duminică, octombrie 20, 2024

Ultima ora

Sport

FESTIVALUL DE TEATRU ŞI FILM DE SCURT METRAJ PENTRU TINERET – festin 2014

Cu începere de mâine, marţi 27 mai, în perioada 27-31 Mai 2014, la Caracal, se va desfăşura Festivalul de Teatru şi Film de scurt metraj pentru Tineret – Festin 2014, ediţia a VI-a.
Actualul Festival de Teatru şi Film de Scurt Metraj pentru Tineret – fesTin 2014 este continuatorul Festivalului “Lyceum” ce a avut loc anul trecut.
Ideea de la care a pornit Festivalul “Lyceum”, cu continuare în actuala formulă este inserat în regulament: descoperirea de tinere talente.
Juriul Festivalului de Teatru şi Film de scurt metraj pentru Tineret – fesTin 2014 este format din: actorii: Vlad Zamfirescu ca preşedinte al juriului (pentru a doua oară consecutiv) şi Cătălin Vieru, actriţele: Lucia Mărneanu şi Oana Hodade, precum şi regizoarea Leta Popescu.

Programul festivalului este foarte bogat şi de calitate:

MARŢI 27 MAI

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ora 15.00 – Întâlnirea participanţilor cu organizatorii
Ora 17.00 – Proiecţie filme: „ECLIPSA”, regia Vladimir Dembinski şi „O ZI DE ŞCOALĂ”, realizatori: Bogdan-Cristian Drăgan şi Dan Manolache
Ora 19.00 – Spectacol de teatru „9 DIN 10” – Asociaţia Reciprocă din Cluj, Distribuţia : Oana Hodade, Lucia Mărneanu, Oana Mardare, Regie: Leta Popescu, Dramaturgie: Ana Cucu-Popescu
MIERCURI 28 MAI
Orele 9.30 – 13.00 – Ateliere de lucru în cadrul secţiunilor Teatru şi Film de scurt metraj
Orele 15.00 – 17.30 – Ateliere de lucru în cadrul secţiunilor Teatru şi Film de scurt metraj
Ora 19.30 – Proiecţie filme: “CIORBĂ DE PEŞTE”, realizatori: Bogdan-Cristian Drăgan şi Ramona Săseanu Moroşanu şi “SHAKESPEARE IN LIFE”, scenariul şi regia Bogdan-Cristian Drăgan, discuţii

JOI 29 MAI

Orele 9.30 – 13.00 – Ateliere de lucru în cadrul secţiunilor Teatru şi Film de scurt metraj
Orele 15.00 – 17.30 – Ateliere de lucru în cadrul secţiunilor Teatru şi Film de scurt metraj
Ora 18.30 – Proiecţie filme: „SINK”, regia Iulia Rugina şi „DEALURI CA ELEFANŢI ALBI”, regia Constantin Popescu
Ora 19.30 – Spectacol de teatru „10 STUDII DESPRE IUBIRE CU I MIC”. One women show cu Lucia MĂRNEANU, prezentat de Asociaţia Reciprocă, în regiea Luciei Mărneanu şi Letei Popescu

VINERI 30 MAI

Orele 9.30 – 13.30 – Concurs trupe de teatru şi interpreţi individuali
Orele 15.00 – 17.00 – Concurs trupe de teatru şi interpreţi individuali
Ora 18.30 – Concurs filme de scurt metraj
Ora 19.30 – Proiecţia filmului „POZIŢIA COPILULUI”

SÂMBĂTĂ 31 MAI

Ora 10.00 – Întâlnirea juriului cu participanţii secţiunilor de Teatru şi Film de scurt metraj
Ora 17.00 – Concert „FUZIUNE PE 6 CORZI” susţinut de Ovidiu Cârstea. Introducere In Fusion. Fusion Chitaristic
Ora 17.30 – Gala festivalului
Ora 19.00 – Spectacol de teatru „TRILOGIA BELGRĂDEANĂ”, regia Cristi Juncu. Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, Distribuţia: Ana Şuşca, Vlad Bîrzanu, Olimpiu Blaj, Amalia Huţan, Mădălina Ciotea, Cătălin Vieru, Réka Szász, Andrei Brădean, Ioana Predescu, Florin Călbăjos, Emilian Mârnea, Traducerea: Ioana Flora, Coregrafia: Attila Bordás, Scenografia: Cosmin Ardeleanu

Aşa cum spuneam juriul este format, cum era şi normal, din actori şi regizori.
Cărţile lor de vizită sunt impresionante (având în vedere vârsta).

