului Cultural Român şi un cec în valoare de 1500 euro.

De asemenea, pentru edificiile reprezentative ale Băniei, Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Muzeul de Artă au fost atribuite premii pentru excelenţă culturală.
Actorii Emil Boroghină şi Horaţiu Mălăele au fost răsplătiţi cu premiul pentru teatru, Gheorghe Roşoga, premiul pentru folclor. Au fost acordate premii în ştiinţe juridice lui Toni Greblă, Gheorghe Avornic şi decernate trei titluri de membru de onoare lui Husto Padron din Spania, Adonis din Franţa şi Amadeu Thiago de Mello din Brazilia.

Manifestările poetice continuă şi astăzi de la ora 10.30 cu Simpozionul Internaţional “Poezia în era internetului“, moderat de Milan Richter şi Juri Talvet, ce va avea loc la Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman”. Tot astăzi, se lansează lucrările „Antologia poeziei universale de astăzi“„Fereastra cu oglindă“ de Nedeljko Terzic, „Nori mari“ de Veaceslav Samoskin şi „În fiecare, doar un suflet“ de Sreten Perovic. De la ora 12.00, la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” se va susţine un recital poetic şi se va desfăşura o dezbatere despre criza literaturii de astăzi.

Distribuie acest articol