Inundaţiile din primăvară pun autorităţile la treabă

Redactia
6 Min Read

Judeţul Vâlcea a fost serios afectat de inundaţiile din această primăvară. Autorităţile caută soluţii concrete pentru a preîntâmpina astfel de situaţii pe viitor.
Preşedintele CJ Vâlcea s-a întâlnit marţi cu reprezentanţii Administraţiei Bazinale a Apelor Olt, ai Serviciului de Gospodărire a Apelor şi primarii din localităţile afectate de inundaţii.
Potrivit AGERPRES, Cîlea a cerut Administraţiei Bazinale Olt şi administraţiilor locale ca până în luna decembrie să finalizeze planurilor operative pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor.

Ani de zile, vâlcenii s-au simţit apăraţi de furia torenţilor şi de inundaţii datorită amenajărilor hidroenergetice de pe Olt şi nu ne-am făcut griji atunci când acest râu şi zonele împrejmuitoare s-au aflat sub coduri de avertizare. Evenimentele meteorologice din primăvara acestui an ne-au convins, însă, că lucrurile nu stau chiar atât de bine. Da, Oltul poate fi strunit prin dirijarea apelor din cele 14 lacuri de acumulare, în schimb pericolul mare de inundaţii s-a mutat pe afluenţi şi pe deversori neînsemnaţi ori puţin cunoscuţi chiar şi pentru localnicii din jurul acestora. Problemele de regularizare şi protecţie împotriva inundaţiilor sunt, aşadar, la fel de importante în Vâlcea, ca în toată ţara. În cele trei momente critice din 2005 încoace au fost distruse ori avariate aproape 94.000 case şi anexe gospodăreşti, 1.063 obiective social-culturale, 560 de kilometri drumuri naţionale, 9.860 kilometri drumuri judeţene şi comunale, 9.113 poduri şi podeţe etc.
A spus Ion Cîlea

Cîlea a mai spus că hărţile de hazard devin instrumente indispensabile.

Aceste documente ne sunt foarte necesare şi utile pentru întocmirea programelor de amenajare a teritoriului care să ţină seama cât mai exact posibil de zonele cu risc atunci când se elaborează planurile de urbanism generale, zonale şi locale. Ele vor reprezenta de-acum instrumente indispensabile de lucru care vor sta la baza întocmirii de proiecte pentru viitoare construcţii, dar şi la delimitarea zonelor construibile din vecinătatea cursurilor de apă. În ambele cazuri, autorităţile locale nu se vor mai putea deroga de responsabilitate şi, în consecinţă, vor trebui să fie extrem de atente la detaliile documentelor tehnice de execuţie.
A precizat preşedintele CJ Vâlcea

Conform acestei strategii, măsurile ce vor trebui aplicate punct cu punct au în vedere reconstituirea fondului forestier, strămutarea caselor din zonele cu risc major de inundaţii – în judeţul Vâlcea au fost identificate aproape 400 astfel de construcţii greşit amplasate – controlul scurgerilor de pe versanţi, întreţinerea albiilor, indiferent că vorbim despre râuri, pâraie sau văi cu acumulări de apă doar în timpul ploilor, mai arată AGERPRES.

De cea mai mare actualitate rămâne finalizarea până în luna decembrie, la nivelul fiecărei localităţi, a planurilor operative pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor. În acest scop, Guvernul pregăteşte un proiect de hotărâre care să modifice anexa la HG nr. 1309/2005 privind aprobarea Programului de realizare a Planului naţional de apărare împotriva inundaţiilor. Acest document urmează să fie aliniat la prevederile Directivei CE nr. 60/2007 privind evaluarea şi gestionarea riscului la inundaţii. Fondurile prognozate în acest scop vor depăşi 200 de milioane de lei şi ele vor avea ca sursă POS Mediu. Din aceşti bani, pentru finanţarea nerambursabilă a proiectelor proprii, Administraţiei Bazinale a Apelor Olt îi vor fi alocate peste 40 de milioane de lei. Fac această subliniere pentru ca administratorul apelor din Vâlcea să nu mai caute scuze şi justificări la întârzierea unor lucrări menite să ‘tempereze’ capriciile unor fenomene hidrologice de genul celor care ne-au creat mari probleme în lunile care au trecut din acest an.
A spus Ion Cîlea, potrivit sursei citate

Pagube de 8,5 milioane de lei

Numai într-o singură comună, inundaţiile din această primăvară au produs pagube de 8,5 milioane de lei. Edilul comunei vâlcene Nicolae Bălcescu a prezentat, marţi, bilanţul inundaţiilor.

Aceste pagube includ un drum judeţean care a dispărut sub ape, adică efectiv a fost erodat de râul Topolog, pe o porţiune de 1,5 km, podul care este, acum, realizat de militari, suprafeţe agricole, gospodării, case, anexe, podeţe etc. Toate acestea ridică valoarea pagubelor la 8,5 milioane lei, bani pe care nu ştiu de unde îi vom recupera. O problemă importantă, de care abia acum autorităţile în domeniu au aflat, este faptul că râul Topolog, unul dintre cei mai mari afluenţi ai Oltului, este neregularizat. Poate că vor exista proiecte de amenajare a albiei acestui râu, care, atunci când plouă abundent, iese din matcă şi produce mari daune agricole şi sociale.
A declarat pentru AGERPRES, primarul Constantin Oprea

Consiliul Judeţean Vâlcea a decis, în ultima şedinţă, alocarea sumei de 100.000 lei comunei Nicolae Bălcescu, pentru plata materialelor de construcţie necesare noului pod peste râul Topolog, în locul celui distrus de viituri, în urmă cu o lună. Un sat întreg a rămas atunci izolat. Podul este reconstruit de armată.
AGERPRES mai arată că, în ceea ce priveşte restul pagubelor, un drum judeţean distrus de ape, podeţe, case şi terenuri agricole, conform primarului, nu există, în prezent, fonduri pentru reconstrucţia acestora.

Distribuie acest articol