Vlad Zamfirescu a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti, clasa Ion Cojar. Încă din 1992 debuta la televiziune cu filmul Milionar…la minut, în 1993 juca în filmul Duminica în concediu, scris şi regizat de Nae Caramfil.
După absolvirea facultăţii a devenit actor al Teatrului lui Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti. A jucat în roluri ca Nae Caţavencu – O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, Vasca Pepel – Azilul de noapte de Maxim Gorki, Moritz – Deşteptarea primăverii de Frank Wedekind, Amorezul – Scandal la Palermo de Carlo Goldoni, Edmond – Regele Lear de William Shakespeare, Catindatul – D’ale Carnavalului de I. L. Caragiale, Claudius – Hamlet de William Shakespeare, Arthur – Tango de Slawomir Mrozek, Mircea Eliade – Maitreyi de Mircea Eliade etc. A colaborat cu Teatrul ACT, Nottara din Bucureşti, Teatrul Naţional din Cluj Napoca şi cu teatrul George Ciprian din Buzău..
A primit premiul special al juriului Festivalului de Teatru Contemporan de la Braşov pentru rolul John din piesa „Bash. O trilogie contemporana”. A jucat şi în Pelicanul, de Strinberg, la Teatrul Levant, şi a primit premiul pentru debut al UNITER, pentru interpretarea rolului Frederik. Din 2005, e preşedintele companiei culturale Catharsis.

Lucia Mărneanu – este actriţă, artist vizual şi membru fondator al asociaţiei clujene Reciproca. În prezent ea lucrează ca freelancer, fiind colaborator ilustrator a diverse reviste/cărţi de copii, şi colaborator performer a diverse asociaţii (GroundFloor Group, K2, Reciproca). Proiectele care s-au născut din aceste colaborări (ex: Parallel, 10 studii despre iubire cu i mic) au luat parte la festivaluri ca: Temps d’Images Cluj, Fringe Bucureşti, FNTIndependent, Like CNDB etc.). Lucia a obţinut în 2013 premiul special al juriului pentru interpretare, la FNTIndependent, precum şi în 2014, o nominalizare a UNITER pentru debut, urmând ca din septembrie 2014 să îşi continue studiile de master în cadrul Amsterdam School of The Arts, DasArts, Olanda.

Oana Hodade – a absolvit actoria la Universitatea de Arte din Târgu-Mureş. În prezent colaborează cu Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, Teatrul de copii şi tineret Ariel din Târgu-Mureş şi Teatrul Sică Alexandrescu din Braşov Fondează şi coordonează editorial revista independentă Lectura, pentru care şi scrie. Desfăşoară proiectul online Ideilada, o rutină creativă colectivă zilnică, împreună cu Alexandra Pâzgu, Alexandra Zidariu şi Mela Mihai. Fondează GOG, librărie vie, prin intermediul căreia organizează şi mijloceşte întâlniri dintre public şi scriitori şi susţine lecturi de poveşti pentru copii însoţite de activităţi creative cu aceştia. Lucrează la dramatizarea, traducerea şi adaptarea de texte, treabă care o încântă la fel de mult ca şi lucrul cu colegii actori din perspectiva de autor dramatic.

