Ana-Maria Doană, pe podium la Mamaia Copiilor

Redactia
11 Min Read

Muzica face parte din viaţa multor oameni, ocupând un loc important în inimile acestora, însă doar cei cu adevărat talentaţi pot fredona piesele preferate. Copiii care cresc ascultând muzică şi fredonând cântece sunt, de regulă, mult mai receptivi, acumulează mai repede informaţiile şi, dacă sunt îndrumaţi în acest sens, încep să citească înainte de a merge la şcoală.
Mai mult, copiii care trăiesc într-un mediu unde se ascultă muzică îşi coordonează mai bine mişcările, sunt mult mai sociabili şi îşi însuşesc noţiunea de respect de sine mai repede, comparativ cu acei copii care nu ascultă muzică.

Performanţă uriaşă la vârstă fragedă

Deşi are doar nouă ani, Ana-Maria Doană a dezvoltat o pasiune uriaşă pentru muzică încă de când avea patru ani. Totul, cu ajutorul mamei, care îi stabilise un ritual zilnic de audiţie a celor mai frumoase melodii pentru copii. Astfel, micuţa Ana-Maria a învăţat toate piesele, iar uşor, uşor a început să le şi fredoneze.

Totul a început când aveam patru ani. Mama îmi punea să ascult Cutiuţa Muzicală şi am început să învăţ toate cântecele.
Îşi aminteşte fetiţa

Palatul Copiilor, iniţiator de drumuri

Palatul Copiilor din Craiova continuă să formeze vedete. În acest loc Ana-Maria s-a format, a luat primele lecţii de canto şi a fost iniţiată în tainele muzicii de cei mai buni profesori. Timp de aproape patru ani, fata a studiat neîntrerupt la Palatul Copiilor, reuşind să facă performanţă şi să se remarce încă de la primele ore de canto. Acum, Ana-Maria studiază muzica în cadrul unor ore suplimentare desfăşurate de unul dintre cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială ,,Traian’’.
Însă aceste ore suplimentare nu sunt suficiente pentru a face performanţă, aşa că micuţa vedetă din Cetatea Banilor repetă zilnic acasă, cu ajutorul mamei, câte două ore.

Eu învăţ la Şcoala Gimnazială Traian. Am studiat muzica la Palatul Copiilor, după care m-am mutat la Şcoala Traian. La Palatul Copiilor am studiat patru ani, până la opt ani. Apoi, am întrerupt cursurile la Palatul Copiilor şi am început să studiez la şcoală. Doamna profesoară care se ocupă de corul de la Şcoala “Traian” m-a remarcat şi a început să facă lecţii de canto cu mine. Mereu când se organizează câte un spectacol în şcoală, dânsa mă introduce şi pe mine în actul artistic. De asemenea, particip şi la diverse concursuri. Acum am luat o pauză pentru că este vacanţă, dar o să încep din toamnă, din nou, pregătirea. Momentan, mă pregătesc acasă. Acasă fac vocalize, apoi încep să cânt, acord cam două, trei ore pe zi acestei activităţi. La şcoală, mă întâlnesc cam o oră pe săptămână cu doamna profesoară, să studiez.
Povesteşte micuţa  cântăreaţă

Premiu special la Cerbul de Aur

Deşi are o vârstă fragedă, Ana-Maria Doană a obţinut numeroase premii importante, la diversele concursuri la care a participat. În anul 2011 a participat la Cerbul de Aur, unde a câştigat un premiu special.

Am participat la Cerbul de Aur în 2011. Părinţii mei au hotărât să mă înscriu, dar şi eu mi-am dorit foarte mult. Mama mă punea să mă pregătesc zilnic pentru acest concurs. Am luat un premiu special, deoarece eram foarte mică şi nu aveam multă experienţă în muzică.
A relatat Ana-Maria Doană

Premiile au continuat să curgă şi în 2012

În 2012 am participat la concursul Voi fi vedetă, organizat la Craiova. Aici am câştigat premiul III. După aceea a urmat concursul Gala cântecelor de iarnă, în 2013, unde am obţinut trofeul categoriei 7-9 ani. Tot în 2013, am participat la concursul Portativul veseliei, unde am câştigat, şi de această dată, trofeul categoriei.
A mai spus fetiţa

Anul 2014, cel mai norocos pentru micuţa vedetă

Cel mai norocos an a fost însă 2014. La începutul acestei luni, Ana-Maria a obţinut cel mai important premiu din cariera sa, de până acum.
Premiul III la categoria 7-9 ani, din cadrul Festivalului Mamaia Copiilor reprezintă cea mai mare satisfacţie a efortului depus în atâţia ani.

Pe 11 iulie am interpretat piesa Oriunde ai fi, în cadrul Festivalului Mamaia Copiilor, care s-a desfăşurat în perioada 11-13 iulie. Versurile sunt scrise de Daniela Doroftei, iar muzica este compusă de Nicolae Caragea. Pe 13 iulie a avut loc Gala Mamaia Copiilor şi am avut plăcuta surpriză de a afla că am câştigat premiul III, la categoria 7-9 ani.
Ne-a mărturisit tânăra

Pentru Ana-Maria nu există vacanţă

Parcursul său artistic nu se opreşte aici. Ana-Maria şi-a propus să fie din ce în ce mai bună şi ştie că fără efort şi un gram de talent acest lucru ar fi imposibil.

