Vineri, încă de la primele ore ale dimineţii peste o mie de doljeni au luat cu asalt Casa de Cultură a Studenţilor, unde s-a desfăşurat Bursa locurilor de muncă. Timp de patru ore, oamenii au stat la coadă să vadă ce oferte au pregătit angajatorii pentru aceştia. Persoane de toate vârstele au venit să îşi caute un loc de muncă. Cei mai mulţi dintre aceştia au rămas dezamăgiţi de posturile puse la bătaie.
Cererea nu corespunde cu oferta
Cei aflaţi în căutarea unui job au spus că nu au prea multe alternative fiindcă sunt puţine locuri de muncă libere, iar cele disponibile nu se pliază pe dorinţele lor.
Nu mai lucrez de două-trei luni, am lucrat înainte în vânzări, acum trei ani am mai participat la această bursă şi nu m-a sunat nimeni să mă cheme la interviu măcar, oferta de acum e cam slăbuţă.
Bogdan Cetăţeanu, 35 ani
Caut asistent de farmacie, fac o şcoală, termin în iulie, sunt puţine locuri şi nu pentru ceea ce caut eu.
Mâciu Alina, 34 ani
Pe domeniul meu macaragiu nu am găsit nimic, de doi ani îmi caut, am terminat şomajul acum două luni, nu am speranţa că o să îmi găsesc astăzi, dar mai caut pe parcurs un loc de muncă pe internet, în ziar, nu renunţ.
Ionel Şorea, 45 ani
«Pe relaţii şi nepotisme»
Tinerii sunt de părere că angajatorii nu le oferă un post deoarece preferă să apeleze la cunoştinţe.
Caut în vânzări, de un an de zile, am mers la interviuri, dar sunt foarte puţine locuri de muncă, locurile sunt deja ocupate, pe oriunde se intră numai pe bază de relaţii.
Anca Oplei, 26 ani
De un an de zile îmi caut de lucru, de preferat ar fi pe domeniul pe care am terminat, Jurnalism, dar aici nu e ceea ce vreau eu, sau agent de pază şi securitate dar după cum se vede cel mai mult predomină ingineri, dulgheri, zugravi, alte meserii, cred că se merge mult pe nepotisme, toată lumea îşi angajează, rudele, prietenii ca să îi faciliteze pe aceştia.
Virgil Frumuşelu, 24 ani
«La 49 ani ce speranţă mai am să mă angajeze?»
De cele mai multe ori drumul pe care îl parcurg şomerii în găsirea unui loc de muncă este lung, însă aceştia rămân contrariaţi când văd că nu li se oferă nici măcar şansa să demonstreze de ce sunt capabili.
Am depus pentru casier şi lucrător comercial, de şase luni îmi caut, de când sunt în şomaj, dar sunt foarte puţine locuri, nu am avut de ales nici la bursa de astăzi, raportat la numărul de şomeri din judeţul Dolj, e dezastru pe zona aceasta, am 24 CV-uri depuse la diverse firme dar nu te sună nimeni, caut într-un mod agresiv, sub toate formele şi firme recrutoare şi individual, urmărind şi ziare, am 49 ani ce speranţă să mai am, în momentul în care văd pe pe curriculum vârsta, nici nu se mai gândesc să te sune, să cunoască omul, dacă la vârsta asta poate să ofere ceva.
Mihaela Ţeca
Am 41 ani, îmi caut de lucru pe producţie de cinci luni de zile, dar mă minunez când văd ofertele, toţi suntem confecţioneri textile, nimic nu e pe domeniul meu.
A spus Andrei
Reformare profesională
Agenţii economici îi sfătuiesc pe oameni să se orienteze către un domeniu nou, astfel dacă şi-ar schimba mentalitatea, şansa de a se angaja ar creşte.
În situaţia economică de astăzi trebuie să fie foarte deschişi la nou, să facă reformare profesională, să se adapteaze la ceea ce găsesc, slujbele se schimbă acum foarte rapid şi trebuie să vrea să evolueze, avem domeniu de vânzări, noi personal îi instruim la locul de muncă, avem un spectru larg, dăm şansa şi persoanelor timide, introvertite, tupeiste pentru că trebuie să se adapteze de la client la client, nu este o formulă după care îi recrutăm.
Chelu Bogdan, angajator
Selectarea personalului
Angajatorii mai spun că sunt dispuşi să recruteze orice tip de persoană, atâta timp cât dă dovadă de seriozitate şi dorinţă de muncă.
Pentru hotel avem nevoie de cameristă, ajutor de bucătari, ospătari, nu trebuie neapărat să fie de specialitate, nu se caută o anumită vârstă, important este ca omul să fie doritor şi să îşi facă treaba, se poate învăţa la locul de muncă, acordăm o şansă tuturor oamenilor.
Daniela Popescu, director organizare evenimente
Reprezentanţii firmelor precizează că vor fi selectaţi cei care au cel puţin noţiuni teoretice cu privire la postul pentru care aplică.
Noi căutăm oameni care să aibă experienţă în domeniu, nu neapărat pe parte de vânzări cât cunoştinţe generale despre compania noastră, despre telecomunicaţii, oferim training, ajutăm agenţii să crească către ţinta care o au.
Dragoş Condeescu, angajator
În urma acestui târg de joburi, din statistica AJOFM Dolj reiese că 48 de persoane s-au angajat pe loc, dintre care doar trei cu studii superioare, iar 3396 de persoane au fost selectate pentru a susţine interviuri de angajare.
–––––
MEHEDINŢI – Au făcut peste 1000 angajări
În luna martie 2014, în urma serviciilor oferite în mod gratuit de salariaţii AJOFM Mehedinţi au fost încadraţi în muncă 1.004 şomeri, din care 443 femei.Ca urmare a activităţilor desfăşurate în domeniul ocupării forţei de muncă şi formării profesionale, în perioada 01.13.2014 – 31.03.2014, prin intermediul serviciilor oferite în mod gratuit de salariaţii AJOFM Mehedinţi, au fost încadraţi în muncă un număr de 1.004 şomeri, din care 443 femei, după cum urmează: 186 şomeri prin activitatea de mediere a muncii; 25 şomeri prin activitatea de informare şi consiliere privind cariera; 11 şomeri după absolvirea cursurilor de formare profesională; prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea şomajului au fost angajaţi 10 şomeri; 10 şomeri indemnizaţi au fost incadraţi în muncă la distanţe mai mari de 50 km de localitatea de domiciliu sau şi-au schimbat domiciliul, beneficiind de prime de încadrare sau de instalare; au fost încadraţi în muncă un număr de 693 şomeri în vârstă de peste 45 ani sau unii susţinători ai familiilor monoparentale prin subvenţionarea locurilor de muncă; 7 şomeri care mai au cel mult 5 ani până la pensie au fost angajaţi prin subvenţionarea locurilor de muncă; un număr de 51 absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ au fost angajaţi prin subvenţionarea locurilor de muncă; un număr de 4 absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ au fost angajaţi, beneficiind de prime de încadrare în muncă; o persoană cu handicap a fost încadrată în muncă prin subvenţionarea locului de muncă; 6 şomeri după absolvirea unor cursuri de formare profesională finanţate din fonduri europene organizate de diverse structuri organizatorice (societăţi comerciale, asociaţii, fundaţii, etc) .
Iulian Gogonea