duminică, septembrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

«Păstrează copia şi nu uita originalul»

Mircea Cornişteanu şi Claudiu Bleonţ sunt actorii vedetă din spectacolul lectură „Păstrează copia şi nu uita originalul”, de Valentin Nicolau. Spectacolul va avea loc pe 23 mai, de la ora 17, la sala “Ion D Sîrbu” a TNC.  Intrarea publicului este liberă. Dramaturgul va fi prezent la Teatrul Naţional Craiova cu acest prilej.
Autorii sunt în sală este un proiect menit să încurajeze dramaturgia contemporană românească, din dorinţa de a sensibiliza regizorii aflaţi în căutare de texte valoroase, precum şi de a atrage publicul către creaţia dramatică autohtonă.  Proiectul este destinat prezentării în premieră pe ţară a unor texte din dramaturgia originală românească a ultimilor ani.

Piesa „Păstrează copia şi nu uita originalul” este o incursiune subtilă în psihologia a două personaje, care în timpul unei călătorii de mai puţin de-o oră cu trenul ajung să-şi descopere secrete îngropate de ani întregi. Cu fiecare dintre replici tensiunea creşte, ca-ntr-un meci pe viaţă şi pe moarte, despre viaţă şi despre moarte. Unul dintre cei doi tocmai a ieşit din închisoare după 19 ani, unde a fost închis pentru o crimă pe care n-a comis-o. Cel de-al doilea ia trenul pentru prima dată după 19 ani şi se trezeşte faţă în faţă cu propriul destin, aruncat la gunoi tot în urmă cu 19 ani. O poveste plină de suspans, cu accente de thriller şi tenebre dostoievskiene, care începe într-un compartiment de tren cu doi oameni şi se încheie în acelaşi compartiment, cu unul singur… Cine rămâne, cine şi, mai ales, unde dispare sunt întrebări la care dramaturgul în parte răspunde, în parte le lasă deschise.

Valentin Nicolau este unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi contemporani, ale cărui texte se joacă în diverse teatre din Bucureşti şi din ţară.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Despre relaţia lui cu propriile texte Şi personaje, dramaturgul mărturisea:
Când personajele sunt pregătite să vină pe lume încep să mă bântuie la modul sâcâitor. Uneori am senzaţia că le văd în mulţime, pe fugă, la stop, dând colţul străzii. Le zăresc numai din spate sau din semiprofil şi întotdeauna doar pentru o clipă. După ce am terminat de scris, pleacă. Fiindcă stau cu mine ani întregi până să ajungă în poveste scrisă, reuşesc să-i cunosc destul de bine, să ştiu cum reacţionează în anumite situaţii. Magnific e atunci când mă surprind luându-şi existenţa pe cont propriu, obligându-mă să-i scriu altfel, evoluând total diferit decât mă aşteptam, capabili de nebunii mai mari. Trebuie să te aştepţi mereu la revolta celor pe care crezi că i-ai programat să se comporte într-un anume fel. E un dans în care niciodată nu ştii cu adevărat cine conduce.

Politica