O nouă lege pare să zguduie din temelii lumea Bisericii Ortodoxe. Datinile şi obiceiurile străvechi nu mai sunt la modă, iar credinţa în Dumnezeu este din ce în ce mai neglijată. După zicala ,,omul sfinţeşte locul”, românii consideră că puterea divină nu este atât de importantă. Impactul pe care-l au oamenii asupra propriilor destine tinde să depăşească cu mult învăţăturile pe care Biblia le oferă credincioşilor.
Astfel, de la o simplă idee, la concretizarea unui lucru nu este cale lungă. Aşa a apărut şi noua lege funerară care le permite românilor să-şi îngroape morţii fără preot (înmormântare civilă sau laică). Potrivit actului normativ, oamenii au posibilitatea să aleagă, încă din timpul vieţii, modul în care doresc să fie înhumaţi. Totodată, aceştia pot să decidă dacă vor sau nu să fie incineraţi.
Înmormântarea poate fi religioasă sau laică, precedată sau nu de incinerare. Locul şi modalitatea înmormântării vor fi conforme voinţei exprimate în timpul vieţii de persoana decedată, fără nici o modificare a ultimei voinţe a acesteia.
Este prevăzut în art.16 al Legii 102/2014, privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare din România
Locurile de veci lăsate în paragină, confiscate după doi ani
Şi cum noua lege nu ar fi fost de ajuns, o altă prevedere este legată de îngijirea mormintelor. Locurile de veci care sunt lăsate în paragină timp de doi ani ar urma să fie confiscate de administraţie. Românii vor putea alege cum va fi ceremonia lor de înmormântare, respectiv dacă vor ca un preot să le stea la căpătâi sau nu. Ei vor putea opta şi pentru incinerare, deşi doar la Bucureşti şi Oradea funcţionează crematorii. Actul normativ care prevede aceste schimbări urmează să intre în vigoare din luna octombrie.
Libertatea de a alege, esenţială pentru populaţia tânără
Cu toate că într-o ţară ortodoxă cu tradiţii de nestrămutat este greu de crezut acest lucru, prevederile Legii funerare li se par normale multor oameni, care spun că astfel le este respectat un drept fudamental: libertatea de a alege.
Mi se pare normal să decid ce se va întâmpla cu mine după ce nu o să mai fiu în viaţă. Religia este religie, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne orientăm atenţia asupra unui lucru doar pentru că aşa procedează majoritatea oamenilor. Fiecare este liber să aleagă cum să fie condus pe ultimul drum. Cred în Dumnezeu, merg la Biserică, dar anumite reguli mi se pare mult prea stricte şi nu cred că un om este credincios în funcţie de cât de des se spovedeşte sau vizitează Biserica. Credinţa este în suflet.
A spus o tânără din Craiova
Fiecare consideră acest fenomen al morţii într-un anumit fel. Din fericire, în ziua de azi nu mai suntem obligaţi să ne supunem unor reguli pe care nu ne dorim să le urmăm. Credinţa se măsoară în feluri diferite, de la persoană la persoană. Consider că nu ar trebui să-i judecăm pe oameni, în funcţie de deciziile pe care aceştia le adoptă. Personal, pot spune că nu cred în preoţi, cred doar în Dumnezeu. De aici, probabil, şi vechiul proverb că omul este bine să facă ce zice preotul, nu ce face acesta.
A mai spus un alt cetăţean
«Până la urmă o să se ajungă şi la organizarea de nunţi fără preoţi»
De cealaltă parte a baricadei se află persoanele trecute de de vârsta a treia, pentru care ,,legile” lui Dumnezeu sunt de neclintit şi trebuie respectate în totalitate. Aceştia spun că oamenii îşi asumă prea multe ,,responsabilităţi divine” şi consideră a fi o blasfemie astfel de hotărâri, precum cea care se referă la organizarea ceremoniei de înmormântare în lipsa unui preot.
Este de neconceput aşa ceva. Când a mai fost vreodată vorba ca înmormântările să se desfăşoare fără preot. Ce fel de înmormântare ar mai fi aceea? Oamenii nu ştiu ce să mai facă şi acum îşi asumă şi rolul lui Dumnezeu. Cei care fac asta comit un mare păcat, pentru că Dumnezeu nu a lăsat astfel de obiceiuri pe pământ. Noi nu acceptăm o asemenea batjocură. De când lumea şi pământul, la creştini aşa au fost obiceiurile.
A spus Ileana P., Craiova
Până la urmă o să se ajungă şi la organizarea de nunţi fără preoţi. Nu ştiu dacă astfel de situaţii sunt de râs sau de plâns. Mi se pare bizar ceea ce se întâmplă. Nu aş fi niciodată de acord cu aşa ceva, la mine în familie. Eu sunt creştină şi respect întocmai ceea ce a lăsat Dumnezeu.
A spus Maria D., Craiova
Conştiinţa dictează alegerile creştinilor
Preoţii spun că în cazul în care această lege ar fi adoptată, organizarea ceremoniei de înmormântare s-ar desfăşura în funcţie de conştiinţa fiecărui creştin în parte. Un lucru rămâne cert: niciodată Biserica Ortodoxă Română nu va accepta un astfel de act normativ. Totodată, preoţii mai susţin că ,,o înmormântare în lipsa unui reprezentant al Bisericii nu va fi cu adevărat o înmormântare, iar sufletul celui decedat nu-şi va găsi niciodată liniştea”.
Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Craiova a precizat că nu au fost date normele de aplicare pentru aceste legi. În acest moment, reprezentanţii nu pot emite un punct de vedere, până ce situaţia nu se va concretiza.
Bocitul mortului în casă, interzis prin lege
Şi asta nu este tot. Legea privind interzicerea bocitului mortului în casă şi plimbatul cu sicriul deschis până la cimitir i-a uimit şi mai mult pe români. Doar zece parohii din Craiova au capelă, din totalul de 50.
Parlamentarii au aprobat în Senat legea europeană care interzice ca, după deces, corpul să nu mai fie ţinut în casă. Priveghiul se va ţine obligatoriu la capelă. Preoţii doljeni spun că este o lege bună, dar care nu va fi respectată de foarte mulţi oameni, mai ales de cei din mediul rural. Parlamentarii au aprobat în Senat o lege care transformă ritualurile de înmormântare în istorie. Bocitul şi convoiul funerar cu sicriul deschis nu mai sunt permise. Legea mai prevede ca rudele nemulţumite pot reclama firmele de pompe funebre care vor fi obligate să aiba un fond de garantare, la fel ca medicii. Noua lege ar reglementa şi felul în care trebuie să arate cimitirele.
Toate trebuie să aibă capelă cu cameră frigorifică şi perdea de arbori de jur împrejur. Actul normativ permite şi apariţia cimitirelor private. Odată adoptată legea, cimitirele vor trebui să aibă alei pietruite şi asfaltate şi, neapărat, canalizare.
Părerile oamenilor în ceea ce priveşte această lege sunt, de asemenea, împărţite. Unii spun că e inadmisibil să fie duşi la capelă, de unde cei dragi să îşi ia adio de la ei, în timp ce alţii spun că deranjul ar fi mult mai mic.