Cel mai modern sistem electronic de înştiinţare-alarmare în caz de situaţii de urgenţă din regiunea Olteniei se află la Târgu-Jiu. Sistemul municipiului gorjean are 31 de sirene amplasate în mai multe puncte ale oraşului. Şeful Serviciului de Voluntari pentru Situaţii de Urgenţe Târgu-Jiu, Radu Truşcă, a declarat, ieri, potrivit AGERPRES, că autorităţile locale au achiziţionat o staţie care are rolul de a reduce semnificativ timpul de reacţie al structurilor de urgenţă şi protecţie civilă. Sistemul de alarmare funcţionează cu 31 de sirene, iar costurile acestuia se ridică la suma de 60.000 lei.
Cu această aparatură din biroul Primăriei putem să acţionăm orice sirenă de pe raza municipiului Târgu-Jiu, dar şi de pe telefonul mobil. Timpul de acţionare a fost diminuat. Acum, printr-un simplu click, putem acţiona sirena. Sunt 31 de sirene şi, la momentul actual, avem 15 centralizate aici şi 16 în punctul de comandă judeţean. Se fac probe lunar şi sunt acţionate în situaţii de urgenţă. Ele pot fi activate şi de pe telefon sau tabletă. Fiecare sirenă are un sim, un număr de telefon; suni la acel număr de telefon, te autentifici şi în momentul acela sirena se porneşte. În urmă cu câteva zile, am mai montat alte două sirene electronice, care permit şi difuzarea de mesaje vocale. Costurile sistemului de alarmare se ridică la aproximativ 600 milioane lei vechi. Deocamdată, suntem singura primărie din Oltenia care am făcut această achiziţie şi este de un real folos pentru comunitate.
A explicat Radu Truşcă
Furnizorul echipamentelor, Gheorghe Ungureanu, a arătat că există două tipuri de sirene cu care operează sistemul de alarmare, electrice şi electronice, mai arată AGERPRES.
Sunt două tipuri de sirene: electrice şi electronice. Cele electronice sunt ca nişte difuzoare de mare putere, al căror avantaj este că cetăţeanul reacţionează imediat la mesajul explicit. Sirena electrică cu motor doar porneşte un avertisment şi cetăţeanul trebuie să decodifice acel mesaj; este foarte greu să explici diferenţa între alarma aeriană şi cea de dezastre, deşi sunt publicate diferenţele, dar cetăţeanul nu-şi încarcă mintea. Sirena electronică are marele avantaj de a spune explicit cetăţeanului, cu voce, ce se întâmplă, ce rol are semnalul şi primeşte indicaţii. Scopul acestui sistem este reacţia, oportunitatea alarmării, pentru evitarea surprinderii. Autoritatea transmite informaţia către cetăţean, astfel încât acesta să se pună la adăpost, să-şi salveze familia şi să ştie ce să facă să se salveze.
A spus Ungureanu
Alte cinci sirene moderne vor fi amplasate în perioada următoare în zonele deficitare din Târgu-Jiu.