vineri, noiembrie 1, 2024

Ultima ora

Sport

Prefectul de Vâlcea cere protestatarilor dovezi că nu şi-au primit banii

Prefectul judeţului Vâlcea, Dumitru Cornoiu, a solicitat joi celor aproximativ o sută de disponibilizaţi de la Oltchim care protestează acte doveditoare prin care să argumenteze că “au fost sau nu” plătiţi în momentul disponibilizării lor, scrie AGERPRES.

M-am întâlnit cu foştii angajaţi ai combinatului care au afirmat cu fişele fiscale personale că Oltchim ar fi achitat plăţile compensatorii, dar că ei nu au primit niciun ban din aceste plăţi. Oamenii susţin că impozitul care apare pe fişa fiscală denotă faptul că ei ar fi beneficiat de aceste sume, dar în realitate nu au fost onorate. Oamenii au fost la Parchet şi la DIICOT, iar eu le-am cerut de urgenţă să îmi aducă dovezi concrete care să le susţină această afirmaţie destul de gravă din punctul meu de vedere. Dar dumnealor dacă pot dovedi acest lucru eu voi informa de urgenţă Guvernul care din instituţiile abilitate să facă cercetări în cauză.
A afirmat pentru AGERPRES prefectul Dumitru Cornoiu

Contactat de AGERPRES, directorul economic al SC Oltchim, Alin Smeu, spune că în respectivele fişe fiscale ‘impozitele trecute sunt datorii în contul plăţilor compensatorii şi nu plăţi achitate’.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Odată cu disponibilizarea celor 900 de salariaţi în anul 2013 acestora li s-au calculat drepturile băneşti potrivit contractului colectiv de muncă. Aceste drepturi au fost declarate la impozite şi taxe pentru a fi trecute ca datorii înregistrate faţă de salariaţi. Salariaţii au primit o adeverinţă în care li s-a menţionat valoarea netă pe care urmau să o primească. În fişele fiscale ale acestor oameni nu sunt trecute impozite ca şi cum ar fi plătite, ci este o raportare a acestor datorii pe care societatea le are de achitat.
A precizat pentru AGERPRES Alin Smeu

AGERPRES l-a întrebat pe  directorul Direcţiei Generale Finanţe Publice Vâlcea dacă SC Oltchim a plătit aceste impozite trecute în fişa fiscală. Acesta a răspuns “că nu poate oferi detalii în acest caz potrivit Legii 161”.
AGERPRES mai arată că aproximativ o sută de disponibilizaţi au protestat joi în faţa sediului DGFP Vâlcea, solicitând lămuriri cu privire la mai multe sume trecute în fişele fiscale, după care au mers la DIICOT unde au ales să se pună o plângere penală împotriva conducerii Oltchim.
969 de angajaţi de la Oltchim au fost concediaţi colectiv anul trecut. Aceştia nu şi-au primit nici până în prezent salariile compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Politica