duminică, decembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Eroii s-au întors acasă

Pentru prima dată, Cetatea Banilor a fost gazda tuturor contingentelor de soldaţi care au încheiat misiunea armatei române în provincia Zabul, din Afganistan.
Deşi ar fi trebuit să fie un eveniment deosebit, şi de această dată s-a încercat să se profite din punct de vedere electoral, fiind anunţată şi prezenţa premierului Victor Ponta. Nu a fost decât un foc de paie, primul ministru neajungând în Craiova. În afara celorlalte oficialităţi locale, în Bănie a venit şi ministrul Apărării, Mircea Duşa.
Acesta a recunoscut efortul depus de militari şi riscurile la care au fost supuşi.

Întotdeauna românii au fost mândri de militari şi de armata lor. Sunt mai emotiv când îi văd pe militari. Sunt 23 de militari, care şi-au pierdut viaţa, sunt aproape 140 de militari care sunt tot aici cu noi dar sunt răniţii noştri în teatrele de operaţii şi nu poţi să nu te emoţionezi în asemenea momente.
A afirmat Mircea Duşa, la ceremenia de sosire a militarilor români

Peste 2.000 de militari prezenţi în Bănie

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ceremonia de sosire din misiune a Batalionului 20 Infanterie „Dolj” a reprezentat retragerea armatei României din provincia Zabul, teatrul de operaţii Afganistan. La acest eveniment au fost prezenţi peste două mii de militari.
În ultimii 12 ani, un număr de aproximativ 25.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă – Combined Team Zabul (CTZ), cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie (Compania KAF GDA), pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC, elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicaţiilor şi informaticii precum şi personal de stat major în cadrul comandamentelor NATO şi multinaţionale, etc.

Pe timpul desfăşurării misiunilor din Afganistan, 23 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi aproximativ 130 au fost răniţi.
O contribuţie importantă a fost reprezentată de asigurarea de către Forţele Aeriene Române a comenzii Aeroportului Internaţional din Kabul (KAIA), în perioada aprilie-august 2006 şi aprilie 2011 – aprilie 2012, în două rotaţii de câte şase luni, cu câte 75 militari pe rotaţie.

Aportul României la efortul global al Coaliţiei în Afganistan s-a materializat prin dislocarea, în perioada iunie 2010 – iulie 2013, a unui element de comandă şi control, de tip comandament de brigadă, Combined Team Zabul, cu misiunea de a conduce întreg spectrul de operaţii de tip contrainsurgenţă împreună cu Forţele Naţionale de Securitate Afgane (ANSF), în zonele cheie din teren, în scopul de a asigura o stabilitate durabilă şi o guvernare legitimă în provincia Zabul.

Politica