Oltenia portocalie

Redactia
6 Min Read

Mii de oameni au rămas fără energie electrică şi au înotat în curţile inundate de ape, iar traficul rutier a fost perturbat de căderile de pietre şi aluviuni de pe versanţi. Asta a fost Oltenia sub COD PORTOCALIU de ploi şi vijelii.
În Dolj, apa a inundat mai multe gospodării şi a fost nevoie de intervenţia pompierilor.
Astfel, în Craiova, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei de pe străzile din zona Brestei, în Catargiu, pe Calea Severinului dar şi în Romaneşti pe străzile Petrula şi Odesa.

În judeţ a fost mai rău. Peste 150 de gospodării au fost inundate în Motoci şi Mischii, după ce Tesluiul a ieşit din matcă. Pompierii au făcut diguri din saci de nisip. 9 gospodării din Murgaşi au fost inundate şi alte 10 la Ciupercenii Noi. Şi în Calafat a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru evacuarea apei dintr-o curte.
Lucrătorii Serviciului de Gospodărire a Apelor au monitorizat în permanenţă nivelurile cursurilor de râu aflate sub incidenţa codului portocaliu (Teslui, Desnăţui şi Jiu superior).

Pe de altă parte, vijeliile au lăsat aproape 4.000 de doljeni fără energie electrică

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din cauza vântului puternic, au fost afectate un număr de 10 linii electrice aeriene de 20KV în zonele Calafat, Covei, Negoi, Catane, Rast, Rastul Nou, Cetate, Hunia, Golenţi, Poiana Mare, Piscul Vechi, Seaca de Câmp, Piscul Nou, Vârtop,  Desa, Curmătura, Giurgiţa, Lipovu şi Argetoaia fiind afectaţi 3925 consumatori casnici din cele 19 Localităţi.
ISU Dolj

Dezastru la Vâlcea

Judeţul Vâlcea a fost grav afectat de ploi. Un drum a fost blocat total, cinci microbuze au rămas în trafic şi mai multe gospodării au fost inundate.
Peste 4.000 de metri cubi de aluviuni au fost aduse de ape pe DN 7A spre staţiunea Voineasa, drumul fiind blocat toată noaptea de duminică spre luni. Prefectul de Vâlcea a apelat la un proprietar de pensiune din Voineasa să cazeze aproape 120 de oameni.

Aici a fost cea mai mare problemă, efectiv s-au huruit versanţii din zonă şi toată noaptea DN 7A a fost blocat. Nu s-a putut ajunge la Voineasa. Azi dimineaţă s-a reuşit deblocarea parţială a drumului, iar turiştii care ar fi trebuit să plece de ieri, au putut azi să plece acasă. S-a lucrat cu vole şi s-au monitorizat toate alunecările de teren. S-a reuşit şi Valea Oltului să fie deblocată şi se circulă fluent spre Sibiu. Probleme grave sunt în Râmnicu Vâlcea, în cartierul Râureni, unde şcoala generală şi curtea acesteia au fost inundate ca şi zona aferentă, la fel şi zona Cătăneşti, unde ieri, în jurul prânzului cei de la ISU scoteau apa de sâmbătă noapte, deci a venit un nou prăpăd. Sper ca azi să rezolvăm toate aceste situaţii, pentru că se aude că vremea rea continuă.
A declarat luni pentru AGERPRES prefectul de Vâlcea, Dumitru Cornoiu

Râul Bistriţa a ieşit din matcă în zona Mănăstirii Bistriţa şi a inundat mai multe gospodării, iar la Mălaia, viitura de pe râul Lotru a luat o maşină parcată în apropierea malului.
688 de vâlceni din cinci localităţi au rămas fără energie electrică după ce 6 linii de medie tensiune au fost afectate parţial de ploi şi vijelii, dar şi 21 de posturi de transformare.
În Mehedinţi, circulaţia rutieră a fost închisă în sectorul Comăneşti-Negoeşti al DJ 670 din cauza avarierii carosabilului de o alunecare de teren.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi, Ramona Nistor a declarat luni, pentru AGERPRES că  traficul rutier a fost deviat pe ruta Bala – Cătunele – Glogova – Baia de Aramă pentru autovehiculele cu tonaj mai mare de 3,5 tone, el fiind dirijat de un echipaj de poliţie.

Şi aici s-au înregistrat probleme în furnizarea energiei electrice

O linie electrică de medie tensiune afectată total, 1 linie electrică de medie tensiune afectată parţial şi 14 posturi de transformare, afectând 308 consumatori din 2 localităţi: Salcia şi Vraţa.
A transmis furnizorul de energie electrică

Nici Gorjul nu a scăpat. Mai multe gospodării au fost inundate şi a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru evacuarea apei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, Mihai Avramescu, citat de AGERPRES, în localitatea Novaci au fost inundate şase beciuri şi o locuinţă, iar în Baia de Fier alte trei beciuri.

Detaşamentul de Pompieri Târgu-Jiu şi Garda de Intervenţie din Novaci au intervenit cu două autocamioane, patru motopompe şi şase subofiţeri, sprijiniţi de voluntarii comunei Prigoria cu o motopompă şi nouă voluntari, au intervenit în comuna Prigoria, sat Zorleşti, pentru evacuarea apei din şase beciuri ale cetăţenilor inundate ca urmare a precipitaţiilor abundente. Alte două intervenţii au avut loc în comuna Baia de Fier, sat Cernădia, pentru evacuarea apei din trei beciuri ale cetăţenilor şi în oraşul Novaci, sat Siteşti, pentru evacuarea apei din locuinţa şi beciul unui cetăţean. Pompierii din Turceni au intervenit în comuna Urdari, satul Fântânele, pentru stingerea unui incendiu la o anexă gospodărească, probabila cauză fiind trăsnet direct.
A precizat Mihai Avramescu

Share This Article