Inundaţii la Vâlcea: Oameni izolaţi, case şi drumuri inundate

Redactia
10 Min Read

Judeţul Vâlcea a fost afectat serios de precipitaţiile căzute în ultima perioadă. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a informat joi primarii din judeţ că s-a primit aprobarea privind folosirea sumelor prevăzute în bugetul trimestrului IV pentru reparaţii şi înlăturarea efectelor inundaţiilor şi fenomenelor meteo produse în mai multe localităţi în ultima lună.

Luna mai a acestui an a pus întreaga ţară la grea încercare, din cauza ploilor abundente şi parcă interminabile, însoţite adeseori de vijelii, care au produs pagube imense multor comunităţi locale, prin inundaţii devastatoare, alunecări de teren şi fenomene meteorologice care au distrus gospodării ale oamenilor – case, animale, anexe gospodăreşti, culturi agricole pe mari suprafeţe de teren etc, au scos din circulaţie drumuri rutiere şi au blocat temporar unele căi feroviare. În judeţul Vâlcea, manifestările meteorologice nu au fost de dimensiuni catastrofale, dar au distrus multe drumuri comunale şi judeţene, situaţie în care s-a impus luarea de măsuri imediate pentru remedierea şi redarea în circulaţie, în timpul cel mai scurt, a tuturor căilor rutiere afectate. În această situaţie s-a intervenit la Ministerul Finanţelor Publice, care a răspuns favorabil solicitării insistente a noastre de a aproba transferul banilor necesari din trimestrul IV în trimestrul II. După această necesară şi stringentă operaţiune de transfer bancar, Consiliul Judeţean a transmis imediat tuturor primăriilor care efectuaseră deja lucrările de reparaţii pe drumurile distruse comunicarea favorabilă a Ministerului Finanţelor Publice, astfel încât consiliile locale să poată efectua rectificarea bugetului şi plata lucrărilor respective.
A declarat pentru AGERPRES Ion Cîlea

Prefectura Vâlcea a transmis o situaţie a localităţilor afectate. Peste o sută de persoane au rămas isolate.
În Berbeşti, pe drumul comunal ce face legătura între DJ 605 A şi cătunul Amzuleşti din satul Valea Mare s-a produs o alunecare de teren ce a afectat platforma drumului pe o lungime de 40 m.l., fiind întrerupt accesul spre un număr de 17 gospodării. O altă alunecare de teren care a afectat mai multe proprietăţi private a avut loc în cătunul Chilieni. În satul Nou, excesul de umiditate din ultima perioadă a condus la reactivarea fenomenelor de instabilitate ale haldei Panga Nord pe o lungime de cca. 250 m, materialul antrenat obturând parţial albia pârâului Tărâia.
În Mateeşti, a avut loc o e eroziune a malului pârâului Tărâia în zona Lunca Bisericii. În satul Turceşti culeea podului vechi DJ 605 A s-a răsturnat în albia pârâului Tărâia. S-a accentuat fenomenul de alunecare de teren din cătunul Palaghi unde au fost afectate trei locuinţe.

La Milcoiu, eroziunile de maluri au afectat 2 ha de teren în satul Ciuteşti. Un stâlp de beton pentru alimentarea cu energie electrică a fost afectat. În satul Căzăneşti, pe pârâul Sasca Mare, au avut loc eroziuni de maluri în aval şi amonte de podul de pe DC 26. A avut loc o eroziune de mal în satul Ciuteşti, a fost avariat un podeţ în satul Izbăşeşti, iar platforma drumului DC 28 a fost afectată de o alunecare de teren pe o lungime de cca. 20 m.l.. O alunecare de teren s-a produs şi în satul Milcoiu. Pe DN7 la km 159+530, zidul de sprijin din beton s-a rupt pe o lungime de cca. 60 m, iar în prezent se circulă pe două benzi din trei.
În localitatea Nicolae Bălcescu, în satul Dosul Râului au fost izolate 150 de persoane în urma distrugerii podului peste pârâul Topolog. Au fost afectate 2 poduri (Dosul Râului – La Rădoeşti, Pleşoiu – Dosul Râului), 5 podeţe (Dosul Râului şi Valea Bălceasca), 80 ha terenuri arabile, 5 ha păşuni şi fâneţe, 50 ha păduri, 200 m de reţele de telefonie, 1,1 km reţele electrice şi 35 de fântăni. Totodată, au fost afectate digurile din Dosul Râului şi Şerbăneasa, rezervorul de apă potabilă Valea Viei şi staţiile de pompare de la Corbii din Vale şi Predeşti. Au avut loc eroziuni de maluri în diferite zone ale localităţii precum, Dosul Râului (2,30km), Linia Hanului(0,30 km), Corbii din Vale (0,5 km), La Comanca (0,7 km), La Rudău (0,92 km) şi La Chelaru (1,7 km). Drumurile de interes local DC 32 A (40 m.l.), DC 31 (20 m.l.), DC 33(100 m.l.), Valea Ursului, Valea Popii, Ginerică, Mângureni – La Sandu (50 m.l.), Valea Bălceasca (1400 m.l.), Dosul Râului – Rădoeşti, Valea Viei, Băneşti, Gâltofani, Tufanii, Schitul, Şerbăneasa – Voiculeşti şi Corbii din Vale au fost afectate de indundaţii, viituri sau alunecări de teren.

