Cadrele didactice îşi pot încheia activitatea cu trei ani de zile înainte de data de pensionare, fără diminuare pensiei. Condiţia este ca femeile să aibă 30 ani vechime, iar bărbaţii 35 de ani vechime.
De asemenea, există posibilitatea ca anumite cadre didactice să-şi dorească să continue munca cu încă trei ani de zile după pensionare, în condiţiile în care se consideră capabile.
După 30, 35 ani de învăţământ un cadru didactic poate să obosească. Este o anumită uzură şi este pericol mare pentru elevi. Am reintrodus în lege pensionarea anticipată cu trei ani de zile înainte de vârsta standard de pensionare. Un cadru didactic poate cere pensionarea fără diminuarea pensiei. Este adevărat, în anumite condiţii, femeile să aibă 30 ani vechime şi bărbaţii 35 ani vechime.
Constantin Rada, preşedinte FSLI Dolj
Totodată, preşedintele FSLI Dolj, Constantin Rada a declarat că dascălii îşi vor primi banii pe hotărârile judecătoreşti, în urma unei discuţii care a avut loc, săptămâna trecută, cu Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea.
Am reuşit să rezolvăm o serie întreagă de probleme. Noi ne-am judecat pe legea 221,330 am câştigat şi am început plata acestor legi eşalonată pe cinci ani. În anul 2014, colegii noştri trebuiau sa primească 24% din sumele cuvenite. Din păcate, legea bugetului nu ne-a alocat banii suficienţi, iar o serie întreagă de consilii locale au eşalonat aceşti bani în trimestrele III şi IV. În trimestrul I am avut 15 unităţi din Dolj care nu şi-au primit aceste sume şi există pericolul ca nici în trimestrul 2 să nu-i primească. Am avut o întâlnire cu Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, i-am epxlicat această situaţie şi a transmis o notă către Direcţiile Judeţene ale Finanţelor Publice în care le ordonă să facă toate dirigenţele, astfel încât banii să fie repartizaţi uniform în trimestrul al doilea pentru toate unităţile de învăţământ, iar dacă în unele locuri nu ajung, să facă solicitări la Ministerul de Finanţe pentru transferul din trimestru IV, în trimestrul II. Eu zic că este un lucru bun, mai ales că vine vacanţa, iar sumele sunt destul de mari undeva de la 200, 300 de lei până la 2000 de lei. Am rugat ca aceste sume să vină, de la anul, direct în inspectoratele şcolare şi nu prin consiliile locale, pentru că aceste consilii locale îşi rezolvă problemele lor, iar învăţământul rămâne undeva la categoria şi altele. Să sperăm că de la anul lucrurile se vor simplifica.
Constantin Rada
Învăţământ profesional cu durată de până la trei ani şi jumătate
Modificări şi la nivelul învăţământului profesional. O nouă ordonanţă de urgenţă care a fost aprobată, de curând, în şedinţa de Guvern, stipulează că învăţământul profesional va fi cu durată de trei ani sau de trei ani şi jumătate, în funcţie de oferta pe care o lansează unităţile de învăţământ.
Suntem în discuţii de multă vreme cu Ministerul Educaţiei pentru modificarea anumitor articole de lege atât din Legea Educaţiei, cât şi din statutul personalului didactic. Vă pot spune că în sedinţa de Guvern s-a aprobat o OUG în care am reuşit să modificăm anumite articole de lege benefice pentru colegii noştri. Una dintre ele este aceea că vorbim de aproape doi ani de zile de învăţământul profesional, dar nu era cuprins în lege.
Contantin Rada, preşedinte FSLI Dolj
Se revine la concurs naţional de ocupare a posturilor didactice
O altă modificare vizează concursul de ocupare a posturilor didactice.
Astfel, se va reveni la concursul naţional şi la titularizare în sistemul naţional de învăţământ.
Din legea dată de Funeriu coborâse totul la nivelul şcolii, motiv pentru care am revenit şi ocuparea posturilor didactice prin concurs naţional . Ministerul Educaţiei este cel care trebuie să organizeze concursul pentru ocuparea acestor posturi. Funeriu nu făcea decât să-i pună pe colegii noştri ca an de an să stea cu sabia deasupra capului. Am revenit la concursul naţional şi la titularizare în sistemul naţional de învăţământ.
A explicat Rada
Problema consiliilor de administraţie nu a putut fi rezolvată de liderii de sindicat
Problema consiliilor de administraţie nu a putut fi rezolvată de liderii de sindicat din întreaga ţară. Structura a rămas astfel aceeaşi, care să includă mai mulţi reprezentanţi ai primăriei şi ai părinţilor decât cadre didactice.
O noutate ar fi însă aceea că la trei absenţe din şedinţele consiliului de administraţie să fie eliminat cel care nu se prezintă.
O problemă care a creat multe disfuncţii este aceea legată de consiliile de administraţie. Din păcate, n-am reuşit să convingem că în consiliul de administraţie nu este benefic să predomine consiliul local şi părinţii. A rămas cu aceeaşi structură, cu nouă oameni-patru dascăli şi cinci reprezentanţi ai primăriei, ai părinţilor.
A declarat preşedintele FSLI Dolj
Concurs şi pentru funcţiile de conducere din învăţământul preuniversitar
O altă noutate este aceea legată de concursul pentru funcţiile de conducere. S-a revenit la o formă mai veche, concursul se va desfăşura la nivelul Inspectoratului Şcolar.
Inspectoratul Şcolar stabileşte comisia şi şcoala, dacă are posibilitatea, îşi trimite oameni în comisie, dacă nu Inspectoratul Şcolar face aceste comisii, consiliul local îşi trimite şi el un om, iar sindicatele participă şi ele. Până în toamnă va trebui să elaborăm metodologia pe baza acestor modificări şi să începem aceste concursuri. Personalul didactic auxiliar fusese exclus de la gradaţia de merit. Am revenit şi vor fi incluşi şi ei la gradaţia de merit.
A mai precizat Constantin Rada