Leta Popescu – este regizor şi membru fondator al Asociaţiei Reciproca. Masterandă la Cluj la Facultatea de Teatru şi Televiziune, Leta a lucrat până acum doar în zona independentă realizând specacolele Parallel (co-regizat cu Ferenc Sinkó), Poker, Autobahn. În timpul facultăţii însă Leta Popescu a făcut asistenţă de regie la Alexandru Dabija în montarea spectacolului ”Sânziana şi Pepelea” de Vasile Alecsandri şi la spectacolul Steaua fără nume de Mihail Sebastian, în regia lui Alexa Visarion ambele la Teatrul Naţional din Cluj, şi a lucrat deasemenea cu Bronwyn Tweddle la spectacolul Livada de vişini de A.P. Cehov, spectacol bilingv, creat pe tehnica view points, la Facultatea de Teatru şi Televiziune.

Cătălin Vieru – A absolvit Colegiul Naţional ,,Carol I” din Craiova, secţia Filologie, în 2007. În timpul liceului a colaborat cu studioul TVR Craiova, fiind prezentatorul emisiunilor Zona T şi Viaţă de Vacanţă. A studiat Actoria la Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj, Facultatea de Teatru şi Televiziune, clasa Conf. Dr. Miklós Bács, asistenţi Irina Wintze şi Camelia Curuţiu. În 2011 a fost angajat ca actor al Teatrului ,,Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea. Din 2012 este actor al Teatrului Naţional ,,Marin Sorescu” din Craiova, continuând şi colaborarea cu teatrul din Rm. Vâlcea. A fost nominalizat la categoria Debut a Premiilor UNITER 2012 pentru rolul Hlestakov de la Teatrul ,,Anton Pann” A fost selectat în programul TIFF ,,10 pentru film”. A colaborat cu regizori ca Janusz Wisniewski, Cristi Juncu, Yiannis Paraskevopulos, Bobi Pricop, Peter Schneider etc.

Dintre proiecţiile deosebite ale festivalului putem enumera filmul „Poziţia copilului”. Proiecţia a fost posibilă cu ajutorul Parada Film. Filmul a câştigat premiul Ursul de aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de la Namur şi multe altele. Distribuţie: Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu Regia: Călin Peter Netzer.
Invitatul special al festivalului este regizorul Bogdan-Cristian Drăgan. Câteva date personale şi regizorale dau amploarea şi calitatea profesională. S-a născut la Bucureşti, în data de 13.03.1956. A absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale în 1980, apoi Academia de Teatru şi Film Bucureşti (clasa Dan Piţa şi Valeriu Moisescu), Facultatea de Regie de Film şi Televiziune, ca şef de promoţie, în 1993. A predat ca asistent universitar şi, ulterior, conferenţiar universitar la Academia de Teatru şi Film Bucureşti şi la Departamentul de Teatru al Universităţii din Craiova.
Este căsătorit cu actriţa Teatrului Naţional din Craiova, Anca Dinu şi are o fetiţă de 11 ani, Mona Irina Drăgan.
A realizat filme de scurt metraj şi de televizine, obţinând numeroase premii în ţară şi străinătate (Marele premiu la Costineşti cu EMA, Premiul UCIN pentru cel mai bun film  video al anului cu PLECAREA ÎN STRĂINĂTATE, Premiul întâi la festivalul de la Dessau cu POVESTE DIN CARTIERUL DE EST etc.) Ca regizor de teatru a montat trei spectacole, iar ca autor dramatic a semnat piesa Pe urma Evei Braun, montată la Teatrul “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, în 1997. Ca regizor de teatru, a montat spectacolele: Domnişoara Iulia, de August Strindberg, la Teatrul Naţional din Craiova, în 1995; Ursul, de A.P. Cehov, la Teatrul “Elvira Godeanu”, în 1996, şi, la acelaşi teatru, tot în 1996, Carantina, de Tullio Zanovello, Premiul Fundaţiei “Elvira Godeanu” pentru regie.
A realizat, până în prezent, un singur film de lungmetraj, în anul 1998, CORTUL, scenariul Horia Pătraşcu, cu Victor Rebengiuc, Ilie Gheorghe, Claudiu Bleonţ, Anca Dinu, Constantin Cotimanis, Cristian Iaciob, film selecţionat la Festivalurile Internaţionale de la Cairo şi Cottbus.