La Oteşani, podul care face legătura dintre DN 65 C Horezu – Craiova şi DC 116 C Oteşani – Cârstăneşti a fost afectat. Platforma DN 65 C din satul Cârstăneşti, km 99+100, a fost afectată pe o lungime de 50 m.l., platforma drumului din punctul La Dărvărescu pe o lungime de cca. 150 m.l., iar platforma drumului de interes local din satul Bogdăneşti, pe o lungime de 30 m.l.. Drumul de acces la cătunul Deasupra Morii a fost şi el afectat împreună cu o line electrică de joasă  tensiune.
În Păuşeşti Otăsău, podurile din beton armat din satele Văleni şi Păuşeşti  şi 3 punţi pietonale din punctele La Cheran, La Cernele, Bugiuleşti au fost avariate, iar drumurile de interes local au fost afectate în proporţie de cca. 40%, precum şi reţeaua de alimentare cu apă potabilă ce traversează pârâul Otăsău.
În Păuşeşti Măglaşi, au fost afectate mai multe obiective precum o locuinţă în satul Vlăduceni, 0,2 ha teren arabil, 0,2 ha păşni şi fâneţe, 0,02 km diguri apărare maluri, 5 drumuri comunale afectate (0,4 km  sat  Valea  Cheii, pct. „Lunca”; 2 km – satele Vlăduceni, Ulmetel, Coasta, Valea Cheii) şi 3 poduri (pct. „Sărăcineşti”, pct. „Centru”, pod pe DN 64 Valea Cheii).
În localitatea Popeşti, platforma drumului de interes local Bătoaia a fost afectată pe o lungime de cca. 100 m.l., iar 28 ha de terenuri arabile au fost inundate. Au avut loc eroziuni de maluri pe pârâul Luncavăţ în punctele La Mărioara, La Şerban, În Bătoaia, La Modoieni, Socetului, La Mateescu, Gării, La Stăncioiu, La Lulea, La Burghiu, La Marinescu, La Cămin, La Meii, În Cătini, La Popa, La Predescu, La Mihăilă, La Drăgoi, La Staţia Gaze şi Caselor.

Comisiile de specialişti au constatat şi evaluat situaţiile produse, au dispus o serie de măsuri urgente de punere în siguranţă a obiectivelor afectate, urmând ca situaţiile deosebite să fie prezentate şi analizate în prima şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. De asemenea, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale – UM 01784, Consiliului Judeţean, Direcţiei Silvice, Administraţiei Bazinale de Apă Olt şi Sistemului de Gospodărire a Apelor, se acţionează în prezent pentru refacerea, în regim de urgenţă, a podului afectat de viitura produsă pe pârâul Topolog ce a dus la izolarea unui număr de 150 de persoane în satul Dosul Râului din comuna Nicolae Bălcescu.
A anunţat Prefectura Vâlcea

Pe Dunăre era ieri aşteptată o viitură. Ultima informare transmisă de autorităţi, până la închiderea ediţiei, în privinţa debitelor fluviului a venit ieri dimineaţă.

Debitele şi nivelurile aval Porţile de Fier, pe teritoriul aflat în administrarea A.B.A Jiu în intervalul de 24 de ore au fost în creştere la staţiile hidrometrice: Gruia, Calafat, Bistreţ şi Bechet, situându-se peste COTELE  DE APĂRARE. Conform prognozei INHGA- CNPH debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 21.05 – 22.05.2014 a fost în creştere, până la valoarea de 13200 mc/s, situându-se  peste media multianuală a lunii mai (7250 m3/s). În următorul interval debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), conform prognozei INHGA va fi în creştere până la valoarea de 13300 mc/s.  Pentru intervalul 24.05.2014 – 28.05.2014 conform prognozei elaborate de INHGA -CNPB, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere situându-se la valori cuprinse între 13.200 mc/s până la 11800 mc/s la sfârşitul perioadei de prognoză, peste media multianuală a lunii mai (7250 mc/s).
ABA Jiu

Autorităţile sunt în continuare în alertă.

Distribuie acest articol