Preşedintele Camerei Agricole Naţionale, Cornel Stroescu a participat la sfârşitul săptămânii trecute în Capitală la o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, secretarul de stat, Daniel Botănoiu şi mai mulţi directori din MADR, principala temă fiind legată de înfiinţarea Camerelor Agricole în judeţele în care nu s-au înfiinţat.
În cadrul discuţiilor purtate, ministrul Agriculturii şi-a arătat disponibilitatea şi interesul de a se implica în formarea acestor
structuri, primul pas care trebuie făcut fiind acela de prelungire a termenului limită pentru înfiinţarea Camerelor Agricole, în baza Legii 283/2013.
Am găsit deschidere la domnul ministru al Agriculturii pentru înfiinţarea Camerelor Agricole în judeţele unde nu există. Noi trebuie ca săptămâna următoare să prezentăm datele cu privire la aceste judeţe dar şi la judeţele unde s-au înfiinţat Camerele Agricole. Domnul ministru Constantin ne-a promis că va lua legătura cu prefecţii din judeţele unde nu s-au format aceste structuri pentru că ei sunt cei care trebuie să formeze comitetele de iniţiativă în vederea formării Camerelor Agricole Judeţene. Îi mulţumin Ministrului Agriculturii pe această cale pentru sprijin, mai ales că a promis că va mijloci şi obţinerea de sedii pentru Camerele Agricole în cadrul Direcţiilor pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Judeţene.
A declarat preşedintele Camerei Agricole Naţionale, Cornel Stroescu
Camerele Judeţene s-au înfiinţat până în prezent în judeţele: Bihor, Sălaj, Sibiu, Suceava, Neamţ, Timiş, Botoşani, Caraş Severin, Arad, Maramureş, Tulcea, Călăraş, Gorj, Dolj şi Mehedinţi. Tot în cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre TVA la arendă în cazul societăţilor agricole, care dublează impozitarea în agricultură, ministrul Agriculturii fiind interesat de rezolvarea acestei probleme a fermierilor.
În aceste condiţii Ministerul de Finanţe este forul care ar trebui să modifice legislaţia privind fiscalitatea în agricultură.