Există încă zone ale Craiovei unde probabil contează mai puţin faptul că oraşul nostru este candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană. Iar o astfel de zonă este “fundătura” Aleea I Nectarului, la care se află blocul P4. Imobil care parcă ar fi ascuns de faţa frumoasă a oraşului. Ca şi cum ar fi un copil urât, cu care te ruşinezi.
Ajungi greu cu maşina, pentru că strada se îngustează şi pătrunzi într-o curte interioară. Toată plină de apă. Pe uşa blocului e scris cu creta “P4”.
Ar putea părea o scenă de film, cu un imobil în care se află condamnaţi. Condamnaţi să trăiască în condiţii mizere, fără multe dintre utilităţile necesare unei vieţi simple, normale.
Ni s-au făcut promisiuni de mai bine de zece ani. Eu am cumpărat aici în 2002, m-au ajutat cei de la Mitropolie şi fundaţia World Vision. Dar vă spun că pe nimeni nu interesează de noi. Singurul care într-adevăr ne-a ajutat a fost domnul Nedelescu, să-i dea Dumnezeu sănătate. M-a ajutat şi am curăţat tot subsolul acum vreo cinci ani. După o săptămână au spart ţevile pe lateralul blocului şi s-a umplut la loc de mizerie. Noi cumpărăm soluţii pentru întreţinerea curăţeniei, nu avem asociaţie. Nu avem apă caldă, încălzim apă pentru a-i spăla pe cei mici. Avem wc comun, baie comună. Noi am stat un an de zile fără curent. A venit doamna Olguţa înainte de votare şi ne-a promis că ne ajută. După ce am votat-o nu a mai dat pe aici. Olguţa nu ne-a ajutat cu nimic. Domnul Solomon ne-a promis că ne ajută. În spatele blocului sunt barăci construite ilegal. Aici parchează toţi maşinile.
Mariana Olteanu, una dintre locatarele din blocul P4
După campanie, potopul!
Intenţii au fost multe. A venit şi fostul primar al Craiovei, dar nu a făcut nimic. A venit şi actualul primar al Craiovei. Tot acest ,,interes’’ doar în plină campanie electorală şi cam atât. Poate că va face ceva, însă totul în zadar. Promisiuni şi doar atât.
Doamna Olguţa a venit cu nişte aparate, au măsurat pe aici, au promis şi au plecat. Noi am votat, am rămas cu promisiunile.
Continuă aceeaşi femeie
«Rebelii» cartierului, spaima copiilor
Olteanu Mariana locuieşte în acest bloc încă din 2002. Femeia are un copil mic, căruia îi face baie la Şcoala 16. Nu are unde să se joace cu ceilalţi copii de vârsta lui.
Mama i-a improvizat în spatele blocului un loc de joacă, dar aici, ca şi cum blestemul neajunsurilor nu ar fi de ajuns, sunt goniţi de câţiva tineri care locuiesc în imobilul de vizavi. Ba mai mult, micuţii mărturisesc cu teamă că au fost bătuţi de nenumărate ori de tinerii care se cred ,,stăpâni pe maidan’’.
«Mândri că suntem români» – în faţă franţuzeşte…
Pe uşa blocului, se mai văd urmele unui afiş electoral. Oamenii din blocul P4 au fost îndemnaţi să fie “mândri că suntem români”, să fie “eurocampioni”, să “ridice România” etc. Candidaţii au plecat din acel loc macabru exact aşa cum au venit. Nepăsarea şi dezinteresul faţă de concetăţeni s-au dovedit a fi la ordinea zilei în ,,prea frumoasa’’ capitală a Olteniei.
«Tâlhari la drum mare»
Veronica Jilău este o bătrână bolnavă, care face dializă. De multe ori, maşina care o duce la tratament, o lasă în baltă.
La propriu. În urmă cu câteva luni, femeia a fost bătută şi jefuită în scara blocului. Nu ştie cine a făcut acest lucru. Banii pe care femeia i-a strâns cu sârguinţă atâta amar de timp, i-au fost ,,sustraşi’’ în câteva fracţiuni de secundă.
Eu fac dializă şi mă spăl pe cap în lighean. Este chinuitor. M-au bătut în scara blocului şi mi-au furat toţi banii pe care îi aveam. Nu avem bec nici pe scara blocului.
Spune bătrâna
«Săraca» municipalitate bogată!
Condiţiile în care supravieţuiesc peste 90 de suflete sunt demne de filmele horror. Igrasia, lipsa apei calde, mirosurile neplăcute sunt doar câteva dintre “neregulile’’ cu care se confruntă cele 45 de familii din blocul P4. În schimb, centrul Băniei străluceşte odată cu celebrarea zilelor oraşului, iar municipalitatea se mai gândeşte de câte investiţii ar mai fi nevoie pentru ca cea mai populată parte să se ridice la standarde europene. În rest, Dumnezeu cu mila!