Camera Deputaţilor a aprobat Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, prin care angajatorii din România, atât în sectorul public cât şi cel privat, pot acorda vouchere de vacanţă în limita a maxim şase salarii minime brute pe economie.
Pentru angajţii din sectorul bugetar, respectiv cei din instituţiile publice, companiile de stat, ori societăţi naţionale la care statul este acţionar, voucherele de vacanţă se acordă în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat sau, după caz, în bugetele locale, pentru unităţile din domeniul bugetar, şi în limitele sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat, potrivit legii. Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază de prima de vacanţă în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă.
În cazul sectorului privat, angajatorii pot oferi vouchere de vacanţă salariaţilor, costurile sunt deductibile la calculul impozitului limita a 6 salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată pentru fiecare angajat, pe un an calendaristic. Salariaţii care beneficiază de astfel de tichete vor fi scutiţi de plata impozitului pe venit şi a asigurărilor sociale aferente.
Voucherele de vacanţă includ servicii de cazare, alimentaţie publică, tratament balnear, agrement, de transport, pentru activităţi sportive şi culturale cu care unităţile emitente au contractat prestarea serviciilor respective.
Beneficiarii nu au voie să le vândă, încălcarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei. Emiterea acestor tichete se va face în format electronic şi vor fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agenţiile de turism autorizate de Ministerul Turismului.
Prin legea tichetelor de vacanţă pe care noi o susţinem şi în care am modificat sintagma tichete de vacanţă cu vouchere de vacanţă avem o modalitate modernă de emitere a acestora în regim electronic fără costuri suplimentare, fără intermediari, în aşa fel încât voucherele de vacanţă să ajungă la beneficiarii finali. Voucherele de vacanţă pot fi urmărite 100% într-un sistem fiscalizat, ceea ce scoate din zona gri operatorii şi vor putea fi emise numai pentru operatorii clasificaţi în sistemul naţional.
A declarat Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, citat de Agerpres
Tichetele sunt valabile până la data de 31 decembrie a anului următor celui în care au fost emise.
Autoritatea Naţională pentru Turism este cea care va da voucherele de vacanţă. Oamenii spun că această măsură vine în sprijinul tineretului, în mod special, şi dezvoltă turismul, dar sunt reticenţi considerând că parlamentarii, vor trage tot ei foloasele ulterior.
Am o părere bună, dar pe urmă cât iau înapoi, nu fac ei pomeni din acestea.
A spus Roxana Dirmeu
E foarte bine, pentru tineret sunt de acord, ca să poată călători, de acum o lună am auzit acest lucru, sper să se ţină de cuvânt, să vedem de unde o să scoată banii, dar mi se pare o coincidenţă că fac acum în preajma alegerilor.
A spus Mihaela Dumbravă