A participat la fesivalurile internaţionale de film de la Munchen, Londra, Paris, Dessau, Oberhausen, Dresda, New York, Cairo, Nyon. A montat peste 20 de piese de teatru, mai ales la Teatrul Naţional din Craiova, dar şi în Serbia la Teatrul STERIA din Vârseţ. În prezent lucrează ca regizor artistic la TVR 3. Este doctor în filmografie şi media cu o lucrare despre videoartă şi a absolvit studii postuniversitare de scenaristică la FEMIS. Imaginea regizorală despre film şi implicit despre acest festival, se poate vedea din cuvântul postat pe pagina de socializare a festivalului: “Filmul este o călătorie. Pe “ecranul” imaginaţiei noastre putem aduce orice poveste, putem inventa orice fel de personaje. Problema este dacă pornind în această călătorie vom putea transforma cuvintele în imagini şi sunete, dar, mai cu seamă, în emoţie. Contez pe vârsta tinerilor, pe imaginaţia lor debordantă, pe spiritul de frondă şi pe dorinţa de a schimba legi estetice perimate, Atelierele sunt deschise, opiniile vor fi necenzurate, profesorul poate fi contrazis atunci când există temei. Sper să fiu la fel de câştigat ca şi cursanţii şi aştept cu nerăbdare confruntarea de idei. Îmi doresc ca aceste ateliere să se finalizeze cu realizarea unui film de scurt metraj pe care să-l putem proiecta în seara de gală.

Actorul caracalean, iniţiatorul spiritual al acestui festival, Florin Beciu a declarat: “…Festin 2014 este noul concept al Festivalului de teatru şi film de scurt metraj pentru tineret. Odată cu modificarea structurii de desfăşurare a evenimentului, era firesc să schimbăm logo-ul festivalului de până acum, Lyceum, în FESTIN. Scopul este de a oferi tinerilor un festin care să le stârnească imaginaţia şi creativitatea, un festin educaţional, un festin competiţional, un festin de întâlniri cu nume sonore ale teatrului şi filmului românesc contemporan, care să le împărtăşească acestora din experienţa lor profesională.
Încercăm să construim, să oferim, să sugerăm o scară de valori generaţiei viitoare, generaţie, din păcate, neprea luată în seamă de “tumultuosul” mers al societăţii noastre.
Se vorbeşte mai mereu la timpul “nostalgic” despre generaţia de aur a teatrului şi filmului românesc. Cu umilă îndrăzneală, Festin încearcă să ajute în descoperirea şi promovarea unor “muguri” ai unei viitoare permanente generaţii de aur a teatrului şi filmului românesc.
Teatrul, alături de celelalte arte, contribuie la pregătirea şi dezvoltarea tinerilor, oferind o viziune contemporană contemporaneităţii într-o

Realmente un festival de cultura teatrală şi cinematografica. Un regal cultural. O realizare de marcă a caracaleanului Florin Beciu cu sprijinul directorului Florin Teodorescu şi edilului Eduard Ciocazanu.
Să nu uităm tradiţia teatrului din Caracal: de la spectacolele puse în scenă de Constatin Tănase, de spectacolele jucate de Grigore Vasiliu Birlic, spectacolele marilor teatre bucureştene, terminându-se în prezent de reprezentaţiile date de venerabilul Radu Beligan cu puţin timp în urmă.
Să amintim trupa de teatru caracaleană (amatorii cu suflet mare): inegalabilul profesor Şerban Chiosan, directorul Florin Teodorescu, Ligia Pavel, Monica Dumitru, Daniel Voicu şi bineînţeles actorul şi regizorul Florin Beciu.   
Să sperăm că acest  ACT DE CULTURĂ va ajunge la multe ediţii, ar fi păcat să nu i se mai acorde.

Politica