Sunt vremuri de restrişte. Angajări nu prea se fac, locurile de muncă sunt puţine, iar acolo unde sunt, lefurile sunt prea mici pentru supravieţuire. Asta însă numai pentru “mulţime”. Pentru privilegiaţii sistemului se găsesc şi locuri de muncă şi lefuri substanţiale.
Aşa se întâmplă la Compania de Apă Oltenia. S-au făcut disponibilizări în masă, că deh, bugetul Companiei era în “piuneze”. Acum însă s-a creat un post de director adjunct, cu un salariu lunar de bază de 7.000 lei. Fericitul câştigător al acestui post este pesedistul Alin Şuiu, prieten vechi al edilului-şef al urbei.
Noul director adjunct al CAO are o condamnare cu suspendare pentru ultraj, iar Sindicatul Liber APA Oltenia spune că acesta este incompatibil.
Încă dinaintea numirii acestuia în funcţie, Sindicatul Liber APA Oltenia Craiova a trimis adrese către Consiliul Local Craiova, acţionar majoritar la CAO, în care a cerut ca modificarea organigramei CAO, prin crearea a încă unui post de director, să fie respinsă “întrucât această modificare urmăreşte aducerea în companie a domnului avocat-condamnat Şuiu Alin în vederea subordonării politic a companiei având în vedere că acesta este consilier local PSD secretar executiv PSD şi este incompatibil având două firme unde este acţionar unic, două ONG-uri, are funcţii politice şi este condamnat definitiv şi irevocabil la pedeapsa închisorii de şase luni cu suspendare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice”. Alin Şuiu este în perioada de încercare timp de doi ani.
Decizia condamnării cu suspendare a noului director adjunct al CAO a rămas definitivă pe 23 ianurie 2013. Sentinţa a fost dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Admite recursul declarat de inculpatul Şuiu Alin Ionuţ împotriva sentinţei penale nr. 62 din 07 martie 2012 a Curţii de Apel Craiova – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori. Casează în parte sentinţa atacată numai cu privire la pedepsele aplicate inculpatului Şuiu Alin Ionuţ pentru infracţiunile prevăzute de art.193 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.74 alin.1 litera a şi alin.2 si art.76 litera e Cod Penal şi de art.11 pct.1 din Legea nr.61/1991 modificată prin Legea nr. 153/2010 (art.2 alin.1 pct.1 din aceeaşi lege ca urmare a renumerotării textelor) cu aplicarea art.74 alin.1 litera a şi alin.2 şi art.76 litera e Cod Penal rejudecând în aceste limite. Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 6 luni închisoare aplicată inculpatului Şuiu Alin Ionuţ în pedepsele componente pe care le repune în individualitatea lor. În baza art.193 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.74 alin.1 litera a şi alin.2 Cod penal şi art.76 litera e Cod penal, condamnă pe inculpatul Şuiu Alin Ionuţ la 270 lei amendă penală, pentru infracţiunea săvârşită împotriva părţii vătămate Tolos Ciprian. În baza art.11 pct.1 din Legea nr.61/1991 modificata prin Legea nr. 153/2010 (art.2 alin.1 pct.1 din aceeaşi lege ca urmare a renumerotării textelor) cu aplicarea art.74 alin.1 litera a şi alin.2 Cod Penal şi art.76 litera e Cod Penal condamnă pe inculpatul Şuiu Alin Ionuţ la 400 lei amendă penală. Menţine pedeapsa de 6 luni închisoare aplicată inculpatului pentru infracţiunea prevăzută de art.321 alin.2 Cod Penal cu aplicarea art.75 litera a, art.74 alin.1 litera a şi alin.2 Cod Penal, art.80 alin.2 Cod penal prin sentinţa penală nr. 62 din 07 martie 2012 a Curţii de Apel Craiova – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori. În baza art.33 litera a şi art.34 litera b Cod penal, contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Şuiu Alin Ionuţ, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 6 luni închisoare. Menţine modalitatea de executare respectiv, suspendarea condiţionată a executării pedepsei, conform art.81, art.82 şi art.83 Cod penal. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. Respinge ca nefondate recursurile formulate de inculpaţii Troaca Constantin, Ghigu Ştefan Costinel, Stănilă Constantin Cosmin, Tolos Ciprian Petrus, Toma Bogdan şi Şerban Corneliu Marian împotriva sentinţei penale nr. 62 din 07 martie 2012 a Curţii de Apel Craiova – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori. Obligă recurenţii inculpaţi Troaca Constantin, Ghigu Ştefan Costinel, Stănilă Constantin Cosmin, Tolos Ciprian Petrus, Toma Bogdan şi Şerban Corneliu Marian la plata sumei de câte 500 lei cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 300 lei, reprezentând onorariul pentru apărătorul desemnat din oficiu se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariul în suma de 300 lei, pentru apărătorul desemnat din oficiu, pentru recurentul inculpat Şuiu Alin Ionuţ se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă.
ÎCCJ
Sindicaliştii mai reclamă faptul că “în continuare acesta se manifestă violent şi se comportă nedemn pentru calitatea sa, existând în prezent un dosar penal în cercetare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru săvârşirea infracţiunii de hărţuire şi ameninţare”.
De asemenea, în adresa Sindicatului Liber APA Oltenia Craiova se mai arată că “acesta a luat măsuri pentru prezenţa salariaţilor la Sala Polivalentă cu ocazia venirii domnului Prim Ministru la Craiova.”
Sindicaliştii spun că vor sesiza organele de anchetă penală pentru abuz în serviciu.
Precizăm că domnul-condamnat ŞUIU ALIN are deja sesizări la ANI pentru incompatibilităţile pe care le are, şi că numirea acestuia va aduce numai tensiuni în cadrul companiei fapt pe care nu îl doreşte nimeni.
