Boala limbii albastre se extinde în Oltenia

Redactia
7 Min Read

Boala limbii albastre s-a extins în ultimele zile în zona rurală a tuturor judeţelor din Oltenia, iar autorităţile din aceste zone fac eforturi pentru a ţine situaţia sub control. Un lucru bun este faptul că acest virus nu se transmite la om şi nici la alte animale. Practic, această boală apare de la o înţepătură de ţânţar. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

La Dolj sunt peste o sută de cazuri suspecte

În judeţul Dolj au fost confirmate 14 cazuri de animale, care au luat acest virus, din care două au murit deja. Numărul animalelor suspecte că ar fi luat acest virus a depăşit 100.  

Policlinica Buna Vestire Craiova

În Greceşti, Secu şi Argetoaia avem confirmate câteva cazuri. Şi la Meteu, un sat al comunei Brădeşti, care este mai izolat, avem o suspiciune confirmată de laboratorul Dolj.
Andrei Butaru, director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj

Medicul Andrei Butaru susţine că toate bovinele infectate sunt în prezent tratate.

S-au făcut analize şi acum sunt în situaţie stabilă. Ar fi necesară introducerea vaccinului pentru boala albastră şi în România, pentru a impiedica apariţia altor cazuri de acest fel. Boala limbii albastre este una virală, care nu afectează omul, ci doar ovinele, bovinele şi alte rumegătoare, însă nu se transmite de la un animal la altul.
Andrei Butaru

Acesta a mai spus că acest virus nu se poate combate, ci se poate face doar dezinsecţie.

Nu putem combate virusul, ca să o lămurim, şi aici este o nebuloasă. S-a spus, domne, nu se poate trata. Boala nu are un tratament specific, dar animalul se poate trata pentru a-i susţine imunitatea şi a putea trece prin boală. Pentru înlăturarea acestor insecte, autorităţile locale trebuie să aibă o amplă campanie de dezinsecţie la nivelul localităţii respective. Pe toate căile am informat populaţia că trebuie să îşi facă dezinsecţie în adăposturi, să îndepărteze gunoiul de grajd care există, pentru a nu avea o sursă de culicoizi în zonă.
A completat Butaru

Situaţia este gravă în două localităţi din Vâlcea

Senatorul Dan Niţu, membru al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Senatul României, a mers luni în comunele Măciuca şi Stăneşti pentru a evalua situaţia gospodăriilor în care există animale afectate de boala limbii albastre.
Vizitele au fost făcute alături de Mihai Miclea, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea, precum şi de medicii veterinari din cele două comune, Valentin Angheloaia, Adela Botoran şi Gabriela Moraru.

Faţă de săptămâna trecută, am constatat creşterea numărului de cazuri, ceea ce ne îngrijorează. Sfătuiesc fermierii să anunţe medicii veterinari imediat ce observă apariţia simptomelor acestei boli care afectează atât starea de sănătate a animalelor, cât şi productivitatea gospodăriilor. În următoarea perioadă, voi continua să păstrez legătura cu medicii veterinari ai comunelor vâlcene, astfel încât să pot monitoriza îndeaproape situaţia din teren.
A punctat Dan Niţu

În Vâlcea, au fost confirmate peste 50 de cazuri în 11 comune.

Peste 62 de cazuri în Olt

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor a anunţat,  că, în judeţul Olt, au fost confirmate un număr de 62 de cazuri de îmbolnăvire în rândul animalelor cu boala menţionată.
Dacă este un lucru îmbucurător în acest sens el constă în faptul că focarele cu boala limbii albastre în judeţ au rămas aceleaşi, adică cinci la număr, fără să fie raportate noi localităţi unde să se fi descoperit astfel de cazuri.
Localităţile respective sunt: Dobreţu (sat Horezu), Găvăneşti, Leleasca, Valea Mare şi Spineni. În judeţ este menţinut şi în prezent activ centrul local de combatere a bolilor. În acelaşi timp, se menţin şi procedurile cuprinse în cadrul planului de măsuri pentru prevenirea apariţiei de noi focare.
În acest sens s-a instituit o zonă de protecţie pe o rază de 150 de kilometri în jurul focarelor confirmate până acum şi, de asemenea, s-a dispus efectuarea unui recensământ al animalelor ce ar putea fi afectate de această boală – oi, capre şi bovine.

390 de animale afectate în Gorj

Numărul animalelor moarte de boala limbii albastre în judeţul Gorj a crescut la 15. Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, decesele au fost înregistrate în localităţile Alimpeşti, Bolboşi, Licurici, Jupâneşti, Samarineşti, Câlnic şi Negomir.  Animale au mai murit la Roşia de Amaradia, Logreşti şi Turcineşti. Între animalele decedate de această boală sunt şi trei caprine şi o ovină. În Gorj, aproximativ 390 de animale suferă de boala limbii albastre, fiind afectate peste 40 de localităţi, dintr-un total de 70.

Boala limbii albastre a ajuns în Gorj din Bulgaria cu ajutorul unor insecte purtate de vânt. Primele cazuri au fost în Roşia de Amaradia. Virusul s-a extins rapid şi în alte localităţi din judeţ. Inspectorii sanitar-veterinari au prelevat probe de la peste 200 de animale. Numărul animalelor suspectate de îmbolnăvire cu boala limbii albastre a scăzut simţitor de la o zi la alta. Acest lucru se datorează interdicţiei de deplasare a bovinelor pe drumurile publice.

Nici Mehedinţiul nu a scăpat de virus

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Mehedinţi şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mehedinţi au confirmat existenţa unor focare de boala limbii albastre în judeţ, în localităţile Prunişor, Strehaia şi Voloiac. Şapte animale sunt bolnave, iar veterinarii continuă să recolteze analize. S-a instituit zonă de protecţie pe o rază de o sută de kilometri în jurul focarelor confirmate şi s-a dispus efectuarea unui recensământ al animalelor ce ar putea fi afectate de această boală.

Share This Article