În august voi merge la un concurs, la Buşteni, unde anul trecut am obţinut premiul II, iar acum sper să obţin trofeul categoriei. Acum, în perioada vacanţei, fac vocalize o dată la două zile, pentru că în cea de-a treia zi trebuie să iau pauză, să nu răcesc. Seara, mă ascultă mama.
A relatat micuţa vedetă

Familia o susţine continuu

Bunicul i-a fost mereu alături nepoatei, pe parcursul ascensiunii sale.

Îi plăcea să cânte prin casă, asculta muzică, interpreta. Am văzut că are înclinaţii şi am zis să mergem undeva, să poată să studieze. Cei de la Palatul Copiilor au iniţiat-o în primele activităţi, au trimis-o la diverse emisiuni de la posturile locale de televiziune. Am fost încurajaţi. Ni s-a spus că are potenţial. Încet, încet a reuşit să facă performanţă. A participat la numeroase concursuri, unde a câştigat multe premii. Prin multă muncă a ajuns să progreseze. Ne-am dat seama că a devenit apreciată de oamenii din branşa artistică. Toţi ne-au sfătuit că este bine să continue. Ea se descurcă foarte bine şi la şcoală. A câştigat la matematică concursul Arhimede, la limba română Concursul Literelor. Nu mergem numai pe muzică. Ea îşi doreşte foarte mult să devină medic, la fel ca şi bunica ei.
A spus Laurenţiu Giurgulescu, bunicul fetei

«Mi-aş mai dori să devin şi medic, la fel ca bunica mea»

Ana-Maria nu este decisă dacă va continua doar cu muzica. Fata îşi doreşte să dezvolte o carieră şi în domeniul medical, moştenind-o pe bunica sa.

Nu ştiu încă dacă vreau să fac o carieră din muzică. Mi-aş mai dori să devin şi medic, la fel ca bunica mea.
A povestit micuţa

Palatul Copiilor, rampă de lansare pentru mai multe vedete

Palatul Copiilor din Craiova a dat scenei naţională şi internaţionale mai multe vedete, unele ieşite din viaţa artistică, altele în plină carieră. Ne referim aici la Ramona Bădescu, la Alex Velea sau Mădălina Petre (blonda de la Happy Hour). Ramona Bădescu, artista care a devenit un brand pentru Craiova,  a început orele de canto cu Dumitru Iliuţă, profesor care a format, de altfel, multe dintre vedetele autohtone.

Vocea ei era curată, nu era ajutată de tehnicile care au invadat astăzi industria muzicală.
Declara recent, pentru Ediţie Specială profesorul de canto Dumitru Iliuţă

Un alt nume devenit celebru este cel al lui Alex Velea. Înainte de a cunoaşte succesul, Velea a trecut, de asemenea, pe la Palatul Copiilor din Craiova.

În grupa lor au fost foarte mulţi care au intrat în lumea artei. El şi Madălina Petre, de la «Happy Hour», au ales să cânte şi o fac bine. Sunt alţii care au devenit actori. Despre Alex Velea îmi aduc aminte că era fan al trupei BackStreet Boys, despre care spunea că îl inspiră, atât ca mişcare scenică, dar şi ca interpretare.
A spus acelaşi profesor de la Palatul Copiilor.

Din valul de tineri artişti, profesorul Iliuţă Dumitru a lucrat cu cei doi craioveni care ne-au reprezentat la “Vocea României”, Oana Roman şi Cristian Sanda.

Despre tânărul care a ajuns în finala competiţiei, profesorul Iliuţă spune că are un talent deosebit:
A câştigat mai multe trofee, printre care Trofeul tinereţii, locul 1 la Festivalul  «Dan Spătaru», locul 1 la concursul «Acces la succes», organizat şi susţinut de Antena 1. Muzică face de mai bine de 10 ani, obţinând peste 30 de premii la concursurile unde a participat, majoritatea fiind locul I şi trofee.

Tot la Palatul Copiilor din Craiova şi-a început cariera şi Ramona Nerra, o craioveancă ajunsă în fazele superioare ale concursului “Vocea Germaniei”. Apariţia în acel show i-a adus, ulterior, o colaborare cu unul dintre cei mai cunoscuţi DJ din Germania, André Tanneberger, cunoscut în lumea muzicală ATB.
La Palatul Copiilor, Ramona a mers de la vârsta de 10 ani. Ulterior s-a mutat la Bucureşti, iar preocuparea ei a rămas muzica. Astfel, ea a început să activeze în trupa Alize, împreună cu Nicoleta Luciu. După ce a părăsit această trupă, în iunie 2002 a plecat în Germania.
Iată, aşadar, toate atuurile care fac din Palatul Copiilor din Craiova o adevărată rampă de lansare. Singura condiţie este, evident, să ai talent.

Distribuie acest articol