Scrisoarea sindicaliştilor, care în încheiere sperau “ca înţelepciunea şi spiritul legii să învingă pasiunile politice, interesele personale şi de grup”, a fost înregistrată la Consiliul Local Craiova pe 20 mai. Şase zile mai târziu Consiliul de Administraţie al CAO s-a întrunit în şedinţă şi a decis numirea lui Alin Şuiu în funcţia de director adjunct începând cu data de 1 iunie.
«Condamnarea nu îmi interzice ocuparea unei funcţii publice»
Noul director, anterior preşedinte al Consiliului de Administraţie al CAO, spune că deciziile instanţei nu îi interzic ocuparea de funcţii publice.
Eu pe domnul Pîrvulescu (n.r liderul Sinidicatului Liber de Apă Oltenia Craiova) îl cunosc de mult. Ce pot să spun despre un om care după ce i-a făcut fiicei cadou o maşină, i-a făcut plângere că a furat-o? Acuzaţiile pe care le aduce sunt nefondate. Aş începe cu aceea legată de condamnarea mea. A fost un conflict în 2008, pe proprietatea mea, între două grupuri de oameni. Când conflictul a escaladat am sunat la 112. Unul dintre grupuri a fost recalcitrant şi după venirea poliţiştilor, dar apoi conflictul a fost aplanat. Am fost chemaţi mai mulţi în faţa instanţei, iar Instanţa Supremă a dat sentinţa definitivă. Condamnarea pentru ultraj, tulburarea liniştii şi ordinii publice şi termenul de încercare la care domnul Pîrvulescu face referire, nu îmi interzic ocuparea unei funcţii publice. Din funcţia de consilier local mi-am dat demisia, aşa că nu sunt incompatibil. Societăţile se ocupă cu comerţul cu amănuntul şi nu au nicio legătură cu CAO, iar din ONG nu mai fac parte, conform statutului acestuia, pe care eu l-am întocmit.
Alin Şuiu, director adjunct Compania de Apă Oltenia
Alin Şuiu spune că nemulţumirile liderului sindical au apărut atunci când acestuia i-a fost diminuat salariul.
Sunt două sindicate, între care unul reprezentativ cu peste 800 de membri şi sindicatul la care domnul Pîrvulescu este preşedinte, cu circa 100 membri. Anul trecut după ce s-a ajuns la un consens cu sindicaliştii şi a fost semnat noul contract colectiv de muncă, angajaţii care lucrează în teren, în condiţii grele, au primit majorări salariale de până la 200 lei în unele cazuri, însă şefilor le-au scăzut salariile cu câteva sute lei. Domnul Pîrvulescu, atunci angajat în funcţia de jurist al Companiei, a luat mai puţin cu circa 600 lei. De atunci a început să ne reclame. A început cu directorul economic, apoi cu directorul general şi a ajuns şi la mine. Ne-a făcut plângere penală pentru mai multe infracţiuni, între care şi fals în acte. Procurorii au analizat şi verificările Curţii de Conturi şi au decis clasarea cauzei. Domnul Pîrvulescu a atacat însă la Curtea de Apel. Vom merge şi acolo să ne spunem punctul de vedere, dar pierdem din timpul de lucru. Aş vrea să mai adaug că din cauza faptului că practica avocatura clandestină i s-a desfăcut contractul de muncă. Prima dată a primit doar un avertisment, apoi o diminuare a salariului timp de două luni. Ultima dată, în ziua în care trebuia să reprezinte în instanţă Compania de Apă, lucru pentru care a şi semnat în registru, a mers la Târgu Jiu unde a reprezentat, în calitate de avocat, o persoană fizică. Din această cauză, Compania putea pierde peste 2.800.000 euro. Atunci i s-a desfăcut contractul de muncă.
Sindicaliştii mai spun că înfiinţarea unui nou post de conducere este “bătaie de joc la adresa celor care au fost disponibilizaţi pe motive de situaţie economică precară, au fost reduse drastic salariile şi alte drepturi, fapt ce nu justifică această măsură.”
Directorul adjunct susţine că membrii celuilalt sindicat au înţeles situaţia şi că înfiinţarea unui nou post de conducere s-a făcut în contextul “extinderii companiei”.
Tot mai multe localităţi solicită ca reţelele lor de apă şi canalizare să fie administrate de Companie. În zilele următoare preluăm Malu Mare, Brădeşti, Podari şi un sat din comuna Pleniţa. Legat de salariu, ţin să precizez că nu a fost cerut de mine, ci a fost decis în funcţie de salariul directorului general care este mai mare şi ale directorilor din subordinea mea. Sunt informaţii publice, publicate pe site-ul companiei.
Alin Şuiu, director adjunct CAO
Încurcate sunt căile politicii
La sfârşitul lunii aprilie, PMP Dolj anunţa, printr-un comunicat de presă, că a demarat o campanie de strângere de semnături pentru demiterea Olguţei Vasilescu din funcţia de primar al Craiovei. Cam în aceeaşi perioadă, vicepreşedintele organizaţiei, Lucian Săuleanu, primea prin atribuire directă un contract de 50.000 lei de la Compania de Apă Oltenia, pentru servicii juridice, până la sfârşitul anului, spun sursele noastre. Gurile rele spun că banii au fost daţi pentru ca PMP să “nu se străduiască prea tare” cu strângerea semnăturilor.
O săptămână mai târziu, nu cu surle şi trâmbiţe, ci cu vuvuzele, PMP enunţa motivele pentru care dorea demiterea Olguţei. Era campanie electorală, dar Gelu Vişan, preşedintele PMP Dolj promitea în faţa camerelor de luat vederi şi a reportofoanelor că va continua acţiunea şi după europarlamentare. Cine a mai văzut listele?