Eurodeputatul german Manfred Weber a fost ales, miercuri, cu unanimitate în funcţia de preşedinte al grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE). În ultimii cinci ani, Manfred Weber a fost unul dintre vicepreşedinţii grupului PPE, arată AGERPRES.
Tot ieri, Popularii Europeni şi-au ales şi cei 10 vicepreşedinţi. Au fost 15 candidaţi, între care şi deputatul european Marian-Jean Marinescu (PDL).
Olteanul Marinescu a fost reales vicepreşedinte al Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European.
Europarlamentarul PDL este la al patrulea mandat consecutiv la conducerea celui mai important grup politic din Parlamentul European.
Le sunt recunoscător colegilor pentru susţinerea lor. Sunt membru al Grupului PPE din 2005 şi din 2007 ocup funcţia de vicepreşedinte. Principalul meu obiectiv în tot acest timp a fost să-mi îndeplinesc îndatoririle cu responsabilitate, loialitate şi determinare, să acţionez ca un mediator, echilibrat şi corect, în grupurile de lucru pe care le-am coordonat. Voi menţine această abordare care cred că este absolut necesară pentru a promova şi susţine poziţiile şi valorile familiei PPE.
Marian-Jean Marinescu
Marinescu este vicepreşedinte al Grupului PPE din anul 2007, responsabil cu zona estică a politicii de vecinătate şi cu dialogul interreligios (2007-2009) şi al grupului de lucru buget şi politici structurale (2009-2014).
Membru al Comisiei de transport şi turism şi al Delegaţiei parlamentare pentru Balcanii de Vest, Marian-Jean Marinescu a fost prezent şi în multe dosare de actualitate. În 2009, acesta se implica în protecţia românilor din Italia şi era primit de Papa Benedict al XVI-lea la Vatican. Tot în 2009, făcea parte din delegaţia Parlamentului European de observare a desfăşurării alegerilor de la Chişinău.
În dosarul aderării României la spaţiul Schengen, aderare blocată de Olanda şi Finlanda, europarlamentarul PDL a redactat o rezoluţie prin care cerea rezolvarea favorabilă şi fără întârziere a problemei, solicitare votată de Parlamentul European cu o majoritate cvasi-absolută. A fost şi co-autor al unei rezoluţii privind libera circulaţie a forţei de muncă şi iniţiatorul unei dezbateri pe acest subiect în Parlamentul European, în 2014.
Marian-Jean Marinescu a fost votat Europarlamentarul Anului 2014 în Cercetare şi Inovare de către deputaţii europeni şi a fost declarat cel mai influent europarlamentar român din legislatura 2009-2014 în cadrul unui studiu realizat de Institutul European pentru Democraţie Participativă Qvorum.
Este decorat cu Steaua României în rang de ofiţer.
La şedinţa de miercuri a acestui grup europarlamentar au fost prezenţi pentru prima oară şi reprezentanţi ai liberalilor români, care au aderat la PPE, arată AGERPRES.
Asta după ce aderarea liberalilor la grupul europarlamentar al Partidului Popular European a fost votată în unanimitate la Bruxelles.
A fost un vot în unanimitate pentru acceptarea noastră în grupul Partidului Popular European din PE. Au fost cuvinte frumoase şi foarte călduroase din partea fostului preşedinte Joseph Daul şi suntem bucuroşi că facem parte dintr-un grup politic care este total compatibil cu obiectivele noastre, cu programul nostru politic şi cu ceea ce vrem să facem la nivel european ca PNL şi că facem parte din grupul cel mai mare şi cel mai influent din legislative.
A declarat pentru presa română eurodeputatul liberal Cristian Buşoi
Aderarea delegaţiei liberale române la popularii europeni este un pas care ar fi trebuit făcut mai demult, a subliniat liderul delegaţiei PNL din PE, Adina Vălean.
Şi membrii Partidului Mişcarea Populară au fost acceptaţi cu unanimitate de grupul PPE. Numărul membrilor delegaţiei României a crescut la 15 europarlamentari, iar grupul PPE are acum 221 europarlamentari.
Este un pas extrem de important pe care ar fi trebuit să îl facem mai de mult. O oportunitate extraordinară pentru coagularea dreptei în România şi pentru o delegaţie puternică a României în grupul PPE.
Adina Valean, co-preşedintele delegaţiei României
Trebuie să ne concentrăm acum pe promovarea şi susţinerea intereselor cetăţenilor români şi ale României, pe sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova precum şi pe dezvoltarea integrării în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni.
Theodor Stolojan, preşedintele delegaţiei României