Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj (CPECA) a lansat, ieri cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri, o strategie judeţeană antidrog pentru perioada 2014-2020.
Astfel, se doreşte combaterea şi prevenirea drogurilor la nivel local, în regiunea Oltenia. Prin demersurile iniţiate de către CPECA pentru elaborarea acestei strategii s-a emis la nivelul instituţiei judeţului Dolj un document programativ menit să realizeze obiectivele strategiei naţionale Antidrog, adaptate realităţilor şi nevoilor locale.
Concret, se va organiza un comitet consultativ format din reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale locale care să combată fenomenul drogurilor. Se urmăreşte să se asigure cadrul necesar dialogului pentru consultarea persoanelor dependente de droguri, să contribuie la reducerea disponibilităţii drogurilor pe piaţă, să scadă nivelul consumului şi al dependenţelor de droguri, precum şi consecinţele generate de acestea, sănătatea celui care le consumă, dar şi pericolele pe care le poate aduce în societate un consumator de astfel de substanţe nocive.
S-a constatat că numărul persoanelor care consumă şi fac trafic de droguri este din ce în ce mai ridicat, şi tot mai multe persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, se arată în statisticile oferite de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj.
A fost necesară o strategie naţională Antidrog şi un plan de acţiune adaptată nevoii comunităţii noastre. Din diagnoza făcută la nivelul judeţului Dolj, putem desprinde foarte uşor faptul că adresabilitatea la nivelul centrului s-a făcut simţită în anul 2013, cu 97 persoane care au solicitat servicii de asistenţă pentru consum de droguri, substanţe cu proprietăţi psihoactive, servicii cauzate de consumul de alcool dintre care 11 persoane au fost incluse în serviciile de asistenţă. Faţă de anul 2013 când au fost raportate 27 urgenţe medicale, în primele cinci luni ale anului, avem o creştere semnificativă, sunt 40 urgenţe medicale cu persoane care au ajuns în primiri urgenţe din cauza consumului de droguri, aceste substanţe creează reale probleme pentru sănătatea consumatorului şi desigur pentru sănătatea publică. Au fost cercetate pentru infracţiuni de trafic de droguri, 32 persoane, în 2013 până în prezent şi 99 persoane pentru deţinere de droguri în vederea consumului. De aceea am decis în cadrul grupului de lucru să abordăm această problematică, profesionist din dorinţa de a avea un nivel scăzut al traficului şi consumului de droguri în judeţul Dolj şi în regiunea Oltenia. Direcţiile de acţiune pe care le avem în vedere sunt cele în şcoală, familie şi comunitate, adresate persoanelor consumatoare de droguri, servicii pentru persoanele care au nevoi cauzate de consumul de droguri. O altă direcţie vizează ordinea şi siguranţa publică, prin instituţiile de aplicare a legii care şi-au propus să reducă infracţionalităţile la regimul drogurilor şi cele asociate drogurilor, corelat cu intervenţii de structurare a reţelelor de criminalitate organizată care se pot constitui la nivel local. Punem accent pe colaborarea instituţionalizată, iar specialiştii să reuşească şi să îndrepte lucrurile atunci când apar disfuncţionalităţi.
A declaratInspector principal de poliţie Florin Nicolăiţă, coordonator CPECA