Liderul Sindicatului Minerul Rovinari şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Marin Golea, şi alţi doi membri a intrat miercuri în greva foamei.
Din noaptea de miercuri spre joi se află în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia (CEO) şi reclamă faptul că nimeni din conducerea CEO nu a venit să discute cu ei.
Potrivit AGERPRES, Golea acuză conducerea gigantului energetic de faptul că a dat dispoziţie subunităţilor din teritoriu să nu se mai acorde concediu de odihnă în eventualitatea în care alţi membri de sindicat ar dori să li se alăture greviştilor.
Am rămas peste noapte aici şi vom rămâne în continuare. Avem asistenţă medicală, avem apă şi suntem controlaţi din două în două ore, suntem în parametri medicali. De la CEO nu a venit nimeni, a trecut directorul general, ne-am salutat doar. Ne-a sugerat să stopăm protestul (…) a zis că o să îl facem de râs, că stricăm imaginea firmei. (…) Colegii intenţionează să vină alături de noi, dar s-a dat dispoziţie în teritoriu să nu se mai acorde nicio zi de concediu salariaţilor, decât la aceia care sunt programaţi. Dacă cineva intenţionează să-şi ia concediu se tem că o să vină lângă noi şi în condiţiile astea se tem să le acorde concediu. Aş vrea să vă spun că lista de revendicări este doar un preambul la ceea ce am de gând să-i cer directorului general în momentul în care am să negociez cu dumnealui. Au rămas datori faţă de salariaţi, nu am reuşit de anul trecut să uniformizăm toate drepturile angajaţilor, problemele sunt mult mai complicate, negocierea nu înseamnă numai salariu, înseamnă formaţie de lucru, înseamnă, e complicat procesul de negociere şi de asta şi evită să vină în faţa noastră.
A declarat Marin Golea
Sindicalistul a mai afirmat că protestul va continua până ce conducerea CEO le va accepta revendicările.
O să renunţ la protest numai dacă discutăm cu dumnealor şi sunt dispuşi să accepte revendicările noastre. Nu există promisiuni, vrem fapte, niciodată nu am făcut compromisuri cu administraţia de când sunt lider de sindicat. Trebuie să dialogheze cu noi, avem şi noi idei, putem să facem analogii, am făcut programe de restructurare şi eficientizare, nu am avut probleme cu salariaţii, dumnealor tensionează salariaţii pe zi ce trece, nici nu îşi dau seama. Prin această formă de protest încercăm să estompăm reacţia ulterioară a salariaţilor.
A mai spus Marin Golea
Conducerea Complexului Energetic Oltenia a răspuns revendicărilor sindicaliştilor, printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul companiei.
Nu există presiuni ale conducătorilor locurilor de muncă asupra salariaţilor privind înscrierea acestora la anumite sindicate, fiind exclusă orice implicare a administraţiei în organizarea activităţii sindicale .Redistribuirea personalului corespunzător actualelor cerinţe ale societăţii, având în vedere dezvoltarea sectoarelor de producţie şi de mentenanţă, este în curs de desfăşurare şi se realizeaza cu acceptul acestora, doveditoare fiind actele adiţionale semnate de către salariaţi.Pentru anul 2014, CCM al CE Oltenia este negociat, având valabilitate până în februarie 2015. Conform Legii nr. 329/2009, Art. 30 : „ Contractele colective de muncă se negociază, în condiţiile legii, după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale operatorilor economici, în limitele şi în condiţiile stabilite prin bugete.” Până la aceasta data, BVC al CE Oltenia pentru anul în curs nu a fost aprobat.Transportul persoanelor la locurile de munca este asigurat de companie, acordându-se o importanţă deosebită posibilităţilor de adaptare a mijloacelor de transport persoane la condiţiile din cariere.Procesele tehnologice din cariere sunt conduse de specialişti, tehnologiile de lucru se respectă în totalitate, deci nu se poate pune problema nerespectării unghiurilor de taluz .CE Oltenia asigură piesele de schimb necesare bunei desfăşurări a proceselor tehnologice, având în vedere faptul că ponderea cheltuielilor cu mentenenţa are o însemnătate foarte mare.Anumite drepturi ale salariaţilor se acordă în funcţie de realizarea indicatorilor de performanţă prevăzuţi în CCM, Art.219, negociat şi însuşit de ambele părţi: administraţie şi sindicate.Pentru acordarea primei de vacanţă există Hotârare de Directorat în aplicarea prevederilor CCM, cu respectarea OG nr.26/2013 care limitează cheltuielile lunare ale operatorilor economici la 1/12 din cheltuielile aprobate prin bugetele de venituri şi cheltuieli ale anului precedent, până la aprobarea BVC al anului în curs. Hotărârea a venit în avantajul majorităţii salariaţilor care au avut posibilitatea de a încasa prima tranşă din prima de vacanţă, în prima jumătate a anului.Indexarea salariilor se poate realiza numai dacă apar reglementari legale cu caracter imperativ şi se pune în aplicare de la data prevazută în actele normative respective, conform prevederilor CCM, Cap.II, Secţiunea 1 – Grila de salarizare şi nivelele de salarizare, Art.171 (3).Toate hotărârile judecătoreşti au fost puse în aplicare, inclusiv cele privind acţiuni individuale formulate de anumiţi lideri de sindicat (Ex: Pârvulescu Dumitru- preşedinte Sindicat Peşteana şi vicepreşedinte FNME, Ureche Constantin-vicepreşedinte USMO, Raducu Ion-lider sindical UMC Rovinari, Ursu Marius–preşedinte Sindicatul Energia Rovinari, inclusiv pentru unul dintre protestatari – Bejenaru Petre – lider sindical USM Rovinari). Menţionăm că, CE Oltenia va asigura sprijinul necesar acordării asistenţei medicale pentru persoanele protestatare.
CEO