Anchetă la CEO: salariaţii, folosiţi de şefi pe propriile moşii

Redactia
6 Min Read

Angajaţii sunt „detaşaţi” la diferite munci agricole sau construcţii pe moşiile şefilor sau liderilor de sindicat din companie. Practica a fost descoperită întâmplător, în urma unui control inopinat la Cariera Peşteana, la jumătatea lunii aprilie. Conducerea companiei a deschis o anchetă internă care a scos la iveală faptul că, în fiecare an, în perioadele când încep muncile agricole, zeci de salariaţi sunt duşi la astfel de activităţi, însă figurează la locurile de muncă din CEO. Managerul companiei, Laurenţiu Ciurel, spune că rezultatele anchetei vor fi analizate şi se vor lua măsuri cu cei care folosesc salariaţii în interes personal.

La mijlocul lunii aprilie a apărut un scandal imens în bazinul minier Rovinari, la Cariera Peşteana, mai exact, când un lider de sindicat, Dumitru Pârvulescu, acuza nişte reprezentanţi ai conducerii CEO că au întors abuziv salariaţii din autobuze, la ieşirea din tură. Sindicalistul a agitat însă apele mai mult decât trebuie, ameninţând chiar şi cu proteste împotriva acestui „abuz”.
În realitate, însă, lucrurile nu stăteau deloc aşa cum fuseseră prezentate de acesta, nefiind vorba de nici o încălcare a atribuţiilor ci de un banal control inopinat care a scos la iveală o iresponsabilitate crasă a unora dintre şefii carierei. În fapt, conducerea a trimis Corpul de Control la Peşteana, ca să asiste la apelul de la ieşirea din tură, apel care, potrivit Regulamentului de Ordine Interioară se face la ora 15.30.

Reprezentanţii Corpului de Control au constatat, cu stupefacţie, că la ora 15.15, când au ajuns în sala de apel, nu mai era absolut nimeni, toţi salariaţii fiind deja în autobuzele care îi duc spre casă.
Angajaţii au fost întorşi în sala de apel şi, după ce s-a făcut prezenţa, a ieşit la iveală un aspect mai grav decât „scurtarea” programului de lucru: din cei aproape 400 de salariaţi care trebuiau să fie la serviciu, lipseau în jur de 40, adică o absenţă de 10%, lucru foarte grav într-o astfel de societate de stat.

Dezvăluirile salariaţilor: merg la munci pe ogoarele şefilor

Numai că la controlul din luna aprilie, au fost descoperite doar aspectele mai puţin importante, dacă se poate spune aşa, ale absenţelor de la locul de muncă. Conducerea a dispus efectuarea unei anchete, pentru a descoperi ce s-a întâmplat cu salariaţii care lipseau.

O parte din ei au început să vorbească şi să dea declaraţii absolut uluitoare, recunoscând că sunt pontaţi prezenţi la apelul de la intrarea în tură, după care sunt luaţi cu maşinile şi duşi pe la diferite munci agricole pe „moşiile” unor şefi din cadrul complexului sau ale unor lideri de sindicat. Ulterior, la apelul de la ieşirea din tură, aceştia nu mai erau aduşi înapoi, însă erau pontaţi fictiv, ca fiind prezenţi, în realitate putând fi găsiţi la prăşit, la cules de vie sau muncind la construcţiile aparţinând şefilor sau sindicaliştilor respectivi. Practica nu este una nouă, doar în cursul anului 2011, 2012 şi 2013 fiind găsite câteva zeci de muncitori care au fost plătiţi de complex ca să muncească pe post de zilieri pe proprietăţile superiorilor ierarhici.

Ciurel: «Figurează la serviciu, dar ei pun faianţă sau ridică vile»

Managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, spune că sunt zeci, dacă nu sute de astfel de cazuri însă unele dintre ele sunt destul de greu de dovedit, pentru că au la bază doar declaraţiile oamenilor, care au început să prindă curaj şi să spună ce fac, de fapt, în zilele când sunt pontaţi fictiv la Complex.
Ciurel a precizat însă că rezultatele anchetei interne vor face obiectul unei analize în forurile de conducere ale Complexului, urmând să se ia măsuri cu cei care folosesc salariaţii.

Sunt zeci, dacă nu sute de cazuri de salariaţi care pot să declare cum au fost luaţi de la serviciu şi duşi să muncească pe proprietăţile unor şefi, directori sau lideri de sindicat. Figurează la serviciu, dar ei pun faianţă, ridică vile, sau sunt la sapă pe proprietăţile unora din complex. Unele aspecte sunt greu de dovedit, pentru că avem doar declaraţiile acestor salariaţi. Mai mult decât atât, s-au întâmplat şi în anii trecuţi, 2011, 2012 sau mai recent, şi se ajunge mai greu la un rezultat. Dar noi încercăm pe toate căile să stopăm acest fenomen care nu este de acum, este de ani de zile. Analizăm toate aceste lucruri şi vom decide în consecinţă.
A precizat Ciurel

Distribuie acest articol