Evenimente culturale deosebite la sfârşitul săptămânii trecute, la Craiova. Vineri, 18 iulie, a debutat cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional Adrian Păunescu. Cei mai iubiţi folkişti din întreaga ţară au susţinut concerte în memoria ,,poetului rebel’’. Timp de trei zile, până pe 20 iulie, Cetatea Banilor a fremătat în acorduri de muzică folk.
Seria evenimentelor dedicate marelui poet, cât şi poeziei româneşti a luat start la Filarmonica ,,Oltenia’’, unde academicieni şi oameni de cultură atât din România, cât şi de peste Prut au fost prezenţi pentru a-l comemora pe Adrian Păunescu.
Întâmplarea a făcut ca un ilustru poet al neamului românesc să fi copilărit în acest judeţ şi să fi evocat istoria deopotrivă a românilor de pretutindeni. Numele lui a devenit de aur, Adrian Păunescu. Această Bănie străveche are o rezonanţă nouă. Mă leagă enorm de mulţi ani alături de Adrian Păunescu, nu printr-o prietenie, ci printr-o bătălie pe care de cele mai multe ori am câştigat-o.
A relatat Victor Crăciun, academician
Tabără de sculptură, de anul viitor, în cinstea lui Adrian Păunescu
De la debutul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional Adrian Păunescu nu au lipsit nici oficialităţile locale şi judeţene.
Omagiem un bărbat care a fost un mare patriot, şi-a iubit foarte mult ţara. Este un moment excepţional, deoarece de anul acesta Adrian Păunescu va beneficia de mai multe onoruri. Anul viitor va avea loc o tabără de sculptură de vară în cinstea marelui poet. Vreau să le mulţumesc tuturor personalităţilor care au venit să-l omagieze pe Adrian Păunescu, dar şi iluştrilor academicieni din Republica Moldova şi Ucraina, într-o perioadă destul de complicată, având în vedere că la graniţa noastră este pe cale să izbucnească un război şi ştim cu toţii în ce condiţii grele se călătoreşte acum. Am aflat că cetăţenii noştri de onoare susţin Bănia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. M-am calmat, deoarece la început credeam că domniile sale sunt de partea Iaşului în acest demers.
A declarat Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei
Amintiri deosebite legate de marele poet are şi preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. Legătura dintre şeful administraţiei judeţene şi ,,poetul rebel’’ dăinuie de foarte mulţi ani.
Este o mare plăcere să particip la acest eveniment deosebit. Doljul este foarte mândru că sunteţi prezenţi la Craiova. Acum avem o sală la Biblioteca Judeţeană care poartă numele marelui poet Adrian Păunescu. De asemenea, există un bust în faţa Primăriei din Bârca, un lucru absolut deosebit şi special. Viaţa m-a adus în multe momente aproape de Adrian Păunescu, din tinereţe, când eram directorul Hotelului Jiu, unde se petreceau toate întâmplările Cenaclului Flacăra.
A precizat Ion Prioteasa
Mihai Cimpoi: «Adrian Păunescu nu este un simplu poet, este un rapsod»
Adrian Păunescu a avut un impact deosebit asupra culturii noastre. Adrian Păunescu nu este un simplu poet, este un rapsod. A iubit foarte mult Basarabia şi a vorbit despre Basarabia chiar înainte de 1989. A fost într-o mare prietenie cu Grigore Vieru, a colaborat cu foarte mulţi academicieni şi oameni de cultură din Basarabia. Ne bucurăm că este sărbătorit nu numai în ţară, ci în întreg spaţiul cultural românesc.
A relatat Mihai Cimpoi, academician
Nicu Alifantis, concert extraordinar la Filarmonica «Oltenia»
Sâmbătă, 19 iulie, un nou omagiu a fost adus poeziei româneşti, în cadrul celei de-a doua ediţii a ,,Concursului de poezie Adrian Păunescu’’. Juriul a fost format din: academician Eugen Simion, Ion Brad, Nicolae Dabija, Nicolae Dragoş, Tudor Nedelcea, Andrei Păunescu, Vasile Tărâţeanu. Tot sâmbătă, Piaţa ,,Mihai Viteazul’’ s-a transformat într-o scenă uriaşă pentru cei mai de seamă folkişti români. Pe scenă au urmat nume reprezentative ca: Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi, Adrian Ivaniţchi, George Nicolescu, Emeric Imre, Octavian Bud, Magda Puskas, Cristian Buică, Maria Gheorghiu, Vasile Mardare, Valentin Moldovan, Raul Cârstea şi Adi Manolovici, Fraţii Chiriac, Mădălina Amon, Walter Ghicolescu, Generaţia Folk, Andrei Păunescu.
Seria evenimentele dedicate marelui poet român s-a încheiat duminică, 20 iulie, cu un recital extraordinar susţinut de Nicu Alifantis şi Mircea Vintilă, pe scena Filarmonicii ,,Oltenia’’.