marți, octombrie 1, 2024

Ultima ora

Sport

Duicu rămâne în arest

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, rămâne în arest. Curtea de Apel Bucureşti a decis luni ca Duicu să fie cercetat în continuare în stare de arest preventiv. Curtea de Apel i-a respins lui Duicu o cerere de înlocuire a măsurii arestării preventive, însă decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă, a anunţat AGERPRES.
Pe de altă parte, Hotnews a publicat o informaţie care arată că Direcţia Naţională Anticorupţie confirmă informaţia că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a propus-o pe data de 2 septembrie 2013 pe Elisabeta Ponea, soţia fostului inspector -şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi, Constantin Ştefan Ponea, în funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare a DNA.
Informaţia, cuprinsă acum în propunerea de prelungire a arestării preventive a baronului de Mehedinţi Adrian Duicu, a fost prezentată în exclusivitate de Hotnews.ro pe data de 3 aprilie şi dezminţită, la acea vreme, de Robert Cazanciuc, scrie sursa citată.

Fragmente din propunerea de prelungire a arestării preventive a lui Adrian Duicu:

La data de 2 septembrie 2013 inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN i-a transmis inculpatului PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN un mesaj SMS cu următorul conţinut: “Zilele. astea. o. sa. fie. contactată. soţia. ta”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La data de 4 septembrie 2013, Ministerul Justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita PONEA ELISABETA să fie numită în funcţia de procuror şef al Secţiei Judiciare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN a promis numitului PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN că îşi va folosi această influenţă, ceea ce a şi făcut, cum se va vedea în cele ce urmează, pentru a-i determina pe aceştia să facă acte care intră în atribuţiile lor de serviciu; anume, în cazul celor dintâi (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române) să îl menţină temporar pe numitul PONEA ŞTEFAN în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi (aceasta în situaţia în care există posibilitatea, iar pentru numitul PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN, “pericolul” ca în această funcţie să fie numită o altă persoană), iar la o dată ulterioară (când va dori numitul PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN, în funcţie şi de “promovarea” soţiei sale, cum se va vedea în cele ce urmează) să îl numească într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, respectiv director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică, precum şi să o numească pe numita PONEA ELISABETA (soţia numitului PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova) într-o funcţie de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorii DNA arată, în referat, că şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, s-a prezentat la Guvern, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu fostul şef al CJ Mehedinţi.
Astfel, potrivit referatului din 27 iunie, pentru prelungirea arestării lui Duicu, Petre Tobă a mers la Guvern pe 13 iunie 2013, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu “baronul” de Mehedinţi.
Potrivit procurorilor, mai multe persoane au fost audiate în calitate de martor şi au fost solicitate înscrisuri de la mai multe instituţii, mijloacele de probă astfel administrate confirmând situaţia de fapt, între acestea şi “declaraţia martorului Tobă Petre, inspectorul general al Poliţiei Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu inculpatul Duicu Ioan-Adrian în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut “aprecieri pozitive’” la adresa inculpatului Ponea Constantin Ştefan (n. r.  fostul şef al Poliţiei Mehedinţi)”.
La data de 11 iunie 2013, Duicu îi comunică lui Dumitrescu că, pe data de 13 iunie 2013, intenţionează să meargă la premier: “Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”, se arată în referat.
Procurorii mai arată că la data de 13 iunie 2013, Duicu s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de Ponea.

Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord.
Spun procurorii în referat

Astfel, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa în cadrul Partidului Social Democrat, Duicu a obţinut folosul pe care i-l promisese fostului şef al poliţiei judeţene, mai afirmă procurorii.
Cu privire la aceeaşi întâlnire, Duicu i-a transmis şi lui Doru Dumitrescu: “l-a chemat acolo şeful al mare, l-a chemat acolo la Guvern; şi a venit acolo; ok”, se mai spune în referat.

Premierul Victor Ponta a negat acuzaţiile

Nu, nu l-am chemat niciodată să se întâlnească cu domnul Duicu şi, de altfel, domnul Tobă este un poliţist de mare valoare. Cred că prima dată a fost numit în funcţie chiar de domnul Oprea atunci când era ministru şi a fost şi a declarat adevărul atunci când a fost chemat de procurori.
A declarat, duminică, Victor Ponta

Ieri, premierul a afirmat că nu îl va demite pe Robert Cazanciuc din funcţia de Ministru al Justiţiei.

Nu. Până la urmă, decizia îmi aparţine mie. Sigur că e importantă discuţia cu toţi liderii, dar decizia îmi aparţine mie şi decizia mea este ca domnul Cazanciuc să îşi facă mai departe treaba de ministru al Justiţiei.
A spus Victor Ponta

Politica