Spaţiul European vine la Craiova

Redactia
4 Min Read

Ideea de a aduce expoziţia “Spaţiul European” la Craiova îi aparţine europarlamentarului PDL Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele grupului popularilor europeni.

R: Domnule Marinescu, de unde ideea de a aduce expoziţia “Spaţiul European” la Craiova?
Marian Jean Marinescu: Am fost raportor în Parlamentul European pentru sistemele europene de radionavigaţie prin satelit Galileo şi EGNOS. Galileo, simplu spus, este alternativa europeană la GPS-ul americanilor. Am colaborat pe acest dosar cu Agenţia Spaţială Europeană, dar şi cu Comsia Europeană şi cu Antonio Tajani, comisarul pentru industrie. Cu prilejul unei conferinţe la care am participat am văzut şi o mică parte a expoziţiei. Se întâmplă la sfârşitul anului trecut. Expoziţia nu ajunsese în România aşa că am luat legătura cu organizatorii şi le-am propus să includă Craiova pe lista oraşelor participante. Răspunsul a fost pozitiv. Mulţumesc încă o dată, pe această cale, comisarului Tajani pentru disponibilitate şi deschidere, dar şi organizatorilor şi autorităţilor locale. Lucrurile s-au mişcat foarte repede şi foarte bine, mobilizarea a fost exemplară.

R: Care este ideea din spatele acestei expoziţii?
MJM: Infrastructura spaţială nu este vizibilă pentru noi. Nu vedem cu ochiul liber sateliţii, staţia spaţială, aşa cum vedem conducta de apă sau drumul, pentru că sunt îndepărtate de noi. Dar beneficiile acestei infrastructuri se fac simţite în viaţa noastră de zi cu zi. Aplicaţiile care folosesc semnalele emise de sateliţi sunt parte din cotidian, iar GPS-ul este cel mai practic exemplu. Există însă o multitudine de domenii în care activitatea spaţială îşi aduce contribuţia: în aviaţie, în agricultura de precizie, în intervenţia în situaţii de urgenţă, în transport pe mare şi pe cale ferată, în servicii financiare, în comerţ s.a.m.d. Prin această expoziţie Comisia Europeană îşi propune aşadar să facă vizibilă această infrastructură, explicându-le vizitatorilor, într-un limbaj accesibil, ce impact au Galileo, EGNOS sau Copernicus, principalele proiecte spaţiale ale UE.

R: La ce să se aştepte cei care vor vizita expoziţia?
MJM: La un spaţiu interactiv în care pot descoperi mai multe despre aceste proiecte şi cum le pot folosi, un spaţiu prietenos indiferent de vârstă. Dar şi la discuţii interesante pe diferite subiecte legate de spaţiu, pentru ca în fiecare zi vor exista trei prezentări de câte 15 minute susţinute de experţi. Şi, de ce nu, la o întâlnire cu primul cosmonaut român, pentru că Dumitru Prunariu a acceptat invitaţia şi va fi în Craiova pe 23 pentru o după-amiază dedicată spaţiului.

R: Ne puteţi da câteva detalii despre program?
MJM: Expoziţia va fi deschisă între 19-27 aprilie între 9.00-19.00 de luni până vineri şi între 10.00 şi 22.00 în weekend. Cele trei sesiuni de 15 minute vor începe la 16.30, 17.30 şi 18.30 în fiecare zi. Se va discuta despre Galileo, EGNOS şi Copernicus, dar şi despre ce beneficii pot fi pentru agricultură şi despre cum pot contribui programele europene la dezvoltarea regiunii Oltenia.

Distribuie acest articol