Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a lui Marius Bogdan Diaconescu, judecător la Secţia Penală a Tribunalului Dolj, la data faptelor. Acesta este acuzat de luare de mită în formă continuată. Este vorba de magistratul care l-a eliberat din arest pe Adrian Cocoană, cunoscut ca “ucigaşul cu Ferrari”.
În 2008, acesta a ucis cu bolidul său un tânăr care se afla pe trotuar. Judecătorii din Timişoara l-au condamnat la închisoare. Judecătorul Diaconescu l-a lăsat însă liber.
Bogdan Diaconescu se află în prezent în puşcărie, după ce în 2011 a fost arestat pentru luare de mită şi trafic de influenţă şi condamnat la trei ani de închisoare.
Acum procurorii îl acuză de noi fapte de corupţie.
În perioada 2007-2009, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan, în calitate de judecător la Secţia Penală a Tribunalului Dolj şi preşedinte al completului de judecată învestit cu soluţionarea unui dosar penal, a pretins şi primit de la 2 inculpaţi, în mod repetat, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, direct şi indirect, pentru sine şi pentru alţii, bani şi alte foloase care nu i se cuveneau. Concret, sumele de bani şi foloasele respective au fost primite pentru a îndeplini favorabil, celor 2 inculpaţi din cauza penală pe care o avea spre soluţionare, unele acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu: de a înlocui sau revoca măsurile preventive luate împotriva acestora; de a dispune ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor firmelor în care aveau interese; de a le aplica o pedeapsă cât mai blândă, eventual cu suspendarea executării pedepsei.
DNA
Concret, în ianuarie 2007, prin intermediul unui martor denunţător, judecătorul Diaconescu a cerut de la doi denunţători 20.000 de euro pentru a a înlocui sau revoca măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, în executarea căreia se aflau. Diaconescu a primt 15 mii de euro cu câteva zile înainte de termenul de judecată, când judecătorul a dispus înlocuirea acestei măsuri preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara.
Magistratul a continuat să ceară bani şi bunuri.
În perioada aprilie 2007-mai 2008, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan a pretins şi primit de la aceiaşi denunţători, direct sau prin acelaşi intermediar, pentru sine şi persoane din anturajul său bunuri (alimente, băuturi, haine) şi finanţarea unor servicii (transport, hoteliere), în valoare totală de 45.000 de euro şi 4.000 lei. În primăvara anului 2007 a acceptat şi promisiunea remiterii sumei de 50.000 de euro pentru a dispune ridicarea sechestrului asigurător, instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţineau unor societăţi comerciale. Această sumă de bani nu a fost remisă întrucât nici una din hotărârile pronunţate de inculpat, prin care a ridicat măsurile asigurătorii la datele de 20.06.2007, 19.09.2007, 23.01.2008 şi 16.04.2008, nu a rămas definitivă, fiind desfiinţate de Curtea de Apel Craiova. În luna ianuarie 2009, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan a pretins de la aceiaşi denunţători suma de 200.000 euro în scopul de a pronunţa pe fondul cauzei o hotărâre favorabilă acestora. Suma pretinsă nu a fost remisă respectiv primită, cauza fiind soluţionată pe fond de un alt judecător. În concluzie, inculpatul Diaconescu Marius Bogdan a pretins de la martorii denunţători în scopul menţionat mai sus suma totală de 270.000 euro, din care a primit efectiv 15.000 euro şi a pretins şi primit de la aceiaşi denunţători bunuri şi servicii în valoare totală de 45.000 euro şi 4.000 lei.
DNA
Procurorii au dispus indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru asigurător, până la concurenţa sumei de 60.000 de euro şi 4.000 lei, asupra unui imobil situat în oraşul Balş, judeţul Olt, aflat în proprietatea inculpatului Diaconescu Marius Bogdan.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.