RAAN, sub lupa DNA

Redactia
3 Min Read

Probleme pentru Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN). Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) raportul Corpului de control al ministrului privind un prejudiciu de peste 7 milioane euro la RAAN.
A fost verificată activitatea Regiei şi contractele privind procesarea de cărbune energetic în perioada 2009-2013.

Ceea ce s-a întâmplat la RAAN, de-a lungul timpului, depăşeşte orice imaginaţie. Am speranţa ca DNA să înceapă o analiză a datelor pe care le-a transmis astăzi (luni – n.r). Creşterea performanţei companiilor de stat şi stoparea furturilor din aceste companii rămâne o prioritate pentru mine în lunile care urmează.
Nicolescu, într-un comunicat al Departamentului pentru Energie, potrivit digi24.ro

Raportul arată că prejudiciul înregistrat de RAAN în urma denunţării unor contracte este de peste 7 milioane euro.
Potrivit contractelor de procesare a cărbunelui energetic, companii cu capital privat au pus la dispoziţia RAAN Romag-Termo mai multe cantităţi de cărbune cu o putere calorifică de 1.800 kilocalorii/kilogram fără transfer de proprietate în contrapartidă cu punerea la dispozitie de către RAAN a energiei electrice în bandă de 20 MWh rezultată în urma procesării, având o rată de schimb de 1MWh la 1,5 tone cărbune energetic, scrie sursa citată.
Prejudicierea RAAN a fost cauzată de rata de schimb care nu a fost bazată pe niciun studiu, precum şi de faptul că rata de schimb este mai mică decât una determinată corect, pe bază de consumuri specifice, arată digi24.ro.

Rata de schimb (transferul cărbunelui energetic) de 1,5 tone la o putere calorifică de 1.800 kilocalorii/kilogram pentru producerea energiei electrice în bandă de 20 MWh nu se bazează pe niciun studiu tehnic privind stabilirea ratei de schimb. Respectiva rată de schimb de 1,5 tone pe 1 MWh de energie electrică este mai mică decât o rată de schimb determinată corect pe bază de consumuri specifice. Consumurile specifice de cărbune energetic nu au fost actualizate în funcţie de puterea calorifică a diverselor transe de cărbune procesat şi în funcţie de varietatea cheltuielilor directe şi indirecte legate de procesare în perioada 2009-2013.
Departamentul pentru Energie

În toată această perioadă şi în toate contractele încheiate cu partenerii, Regia a utilizat aceeaşi rată de schimb de 1,5 tone de cărbune energetic la 1 MWh de energie rezultată în urma arderii cărbunelui, potrivit Departamentului pentru Energie.
RAAN a intrat în insolvenţă în 2013, cu datorii de 680 milioane de lei, iar pe perioada insolvenţei a mai acumulat alte datorii de 70 de milioane de lei.

Distribuie acest articol